lucian_v Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 (editat) Buna ziua, Asa cum pana acum am gasit ajutor aici sper ca si de data asta sa fie la fel Intentionez sa fac instalatia electrica pt casa mea P+E+M si am urmatoarele date de intrare si intrebari (o sa incep cu inceputul) In acest moment, la poarta am instalat un bransament trifazic, cu stalp si o cutie in care este contorul si o siguranta de 16A. Nu stiu de ce am doar 16A dar asta este alta discutie si intentionez sa le cer o suplimentare deoarece mie mi se pare mica aceasta valoare. Oricum aceasta este alta discutie. De la stalp si pana la camera tehnica a casei unde intentionez sa aduc alimentarea si unde doresc sa fac si distributia sunt aproximativ 35 de metri. Pentru acest lucru am cumparat un cablu armat pt subteran de 4x25 cupru. Sper sa obtin de la dvs o confirmare ca alegerea a fost buna. Primele mele intrebari incep in acest punct si anume: 1 - Cum considerati ca este mai bine sa fac impartirea fazelor? a - o faza pe nivel ? b - duc trifazic la fiecare nivel si impart circuitele pe faze astfel incat sa obtin o balansare a puterii consumate? c - alta varianta ? 2 - Intentionez ca in viitorul apropiat sa construiesc si o instalatie de impamantare pentru casa si deasemenea una pentru paratraznet. Influenteaza cu ceva conceptul instalatiei? 3 - In camera tehnica voi ajunge cu cablul acela gros de 4x25. Cum fac mai departe avand in vedere ca mi-as dori sa pot face o comutare intre retea si un posibil generator in caz ca raman fara curent ? Daca doresc si o comutare intre faze in cazul in care una pica de exemplu cer prea mult? Ca principiu, nu am terminat inca lista cu posibili consumatori si posibile circuite pe fiecare etaj dar o sa merg pe a avea multe circuite si nu pe economie. Nu stiu daca asta iarasi influenteaza sau nu raspunsurile dvs dar poate e o informatie utila. Deasemenea ma gandesc oricum ca pe fiecare nivel sa am tablou separat pt instalatia electrica. As dori daca se poate raspunsuri orientate spre un raport calitate pret cat mai avantajos. Nu vreau raspunsuri inclinate spre ieftin sau lasa ca merge si asa (ma indoiesc ca voi primi asemenea raspunsuri dar totusi e bine sa fie specificat). Si o ultima conditie daca o pot numi asa, raspunsurile sa intruneasca prevederile legale in domeniu. Doresc sa fac aceasta instalatie "ca la carte". Va multumesc Editat Octombrie 27, 2014 de lucian_v Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Esti sigur ca nu o sa ti se ceara proiect facut de cineva autorizat ? Link spre comentariu
lucian_v Postat Octombrie 27, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Cel mai probabil va fi nevoie dar asta este alta discutie. Intrebarile mele sunt independente de acest aspect Link spre comentariu
v67 Postat Octombrie 30, 2014 Partajează Postat Octombrie 30, 2014 orce instalatie electrica se executa dupa un proect, daca veti spune proectantului ca dispuneti de o alta sursa de rezerva in caz de ..... daca sursa de rezerva poate acoperi necesarul este bine daca nu cereti conceperea un aar cu conectarea doar a consumatorilor vitali, priza de pamint poate fi una singura pentru protectie impotriva electrocutarii si descarcarilor atmosferice mergeti cu distributie trifazica la fiecare nivel SUCCES Link spre comentariu
lucian_v Postat Octombrie 31, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2014 (editat) Stimate v67 , In primul rand va multumesc pentru raspunsul dvs. Deoarece si dvs ati adus in discutie proiectul o sa incerc sa lamuresc acest aspect. Stiu ca voi avea nevoie de proiect, asta era si ideea acestui topic. Sa inteleg de ce am nevoie, pe baza experientei dvs (a utilizatorilor )si sa incerc sa conturez un proiect ca la carte. Urmatorul pas va fi supunerea acestui proiect unui proiectant care va trebui sa il corecteze daca va fi cazul iar apoi sa il faca oficial. Nu consider ca este o ambitie prea mare ceea ce vreau eu sa fac si iarasi sunt convins ca aceste informatii nu sunt totusi informatii secrete sau sensibile. Daca privesc gresit lucrurile va rog sa imi spuneti. Inca lucrez la lista de consumatori pentru ca trebuie sa fac un necesar de consum si apoi sa incep sa gandesc instalatie plecand de acolo... - eu aveam in plan sa fac priza separata pt impamantare si pt paratraznet. nu au valori diferite? Multumesc Editat Octombrie 31, 2014 de lucian_v Link spre comentariu
v67 Postat Octombrie 31, 2014 Partajează Postat Octombrie 31, 2014 da priza de pamint destinata pentru a lega pamint masa unui consumator(sau mai multi) nu trebue sa depaseasca 4 ohmi iar priza de pamint aferenta instalatiei de protectie impotriva descarcarilor atmosferice sa fie mai mica de 10 ohmi mai departe stabiliti ce consumatori , puterea absorbita si locul de amplasare .Urmariti repartizarea consumatorilor pentru a avea consum cit mai apropiat pe cele 3 faze. Astfel veti putea aprecia ce purere electrica este necesara sa cereti in contractul de furnizare a energiei electrice P =UXI pentru consumatori rezistivi siP=1,73 XUXI XCOS FI consumatori inductivi .Daca se stie puterea instalata putem calcula sectiunea conductoarelor ce alcatuesc coloanele electrice sau circuitele de prize si iluminat tinind cont de lungimea traseului, felul cum sunt pozate, numarul de conductoare din tubul de protectie, materealul conductorului si izolatia , scopul fiind realizarea unei instalatii sigure functionind intrun regim termic stabil cu pierderi cit mai mici de putere pe lungimea de circuit electric si o cadere de tensiune pe instalatia utilizatorului ce respecta normele in vigoare . Lucian cam atit ,as dori sa stiu daca am fost inteles . Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 31, 2014 Partajează Postat Octombrie 31, 2014 Cu tot respectul d-le v67,priza de pamant destinata paratraznetului are valoarea de 1 ohm in instalatiile industriale iar priza de pamant pt.o instalatie casnica are valoarea maxima de 10 ohmi...priza de pamant pt. un transformator de 20/0,4KV are valoarea maxima de 4 ohmi...prizele de pamant amplasate de-a lungul unei retele electrice aeriene au valoarea maxima de 10 ohmi....constructia unei prize de pamant performante in regim de amator este destul de dificila si necesita o investitie destul de serioasa...de exemplu pt. o priza de pamant cu o valoare de aprox. 7 ohmi sunt necesari minim 3 electrozi ( tarusi) din teava galvanizata de 2 toli cu lungimea de 2,5 m legati intre ei cu platbanda galvanizata sudata...valoarea respectiva depinde f. mult de locul de amplasare, umiditatea si textura solului...d-le Lucian , priza paratraznetului si priza instalatiei trebuie sa fie separate fizic de o distanta de minim 10 metri si sa nu existe legatura electrica intre ele iar pt. paratraznet e bine sa aveti minim 4 electrozi dispusi in patrat cu latura de minim 2,5m ...pt. cea a instalatiei , am spus mai sus 3 electrozi dispusi in linie sau triunghi cu latura de 2 - 2,5m...electrozii se bat in pamant pana la 50 cm sub nivelul solului iar platbanda de lagatura va avea dimensiunea de 40 x 4 mm si va fi tot galvanizata...legatura electrica cu instalatia casei se va face cu conductor de cupru litat de 10mmp sectiune iar legatura la priza paratraznetului cu conductor de cupru litat de 25mmp sectiune , ambele legaturi vor avea papuci de cupru cositoriti la capete... Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 1, 2014 Partajează Postat Noiembrie 1, 2014 Priza de pamant casnica a coborat la 1 ohm, in normativul I7/2013! @ lucian_v - downloadeaza normativul I7/2013 si o sa gasesti acolo foarte multe raspunsuri la intrebarile tale. Daca mai ai nelamuriri dup-aia, posteaza aici. Altfel, dureaza cam la nesfarsit... Link spre comentariu
lucian_v Postat Noiembrie 1, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2014 Domnilor va multumesc frumos pentru raspunsuri. Tot caut normativul asta I7/2013 si nu reusesc sa il gasesc decat de cumparat (ca si carte). Nu ma deranjeaza sa il cumpar dar stiti cumva de unde l-as putea cumpara in format electronic? O seara buna va doresc si revin dupa ce mai studiez. Link spre comentariu
v67 Postat Noiembrie 1, 2014 Partajează Postat Noiembrie 1, 2014 "Multumesc celor ce m-au corectat ,totusi daca priza de pamint pentru o instalatie casnica"a coborit la 1ohm " conform i 7-2013 . Verivicarea este valabila pentru o perioada - Cum procedam la o cladire mai veche la care priza de pamint a fost construita ,pentru o alta valoare conforma cu normativul in vigoare la data constructiei ? Link spre comentariu
kit Postat Noiembrie 2, 2014 Partajează Postat Noiembrie 2, 2014 (editat) Priza de pamant casnica a coborat la 1 ohm, in normativul I7/2013! @ lucian_v - downloadeaza normativul I7/2013 si o sa gasesti acolo foarte multe raspunsuri la intrebarile tale. Daca mai ai nelamuriri dup-aia, posteaza aici. Altfel, dureaza cam la nesfarsit... puteti da un link catre acest normativ, I7/2013? nu de alta, dar tematica pentru examenul de autorizare din ian. 2014 face referire la I7/2011. ne-ar fi tuturor de mare ajutor sa stim unde putem gasi modificarea. cf. I7/2011, valoarea maxima a rezistentei unei prize de pamant este: - pentru protectia impotriva socurilor electrice, 4 Ohmi (priza de pamant a instalatiei), art. 5.5.7.11 - pentru protectia impotriva trasnetelor, 10 Ohmi, art. 6.2.3.10 - priza de pamant comuna, 1 Ohm, art. 5.5.7.11 @v67: daca o priza de pamant nu mai corespunde se reface priza de pamant sau se adauga tarusi si platbanda pana cand priza de pamant corespunde. eu cred ca asta-i cea mai buna solutie. se mai poate da un boost actualei prize de pamant, adaugant saruri in sol, dar daca se doreste o treaba gospodareasca se alege prima varianta. LE: verificarea-i valabila 1 an Editat Noiembrie 2, 2014 de kit Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 2, 2014 Partajează Postat Noiembrie 2, 2014 Atunci 2011 sa fie. Stiam doar ca era unul mai nou decat cel din 2007. Se pare ca am incurcat anii! Link spre comentariu
lucian_v Postat Noiembrie 2, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2014 Deci cautam degeaba 2013 ) Link spre comentariu
kit Postat Noiembrie 3, 2014 Partajează Postat Noiembrie 3, 2014 pentru comutarea intre retea si un generator exista doua posibilitati: - manual - automat, cu ajutorul unei automatizari numite AAR (aclansarea automata a rezervei); solutiile pot fi complete sau realizate din componente discrete despre comutarea intre faze: se poate realiza, bineinteles,dar parerea mea este ca nu prea are rost. daca pica o faza in cadrul instalatiei, atunci este o problema care nu se poate remedia prin comutarea pe alta faza. daca pica o faza din retea atunci problema a devenit mult prea serioasa ca sa se rezolve prin comutarea pe alta faza; aici protectia ar fi bine sa includa in tabloul principal o protectie la supratensiune (necesara si pentru protectia impotriva trasnetelor ce pica pe retea etc). 16A in BMP este o gluma. ar fi frumos, pentru dezvoltarea instalatiei, macar 25A. numarul de tablouri: este indicat cate un tablou pe fiecare nivel. de la tabloul general al instalatiei se vor trage coloane de 4-6 mmp, FY, protejate cu disjunctoare de vreo 20A. distributia fazelor: ideea este ca pe toate fazele sa am un consum apropiat. de aceea este bine sa avem toate cele 3 faze trase pe fiecare nivel. se face "recensamantul" consumatorilor pe fiecare nivel apoi se repartizeaza pe cele 3 faze. cablul 4x25 este bun. diferentierea TN-C in TN-S in acest caz se va face in tabloul general din camera tehnica. acolo se va lega si priza de pamant. Link spre comentariu
lucian_v Postat Martie 21, 2015 Autor Partajează Postat Martie 21, 2015 Va salut din nou Am definitivat circuitele de prize la parter si m-am incurcat la lumini. Atasez ce am facut pana acum impreuna cu cateva intrebari. Deoarece forumul nu imi da voie sa atasez dwg , l am arhivat. 1 - Exista tabelul acela cu nr de conductoare intr-un tub in fctie de curentul ce le strabate. Acest lucru se aplica si la tuburi unu langa altul? In cazul meu, asa cum veti vedea in schema, odata ce ma apropii de camera tehnica se aduna mai multe circuite care trec prin acelasi loc (circuitele sunt in tuburi separate , deci practic am multe tuburi unul langa altul). Este vreo problema? 2 - In cazul in care duc cele 3 faze la fiecare nivel si impart consumatorii pe ele, nulul va fi comun. Nu este vre o problema daca se intrerupe acidental nulul pe un traseu? Poate spun o prostie da imi amintesc ceva legat de asta din facultate... 3 - Spuneam mai sus ca m am incurcat la lumini...Exista si alte metode de a aprinde un bec din mai multe locuri decat intrerupatorul cap scara? Ma gandesc la un intrerupator (buton) care sa comande niste relee/? Am vazut asa ceva la un hotel dar nu stiu cum era facut ca nu am putut desface capacul (stiu sigur ca era cu relee pt ca auzeam tacanitul lor iar intrerupatoarele erau cu touch) 4 - Ma gandesc sa folosesc sigurante bipolare pe toate circuitele (16A pe circuitele de prize si 10A pe cele de lumini) 5 - Pentru priza de la baie voi folosi o diferentiala dar intrebarea este de care? am vazut ca sunt si de 10mA si de 30mA, care e cea corecta? 6 - Este nevoie de diferentiala si pe circuitul de lumini din baie? Va multumesc din nou electric.rar Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum