Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boiler mixt electric/ pe lemne

tiovidiu

Postări Recomandate

As vrea sa fac un boiler care sa se incalzeasca atat electric cat si pe lemne. Stau la casa si as vrea sa fac un boiler care sa se incalzeasca electric dar sa-l pot folosi si pe lemne. Problema este ca un boiler electric are forma unui cazan, bine izolat, pe cand la cel pe lemne ideal ar fi o serpentina din teava introdusa in focarul sobei. Daca a facut cineva asa ceva il rog sa ma ajute si pe mine cu o idee.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tiovidiu

3

• aureliu67

3

• cheluakame

1

• Voltus

1

Top autori în acest subiect

Faci rost de o teava de fier de diametru exterior 40-50cm , lungime circa 1.4m   dar care are grosimea peretelui de min 4mm. Sus si jos ( pe interior sudezi doua discuri de fier dar care sa fie ceva mai groase ( cam 10mm )  pe post de capace . In interiorul acestui cilindru mare sunt montate ( alaturat )  3 tevi de fier de diametru 4-5cm si cu peretele cat mai gros . Pe aceste tevi va trece aerul cald si fumul , avand rol de schimbator de caldura . Cele doua capace trebuie decupate a.i sa permita trecerea celor 3 tevi de diametru mai mic .

Focarul va trebui sa aiba circa 35cm inaltime pentru a permite o ardere corecta a lemnului .

In partea de sus a boilerului se monteaza un capac de tabla ( pe exteriorul  tevii mari ) care serveste la colectarea gazelor arse si conectarea la cosul de fum .

Link spre comentariu

Am facut eu asa ceva in 1993. Aveam un cazan orizontal  partrat, pentru conbustibil solid (70x50x50). Incalzeam caza cu carbune, si lemne. Am decupat in spatele cazanului metalul, pe lateral de portiunea decupata  am gaurit  si am dat filet de 8mm cu tarotul, apoi  am introdus in interior 3 rezistente a cate 2 kW, Rezistentele are erau fixate pe o placa metalica care acoperea taietura si avea gauri pentru suruburi  de 8 mm. Etansarea sa facut cu cauciuc de la camera de automobil. Cazanul sa conectat la impamantare. A functionat 15 ani fara probleme, pana am trecut la gaze. Eram student, am venit acasa si am demontat cazanul care cu o zi inainte a incalzit casa. Precizez ca era vacanta de craciun....  Cand au venit parintii si au vazut gauroiul mare un locul cazanului iar cazanul afara gaurit erasu sa faca  crize........ Pana la urma sa rezolvat cu bine si eram foarte mandru de realizarea mea.. Au scapat parintii de problema curatirii cazanului de cenusa, cernut carbuni aprins focul, urmarit sa nu se stinga focul..etc.. Apoi au urmar 15 ani de multumiri dupa 4 zile  de reprosuri, timp cat a durat adaptarea :rade:

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Faci rost de o teava de fier de diametru exterior 40-50cm , lungime circa 1.4m   dar care are grosimea peretelui de min 4mm. Sus si jos ( pe interior sudezi doua discuri de fier dar care sa fie ceva mai groase ( cam 10mm )  pe post de capace . In interiorul acestui cilindru mare sunt montate ( alaturat )  3 tevi de fier de diametru 4-5cm si cu peretele cat mai gros . Pe aceste tevi va trece aerul cald si fumul , avand rol de schimbator de caldura . Cele doua capace trebuie decupate a.i sa permita trecerea celor 3 tevi de diametru mai mic .

Focarul va trebui sa aiba circa 35cm inaltime pentru a permite o ardere corecta a lemnului .

In partea de sus a boilerului se monteaza un capac de tabla ( pe exteriorul  tevii mari ) care serveste la colectarea gazelor arse si conectarea la cosul de fum .

Aici avem schimbator de caldura pentru gazele fierbinti rezultate in urma arderii lemnelor. In cazul carbunilor deja devine putin eficient sistemul din cauza ca temperatura maxima e in focar si mai putin in gaze. Sa nu uitam de radiatiilșe inrfarosii ai carbunilor incandescenti. Desigur ca  in cazul dat se doreste doar cu lemne sa se faca incalzirea, deci ar fi o solutie foarte buna.

Dar daca focarul era inconjurat de o camasa de apa, ca in cazul cazanului meu, si montand si schimbatorul de caldura apoi, vei obtine ceva foarte eficient. Cazanul il poti face din doua tevi mari, de diametre diferite, sudate astfel incat sa fie un cazan.  Grosimea tevilor  szi tenologia de confectionare va fi aceiasi ca a schimbatorului descris mai sus de catre  @ Voltus. Se prevede desigur locul pentru gratar si usa. Este impotrant ca sa fie in potitia orizontala. Matusa mea a avut cazan vertical si desi era mai voluminos, consuma mai mult si dadea mai putina caldura. Este doar parerea mea, bazata pe experienta. Nu pretind ca varianta mea este cea mai buna.

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Nu cred ca o sa cumpar, am deja un boiler pe lemne, dar pentru a avea apa calda trebuie sa astepti sa se incalzeasca, asa cu o rezistenta electrica as avea apa calda si cand vin de la servici, nu astept sa se incalzeasca pentru un spalat pe maini, sau spalat vase.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări