Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

potentiometru joystick

Postări Recomandate

Am un joystick genius si potentiometrul care detecteaza rotatia manetei s-a uzat pe locul unde a functionat.

Este un potentiometru de 10k dar are un format mai special si nici n-am reusit sa il calibrez pe alta pozitie.

Cursa e foarte mica dreapta-stanga, as putea sa il montez in alta pozitie si sa inseriez un alt potentiometru din care sa ii fac reglajul fin ? in total el sa aiba aceeasi rezistenta dar sa functioneze pe pozitia neuzata. Ma gandeam la o solutie similara cu o rezistenta dar nu as putea sa ii fac reglajul fin si ar trage dreapta sau stanga.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suspectu

4

• Fulgerik

2

• leoncris

2

• puriu

1

Top autori în acest subiect

nu merge cu spray pt ca l-am desfacut si este roasa suprafata unde a lucrat.

Altul nou nu stiu daca gasesc, e un model mic si dreptunghiular, are pozitia lui exacta, si nu stiu daca ala nou o sa aiba identic aceeasi valoare pe pozitia din mijloc, e foarte fin, simte fiecare atingere la joystick si daca nu are exact aceeasi valoare o sa "traga" joystick-ul dreapta sau stanga si nu merge calibrat

E posibil sa fie totusi destul de comun.

Pe el scrie 40 B 10K. Cum as putea sa imi dau seama daca e logaritmic sau liniar ?

Seamana cu asta din poza dar este albastru si are piciorul mult mai scurt

http://www.syscomelco.ro/uploads/produse/rk09k113.jpg

Editat de suspectu
Link spre comentariu

A = liniar, B = logaritmic, S = sinusoidal, etc. Litera se adauga dupa valoare. 40B inseamna altceva. Potentiometrul defect este aproape sigur liniar. Uneori se pot repara potentiometrii chimici uzati. Se muta punctul de contact al cursorului cu potcoava la o raza mai mare sau mai mica, unde stratul este neatins. Nu este usor la o constructie miniaturizata.

Link spre comentariu

A = liniar, B = logaritmic, S = sinusoidal, etc.

prietene ,  nu  te  supara ,  dar  esti  total  varza .  sinusoidal  zici , ha  ?  :85  eu  zic  sa  pui  mina  si  sa  mai  inveti ,  inainte  de  a  da  sfaturi  cuiva .  din  punct  de  vedere  al  formei  de  variatie  a  rezistentei ,  potentiometrii  sint  de  3  feluri  mari  si  late ...

1--  liniari .

2--  logaritmici .

3--  antilogaritmici  --- sau  exponentiali  in  alte  denumiri  internationale .

iar  faza  cu  A  si  B  e  valabila  si  nu  prea ...e  in  functie  de  fabricant .  mbr-urile  respecta  ,  in  general ,  aceasta  poveste  cu  a=liniar  si  b=logaritmic ,  insa  exista  foarte  multe  firme ,  in  general  chinezesti  care  marcheaza  exact  pe  dos ,  adica  a=log  si  b=lin .  identificarea  corecta  a  formei  de  variatie  se  face  masurindu-se  rezistenta  in  doua  puncte  diferite  pe  traseu ...adica  la  1/n  din  cursa  si  la  2/n  din  cursa .  daca  este  liniar ,  atunci  veti  obtine  aprox  1/n  din  valoarea  ohmica  a  potentiometrului ,  respectiv  aprox  2/n .  daca  valorile  sint  mai  mari  decit  1/n  ,  respectiv  2/n ,  atunci  sigur  este  logaritmic .  daca  valorile  sint  mai  mici  decit  1/n  ,  respectiv  2/n ,  atunci  sigur  este  antilogaritmic .  situatia  a  3  a  este  extrem  extrem  de  rar  intilnita  in  realitatea  cotidiana . 

Link spre comentariu

Posted ImageSeamana izbitor de bine cu asta. Problema o sa ramana reglajul fin, el pe mijloc fiind pe pozitia relaxat. Pot sa ii adaug alt potentiometru pe fire, o rezistenta variabla, ceva ca sa fac reglajul fin. Cat am incercat eu nu a vrut sa isi faca calibrare pe alta pozitie si ma astept ca noul potentiometru sa nu aiba identic aceeasi valoare in aceeasi pozitie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări