doggovy Postat Martie 22, 2015 Partajează Postat Martie 22, 2015 2. Nu se intampla nimc daca se intrerupe nulul pe un circuit decat ca ramai fara tensiune pe traseul respectiv. 3. Se poate si fara cap-scara. In loc de intrerupatoare folosesti buton cu revenire (cate puncte de aprindere doresti) si un releu pas cu pas. 5. 10mA pentru o baie dotata cu cada cu hidromasaj sau cabine de dus care foloseste functii ce necesita alimentarea la retea, 30mA pentru o baie cu o priza pentru uscator u aparat de barbierit spre exemplu. Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 22, 2015 Autor Partajează Postat Martie 22, 2015 (editat) @doggovy - multumesc 3 - ma poti ajuta cu o schema ? am gasit mai multe pe net si au un nr de secvente, ce inseamna asta? totodata am gasit preturi de la 37 la 200 de ron...nu cred ca m am uitat dupa ce trebuie totusi... 5 - de ce nu de 10ma si pe priza? ce riscuri sunt? poate spun o prostie dar cea de 10ma protejeaza mai bine decat cea de 30ma nu? Editat Martie 22, 2015 de lucian_v Link spre comentariu
doggovy Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 3. http://www.findernet.com/media/common/electricians/RO/install_RO.pdf (sper ca nu e considerata reclama). La pagina 4 sau 6 gasesti schema de conectare pentru secventele ON/OFF. Pentru alte secvente citeste mai jos. Gasesti acolo si seriile de relee pentru fiecare tip de comanda. 5. Poti folosi 10mA daca vrei doar ca sunt mai scumpe din ce stiu. 10mA protejeaza mai bine, din acest motiv se folosesc la cazile cu hidromasaj. Acolo nu prea ai cum sa scapi, esti complet in apa. Link spre comentariu
v67 Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 1) Intreruperea nulului( neutru ) intr-un circuit trifazic duce la distrugerea consumatorilor monofazici (nu toti) chear si un contact imperfect da nastere uno r anomalii(deplasarea neutrului) in cazul circuitelor monofazice doar nefunctionare deci sa folositi macar protectiile din BMPT(bloc masura protectie trifazat) 2)inlocuirea iluminatului de scara cu aparatura moderna cred ca este benefica dati un exemplu se-l comentam (un model gasit pe internet) 3)folositi intreruptorul diferential indicat deproducatorul instalatiei ce va fi protejata si sa fie fabricat de o cineva cunoscut (legrand ,abb schneider) 4)faceti o schema(monofilara) a instalatiei electrice si incerc sa va ajut nu uitati iconsumul (putere electrica activa ) este indicat sa fie cit mai apropiat pe fiecare faza Link spre comentariu
doggovy Postat Martie 23, 2015 Partajează Postat Martie 23, 2015 1) Intreruperea nulului( neutru ) intr-un circuit trifazic duce la distrugerea consumatorilor monofazici (nu toti) chear si un contact imperfect da nastere uno r anomalii(deplasarea neutrului) in cazul circuitelor monofazice doar nefunctionare deci sa folositi macar protectiile din BMPT(bloc masura protectie trifazat) Din ce am inteles eu, el nu are decat alimentarea in tablouri trifazica, de aici mai departe distributia se face pe circuite monofazice. In acest caz intreruperea nulului pe unul din circuite nu prezinta pericol. In cazul consumatorilor ce folosesc 3P+N+T se folosesc prize cu interblocaj mecanic pentru a evita intreruperea nulului la conectarea/deconectarea stecherului. Asta tine de ramura industriala si nu cred ca este folosita in cazul de fata. Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 23, 2015 Autor Partajează Postat Martie 23, 2015 Una din dilemele pe care le am inca este cum sa fac cu fazele V1 - O faza alimenteaza toata casa mai putin circuitele dedicate pentru consumatori mari. A doua faza alimenteaza consumatorii mari (cuptor / plita / masina spalat / 4-5 aparate de ac (posibile a fi in viitor)) A treia faza alimenteaza curtea, garajul si sistemele de degivrare (posibile a fi in viitor) In varianta V1 scap de problema impartirii consumatorilor pe faze si de problema cu nulul V2 - Impart consumatorii (circuitele) intre faze astfel incat sa fie ceva echilibrat dar ramane problema cu nulul. @doggovy - Da ai dreptate. In fiecare tablou vine trifazic, iar din tablou pleaca circuite monofazice - DAR - nulul celor 3 tablouri este comun (si implicit al circuitelor). Practic in cazul intreruperii nulului intre tabloul 1 si tablourile 2 si 3, faciliteaza situatia urmatoare : intre un circuit alimentat din faza R de la tabloul2 si un circuit alimentat din faza S de la tabloul2 va exista o legatura direct intre faze... la situatia asta ma refeream. In alta ordine de idei, recomandarea cu releele este de milioane, m-ai scos dintr-o mare dilema Atasez o versiune aproape finala a instalatiei de la parter daca aveti disponibilitatea si timpul sa aruncati o privire v as fi recunoscator (oricum va sunt ) Mi-au iesit 16 circuite de prize si 5 de lumina. In afara de cele 21 de sigurante bipolare (cele de la bai diferentiale) ce ar mai trebui pus in tablou sa fie bine ? Multumesc din nou parter.rar Link spre comentariu
doggovy Postat Martie 24, 2015 Partajează Postat Martie 24, 2015 Trebuie sa lamurim un aspect pentru ca ori unul din noi ori amandoi nu am inteles la ce se referea celalalt Orice intrerupere de nul in amonte de un tablou va afecta tot ce este in aval de acel tablou indiferent ca alimentezi tablourile trifazic sau monofazic. Daca se intrerupe nulul in aval de tabloul electric, distributia din acesta facandu-se pe circuite monofazate, nu se intampla nimic(la cazul acesta m-am referit prima data). Ramai doar fara curent pe circuitul respectiv. Daca ai 2 tablouri alimentate trifazic, al 2 lea tablou fiind alimentat din primul, orice intrerupere de nul inainte de primul tablou va afecta si primul si al 2 lea tablou. Intreruperea nulului intre cele doua tablouri (pe alimentarea celui de-al 2 lea tablou) va afecta doar tabloul al 2 lea. Cred ca singura solutie este folosirea unei protectii la lipsa nul, dar fiecare tablou va trebui echipat cu asa ceva si nu sunt chiar ieftine. Cred ca de data asta nu am mai creat confuzii. Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 24, 2015 Autor Partajează Postat Martie 24, 2015 Am atasat varianta relativ finala pentru toate cele 3 nivele. Ca idee mi au iesit asa parter - 16 circuite de prize si 6 circuite de lumini etaj - 14 circuite de prize si 5 de lumini mansarda - 7 circuite de prize si 4 de lumini electric-complet.rar Link spre comentariu
v67 Postat Martie 26, 2015 Partajează Postat Martie 26, 2015 lucian v pe un circuit de prize pot fi legate mai multe prize avind ca limita de putere instalata 2,5 kw iar pe iluminat 800w(putere instalata) un consumator cu putere 2000w va fi legat singur pe circuit fy 2,5mm2 siguranta16a nu se scot din functionare prin extragerea stecherului din priza consumatorii cu putere 2000 w sau mai mari (vor fi cu intreruptor propriu).Dec e ai atatea circuite? am mai mult de 25 de ani in domeniul intretinere si reparatii am vazut 4 cazuri de intreruperea nulului (nu se facuse revizii sau erau neconforme) .Ai priza de pamint conforma si cu verificare pram valabila? intre tablouri folosesti cablu cu 5 "fire" RST N PE ? corpurile de iluminat cu carcasa buna conductoare de curent electric vor fi legate la nulul de protectie in incaperile cu pardoseala conductibila prizele vor fi cu nul de protectie ,rezistenta de izolatie masurata intre conductorul de nul de protectie si celelalte conductoare active sa fie mai mare de 20 megaohmi .si ar mai fi dar nu stiu daca doriti sa mai amintim despte indicatii tehnice(sau norme tehnice) Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 27, 2015 Autor Partajează Postat Martie 27, 2015 @v67 - multumesc pentru ajutor. Am incercat cu ajutorul colegilor si al normativului sa respect toate normele de siguranta, daca am omis ceva m-as bucura sa imi atrageti atentia. Acum am bineinteles iarasi intrebari: 1 - Mi-au iesit mai multe circuite deoarece am considerat ca nu este gresit sa fiu mai sigur, iar consumul de cablu raportat la toata lucrarea nu este un procent care sa ma descurajeze...imi asum costul in plus pentru circuitele extra. In normativ sunt date niste limite, acum eu nu cred ca este gresit daca pun mai putin decat recomanda normativul pe un circuit, gresit ar fi daca as pune mai mult. Multumesc de observatie oricum. Ideea este ca am pus circuit separat pentru : - cuptor - plita - masina de spalat (pe diferentiala) - prizele din bai (vor fi si protejate cu diferentiala) - aparate de aer conditionat pentru restul am impartit cumva pe camere prizele sau in fctie de locul pe unde trece circuitul. Daca rationamentul meu, si anume faptul ca avand mai multe circuite nu contravine normelor de siguranta, ci doar duce la costuri mai mari, o sa las schema asa. 2 - M-am uitat la sigurante si as dori, dupa tot ce am citit mai ales aici pe forum cat si alte parareri sa merg pe abb. Care este diferenta intre aceasta siguranta (Faza+Nul) http://www.materialeelectrice.ro/detalii-produs/abb-(europe)/siguranta-automata-faza+nul-16a-4.5ka-sn201lc16-abb-24702 si aceasta (bipolara) http://www.materialeelectrice.ro/detalii-produs/legrand/siguranta-automata-bipolara-16a-4-5ka-legrand-15928 prima nu este bipolara? cat am cautat eu la abb am gasit doar diferentiale bipolare nu si normale bipolare...poate nu am cautat eu bine 3 - Despre priza de pamant, ea nu exista momentat si sunt in cautare. Daca aveti vreo recomandare catre cineva serios care o poate realiza ca la carte v-as fi iarasi recunoscator 4 - Puteti sa dezvoltati partea cu 5 fire intre tablouri? Eu ma gandeam asa: In camera tehnica unde intra practic cablul de cupru de 4x25 (care vine din blocul de la poarta) sa am un tablou in care nu stiu ce voi pune (ma gandesc ca trebuie sa existe niste protectii pt trifazic) si cumva de aici sa ies pe faze, folosind fire de 6mm. Apoi mergeam in fiecare tablou cu cate 4 fire (daca duc trifazic in fiecare tablou). Daca aveti vreo propunere/sugestie despre cum sa fac aici ...va rog sa imi spuneti Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 27, 2015 Autor Partajează Postat Martie 27, 2015 As mai avea o intrebare care mi-a venit acum dupa ce am vazut ceva poze cu tablouri electrice si doze de legatura Eu am vazut ca exista conductori de urmatoarele culori : rosu / maro / albastru / negru / verde-galben Exista un cod al culorilor oficial? (ma gandesc ca verde-galben e logic sa fie impamantarea, rosu / maro / albastru faze si negru nul) e corect? multumesc Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 27, 2015 Partajează Postat Martie 27, 2015 negru, maro, gri sunt faze, albastru este nul şi galben verde este pământare, asta în circuite trifazice. Pentru circuit monofazic, poţi pune roşu pe fază, albastru pe nul şi galben-verde pe pământare. Link spre comentariu
v67 Postat Martie 27, 2015 Partajează Postat Martie 27, 2015 inBMPTintreruptorul automat este tripolar sau tetrapolar? citi amperi? laintrarea in tabloul din camera tehnica(principal) treceti intreruptor automat faceti distributia catre consumatorii din camera tehnica cit si plecarea catre celelalte tablouri secundare respectind criteriul "selectivitatii "2 trepte intre siguranta din amonte si cea aval la dimensionare circuitelor se va tine seama de caderea de tensiune pe lungimea de circuit cit functionarea intrun regim termic stabil va astept cu noutati Ince localitate aveti casa? Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 27, 2015 Autor Partajează Postat Martie 27, 2015 BMPT arata acum asa http://postimg.org/image/83qkpjso3/ Dupa sarbatori voi face o cerere la enel sa maresc puterea instalata (inca nu stiu la cat sa cer marirea) Intre acest BMPT sunt aproximativ 28-30m de cablu subteran, armat de cupru, 4 x 25 Casa este in bucuresti in zona gara progresul (capatul soseaua giurgiului) Multumesc Link spre comentariu
costinnn Postat Martie 28, 2015 Partajează Postat Martie 28, 2015 buna ziua! orice tablou trifazic caznic este recomandat sa fie protejat prin monitorizarea nulului.Orice intrerupere de nul inaintea unui tablou secundar trifazic,din care se folosesc toate fazele la consumatori caznici poate avea efecte catastrofale.De ex dacaavem doua circuite de prize alimentate din faze distincte ,pe unul avend alimentat un instant de bucatarie si pe celalalt un televizor...daca facem o schema in tablou fazele sunt distincte iar nulul este comun.Daca se intrerupe nulul dinainte de acest tablou ,practic instantul si televizorul vor ramane inseriate si alimentate la 380 de v......rezistenta de la instant avand valoare mica..la un consum de 4-5 kw ....sa ne gandim ce tensiune va alimenta televizorul...Acelasi lucru se intampla si daca in loc de instant avem un circuit de iluminat avand consumatori..cateva becuri cu incandescenta.prin intreruperea nulului diferenta de potential nu se va mai face intre fiecare faza si nul,ci intre cele doua faze,punctul comun dintre consumatori fiind acela unde se repartizeaza nulurile pe circuite o solutie este sa puneti sigurante generale diferentiale pe fiecare circuit..daca avem faze diferite Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum