suspectu Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 Am un joystick genius si potentiometrul care detecteaza rotatia manetei s-a uzat pe locul unde a functionat. Este un potentiometru de 10k dar are un format mai special si nici n-am reusit sa il calibrez pe alta pozitie. Cursa e foarte mica dreapta-stanga, as putea sa il montez in alta pozitie si sa inseriez un alt potentiometru din care sa ii fac reglajul fin ? in total el sa aiba aceeasi rezistenta dar sa functioneze pe pozitia neuzata. Ma gandeam la o solutie similara cu o rezistenta dar nu as putea sa ii fac reglajul fin si ar trage dreapta sau stanga. Link spre comentariu
Fulgerik Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 Încearcă cu spray 'Contact' si daca nu cred ca unul nou este mai ieftin. Link spre comentariu
suspectu Postat Octombrie 28, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2014 (editat) nu merge cu spray pt ca l-am desfacut si este roasa suprafata unde a lucrat. Altul nou nu stiu daca gasesc, e un model mic si dreptunghiular, are pozitia lui exacta, si nu stiu daca ala nou o sa aiba identic aceeasi valoare pe pozitia din mijloc, e foarte fin, simte fiecare atingere la joystick si daca nu are exact aceeasi valoare o sa "traga" joystick-ul dreapta sau stanga si nu merge calibrat E posibil sa fie totusi destul de comun. Pe el scrie 40 B 10K. Cum as putea sa imi dau seama daca e logaritmic sau liniar ? Seamana cu asta din poza dar este albastru si are piciorul mult mai scurt http://www.syscomelco.ro/uploads/produse/rk09k113.jpg Editat Octombrie 28, 2014 de suspectu Link spre comentariu
Fulgerik Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 Parca A = logaritmic si B = Liniar Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 A = liniar, B = logaritmic, S = sinusoidal, etc. Litera se adauga dupa valoare. 40B inseamna altceva. Potentiometrul defect este aproape sigur liniar. Uneori se pot repara potentiometrii chimici uzati. Se muta punctul de contact al cursorului cu potcoava la o raza mai mare sau mai mica, unde stratul este neatins. Nu este usor la o constructie miniaturizata. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 A = liniar, B = logaritmic, S = sinusoidal, etc. prietene , nu te supara , dar esti total varza . sinusoidal zici , ha ? eu zic sa pui mina si sa mai inveti , inainte de a da sfaturi cuiva . din punct de vedere al formei de variatie a rezistentei , potentiometrii sint de 3 feluri mari si late ... 1-- liniari . 2-- logaritmici . 3-- antilogaritmici --- sau exponentiali in alte denumiri internationale . iar faza cu A si B e valabila si nu prea ...e in functie de fabricant . mbr-urile respecta , in general , aceasta poveste cu a=liniar si b=logaritmic , insa exista foarte multe firme , in general chinezesti care marcheaza exact pe dos , adica a=log si b=lin . identificarea corecta a formei de variatie se face masurindu-se rezistenta in doua puncte diferite pe traseu ...adica la 1/n din cursa si la 2/n din cursa . daca este liniar , atunci veti obtine aprox 1/n din valoarea ohmica a potentiometrului , respectiv aprox 2/n . daca valorile sint mai mari decit 1/n , respectiv 2/n , atunci sigur este logaritmic . daca valorile sint mai mici decit 1/n , respectiv 2/n , atunci sigur este antilogaritmic . situatia a 3 a este extrem extrem de rar intilnita in realitatea cotidiana . Link spre comentariu
leoncris Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 Vezi daca ... http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=700620 Link spre comentariu
suspectu Postat Octombrie 28, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2014 nu, are mai multe potentiometre pentru miscarea manetei. Asta simte doar rotatia manetei catre stanga sau dreapta, e un potentiometru mic montat in maneta Link spre comentariu
leoncris Postat Octombrie 29, 2014 Partajează Postat Octombrie 29, 2014 (editat) Ia cauta cu gogu : potentiometre-speciale-encodere-rotative . Editat Octombrie 29, 2014 de leoncris Link spre comentariu
suspectu Postat Octombrie 29, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2014 Seamana izbitor de bine cu asta. Problema o sa ramana reglajul fin, el pe mijloc fiind pe pozitia relaxat. Pot sa ii adaug alt potentiometru pe fire, o rezistenta variabla, ceva ca sa fac reglajul fin. Cat am incercat eu nu a vrut sa isi faca calibrare pe alta pozitie si ma astept ca noul potentiometru sa nu aiba identic aceeasi valoare in aceeasi pozitie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum