Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Finala de la RR. Capri imbunatatit...

feri.visky

Postări Recomandate

Felicitari pentru simplitatea solutiilor si rezultatele obtinute , in special pentru raspunsul armonic !

Ar mai fi o solutie pentru cresterea calitatii redarii audio , prin micsorarea distorsiunilor IMD ale difuzoarelor , folosind trafo out separat pentru fiecare difuzor de joase si inalte .

Are avantajul ca nu trebuie modificata prea mult schema propusa de @Lazaroiu ... dar trebuie un trafo out dedicat pentru inalte !

Spre inspiratie va propun sa studiati urmatoarea schema ce foloseste acest principiu , realizata tot de proiectantul celebrului Capri : 

Posted Image

Link spre comentariu

Da pseudo-UL numai că aşa http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-24209900-1414575946.png R9 şi R15 se înscriu ca sarcină !(dinamic sarcina la anod devine circa 3K) astfel se pierde semnificativ din puterea utilă în sarcină(difuzor/incintă/boxă) ,grupul ăla R9- R15  stă paralel pe înfăşurarea primară.

O cfg SE cu EL84 tub final nu strică să furnizeze 4W-4,5W sinus nelimitat în sarcină la ieşire.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

R9 şi R15 se înscriu ca sarcină !(sarcina la anod devine circa 3K)

N-ar fi posibila folosirea unui repetor catodic dupa cele doua rezistoare care, în felul acesta s-ar putea alege de valori mai mari?

Link spre comentariu

Ar fi posibil repetor...dar curentul ig2 nu se va manifesta în înfăşurarea primară.Cfg UL rămâne aia cu priză în primar.Se poate scoate priză la OT-Capri  50%(a precizat caragae unde se afla priza din primar) şi se estompează uşor efectul curentului ig2 astfel încât să devină efectul oarecum echivalent cu priza la 43%.

PS Posibil să renunţ în a mai scrie aici ,risc să devin nesuferit dacă mai scriu(mult).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ar fi posibil repetor...dar curentul ig2 nu se va manifesta în înfăşurarea primară.Cfg UL rămâne aia cu priză în primar.Se poate scoate priză la OT-Capri  50%(a precizat caragae unde se afla priza din primar) şi se estompează uşor efectul curentului ig2 astfel încât să devină efectul oarecum echivalent cu priza la 43%.

PS Posibil să renunţ în a mai scrie aici ,risc să devin nesuferit dacă mai scriu(mult).

Cred ca pana la urma o sa ajungem,sigur asta,sa  dimensionam un traf de iesire adevarat pentru acest SE cu EL84.

Ce va veni,dl.Vali!...scrieti ce doriti,sunteti printre cei putini de pe aici care scriu la obiect si spuneti de fiecare data lucruri interesante si adevarate tehnic.

Personal chiar va astept cu o schema,cu toate ca ati mai postat scheme  SE cu EL84,dar trebuie sa tinem "calda" discutia !

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestii, tuturor...

Din datele trecute pe schema rezulta:

Rk=160 Ohm

Ug1=-6.2 V

I0=38.75 mA (aprox Ia=35 mA,     Ig2=4 mA ?)

Ua=248 V

Ub=263 V

Ug2=215 V

n^2=792.72 (2x1450 spire si 103 spire)

Ra=4756.33 Ohm

Cred ca am aproximat binisor...

Este o idee buna sa incerc accesul la 50% din primar... nu stiu daca merge si fizic (inca nu am primit transformatoarele)

Referitor la boxe: Intradevar, acest tip de difuzor merita atentia dar nu cred ca rezista intr-o boxa inchisa neavand suportul palniei cu caciuc (cred...). Nu sunt sigur nici de un bas-reflex. Pe radiomuseum.org boxa prezentata este deschisa in spate, practic ca la aparatele de radio.

Link spre comentariu

Eu am probat niste difuzoare de banda larga, mai noi, tot cu rile, fara suspensie de cauciuc, niste Visaton de 30W in incinta inchisa...se potriveau la suruburi in cutiile de Kashtan. Au sunat groaznic, practic aveau o "cocoasa" pe medii-joase atat de evidenta ca nu mai trebuia masurat nimic...sunau ca o palnie din aia de CFR.

Cand am desfacut capacul din spate a fost alta viata...nici asa nu m-au impresionat, dar macar fara capac in spate sunau corect. Nu cred sa existe difuzoare de banda larga care suna bine in incinte inchise...poate anumite modele dedicate. Bas reflex nu ma pronunt, acolo depinde mult de cum e proiectata incinta. O sa incerc si eu difuzoarele de Capri in niste cutii relativ maricele - niste viitoare amplifuri combo de chitara, cu fetele proiectate pt. aceste difuzoare si tweeterele aferente.

Link spre comentariu

Este normal ca trafurile de la un Capri sa difere din punctul de vedere al rezistentei primarului, masurat cu ohmetrul in curent continuu?

Daca nu, care ar putea fi cauza? Nerespectarea numarului de spire, calitatea cuprului, scurt intre spire? Am masurat in urma cu ceva timp trafurile de la Capri-ul userului @ctepeo de pe forum, si am constatat o diferenta de cca. 70 ohmi intre cele doua trafuri, dealtfel se si aude diferit pe cele doua canale, ca volum si raspuns la frecvente joase.

Link spre comentariu

O diferenta am constatat si eu, si la auditie si la rezistenta, dar nu chiar asa...acolo pare sa fie vorba de ceva spire in scurt...canalul ala cu rezistenta mica nu avea si distorsiuni audibil mai mari? Dupa ce ma edific ce nu e ok in ampliful meu, o sa mai fac unul identic, cu acelasi tip de trafuri, poate din 4 voi putea imperechea mai bine macar o pereche, cel putin dupa rezistenta primarului.

E interesanta intrebarea, chiar ma gandeam sa masor tensiunile obtinute prin alimentarea secundarelor cu 6,3V, in paralel. E un test edificator pt. mine daca doua transformatoare sunt egale...sau macar aproximativ egale...fiind in paralel am certitudinea ca primesc exact aceeasi tensiune.

Editat de carageae
Link spre comentariu

Si mai exact, este cu secundarele (acestea trebuie sa fie identice) alimentate in paralel si primarele legate in antifaza. La capetele ramase, se masoare diferenta de tensiune intre cele 2 primare. Se poate pune in evidenta o diferenta de tensiune f mica (data de o spira, la trafo cu sectiune mare).

Editat de vera
Link spre comentariu

Cam asa arata simularea pentru schema originala ....

Aveti si modelul Java pentru EL84 de la TFK.

Modelul Java http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-94122300-1414571139.png se potriveste destul de bine cu modelul din catalog numai ca in acest caz e nepotrivit. Modelul din catalog e valabil cind avem Ug2=250V iar aici avem Ug2 mult mai putin. Ug2 se alimenteaza de la 218V si chiar mai mai scade un pic pe R9 (150ohm). http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-09997600-1414571113.png

In schema asta insa http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-24209900-1414575946.png acel model nu mai e potrivit deloc fiindca modelul pseudo-UL difera mult de modelul pentodei orice am face.

Pentru ca nu am gasit un model de catalog EL84 UL (nici 43% si nici 50%), pun ca exemplu unul de EL34.

http://postimg.org/image/yhctsnt31/

Evident ca acele caracteristici pot diferi in functie de Ug2 pentoda sau procent priza UL, dar oricum am lua valorile tot e diferenta mare intre cele trei tipuri de conexiuni. Nici macar graficul pseudo-UL nu e acelasi cu graficul UL.

@Lazaroiu, ce modele ati folosit ? Acest model in toate simularile ? http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-94122300-1414571139.png Inclusiv in cazul pseudo-UL ?

Editat de adigh
Link spre comentariu

Referitor la boxe: Intradevar, acest tip de difuzor merita atentia dar nu cred ca rezista intr-o boxa inchisa neavand suportul palniei cu caciuc (cred...). Nu sunt sigur nici de un bas-reflex. Pe radiomuseum.org boxa prezentata este deschisa in spate, practic ca la aparatele de radio.

Suspensia superioară din cauciuc o regăsim de regulă la difuzoare lente caz în care se impune incintă închisă de volum relativ mic astfel dinamic decompresia sau compresia volumului de aer din incintă face/ajută ca întreaga montură mobilă să devină relativ rapidă ,un difuzor cu suspensie clasică(impregnată/neimpregnată din materialul membranei) fiind nativ relativ rapid nu necesită incintă închisă mai mult o incintă bass-reflex aduce undă spate în fază cu undă faţă pentru o frecvenţă joasă dată şi în jurul ei astfel se câştigă 2-3db în SPL la frecvenţa  dată şi în jurul ei.

O incintă deschisă în spate se comportă ca şi o incintă bass-reflex cu ajungerea în fază faţă/spate în alt ecart de frecvenţe joase şi un panou chior de dimensiuni relativ mari se va comporta similar bass-reflex(difuzorul montat oarecum excentric în planul panoului ca să obţinem efectul bass-reflex pentru un ecart mai mare de frecvenţe joase).

Suspensia inferioară din pânză impregnată(de regulă) fiind cunoscută şi sub denumirea fluture.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Modelul Java http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-94122300-1414571139.png se potriveste destul de bine cu modelul din catalog numai ca in acest caz e nepotrivit. Modelul din catalog e valabil cind avem Ug2=250V iar aici avem Ug2 mult mai putin. Ug2 se alimenteaza de la 218V si chiar mai mai scade un pic pe R9 (150ohm). http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-09997600-1414571113.png

In schema asta insa http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-24209900-1414575946.png acel model nu mai e potrivit deloc fiindca modelul pseudo-UL difera mult de modelul pentodei orice am face.

Pentru ca nu am gasit un model de catalog EL84 UL (nici 43% si nici 50%), pun ca exemplu unul de EL34.

http://postimg.org/image/yhctsnt31/

Evident ca acele caracteristici pot diferi in functie de Ug2 pentoda sau procent priza UL, dar oricum am lua valorile tot e diferenta mare intre cele trei tipuri de conexiuni. Nici macar graficul pseudo-UL nu e acelasi cu graficul UL.

@Lazaroiu, ce modele ati folosit ? Acest model in toate simularile ? http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2014/post-175212-0-94122300-1414571139.png Inclusiv in cazul pseudo-UL ?

De regula se pleaca de la un model ce defineste un tub anume,ce ar insemna sa facem modele pentru fiecare aplicatie in parte.Dupa ce construim modelul prin diverse metode si stabilim coeficienti Koren si  impunem directivele Spice,ne putem "juca" cu datele de catalog pentru acel model asa cum cere o anume configuratie/design iar aparatul matematic Spice tocma face ce am fi facut noi in ore multe de calcule si munca.Stiind ca in legea lui Scott Reynolds si Marshall Leach se spune ca pentodele sunt surse de curent controlate in tensiune iar curentul de iesire este o suma ponderata la puterea 3/2 ( "legea 3/2" sau legea lui Langmuir),atunci translatia familiei de caracteristici va fi relativ liniara,important este sa plecam de la modelul aproximat cat mai bine dupa datele de catalog.

Adica cam asa ar fi Ip = (2/kG1p)(EG1+EG2 )3/2 arctan(EP /kVB pentruEG1+EG2 ) >= 0,unde Ip=curentul de anod,EG1=potentialul grilei de comanda in regim static,EG2=potentialul grilei doi in regim static,este simplu sa inlocuiti in aceste formule ce considerati dv. ca poate variabil (EG2 in cazul nostru) si veti vedea ce se intampla cu EG1 si Ip.

Pastrand nealterati coeficienti Koren dar variind doar parametrul EG2,translatia familiei de caracteristici va avea legea de variatie dupa formula de mai sus si va rezulta graficul din imagine.

Atentie,trebuie avut in vedere ca ecuatiile Koren,nu cea de sus ,sunt ecuații fenomenologice, ecuații care trateaza si modeleaza comportamentul fenomenelor fizice dintr-un tub electronic folosind un număr suficient de parametri, dar nu pot fi luate (ecuatiile) ca derivate /echivalente in totalitate cu cele din fizica fundamentala.

In pozele de mai jos aveti modelul construit cu Java si suprapus peste foaia de cataog dar si translatia generata de Spice modificand parametrul EG2,respectiv Ug2.

Ar fi elegant si fairplay sa veniti si dv. cu un model mai bun sau mai precis,asta ca sa putem continua discutia in mod constructiv,daca se poate un model realizat de dv. sau chiar luat dupa net.

post-175212-0-36514700-1414656153_thumb.png

post-175212-0-57809500-1414657284_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări