Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit backup baterie


Vizitator

Postări Recomandate

Am nevoie de un circuit pentru backup cu acumulator (12v7Ah), in caz de cadere retea.

Am gasit pe internet urmatoarea schema.

 

 

 

Aproximativ acest circuit este circuitul de baza pe care l-am gasit in mai multe aplicatii dar...am cateva intrebari pe care eu nu mi le explic...

 

`1.  Acumulatorul de 12V se incarca cu o tensiune de 13.8 - 14.1 ori din schema ajunge doar 12V la el cu 0.1A ?

 2.  Cum decurge procesul de incarcare al acumulatorului prin doar o rezistena de 100R 10W ...adica  <12V 0.1A ...

 3.  Ce se va intampla dupa 5 luni de incarcare continua ? Va fi un acumulator ametit pe moarte din start ?

 

Are cineva o schema mai buna ? ...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    7

  • UDAR

    2

  • ventzel

    1

  • dacianu11

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Nici măcar 12V , mai cade și pe diodă.

2. Prost .

3. Da.

 

Nu dețin scheme dar în principiu ar trebui să fie:  un încărcător controlat , baterie în tampon ,  apoi sarcină ( cu sau fără stabilizator  în funcție de necesități) . S-ar evita comutările în felul ăsta . 

Sau , dacă nu ne deranjează comutarea : încărcător + baterie pe o ramură , stabilizator pe alta și comutare între ele . Nu-i văd utilitatea deoarece la trecerea pe baterie tensiunea va fi nestabilizată.

Link spre comentariu

Schema asta nu era cumva pentru acumulatori NiCd sau NiMh? Astea pot fi tinute pe trickle charging timp nelimitat la curenti mici, undeva pana la 0.05C. Singura problema ii ca la modelu de incarcare cu rezistenta serie aleasa sa ai pe faza de sfarsit a incarcarii curentu de 0.05C, incarcarea dureaza foarte mult.

Oricum chiar daca ar fi NiCd, nu cred ca ar incarca complet un pachet de acumulatori cu tensiune nominala 12V.

Editat de ventzel
Link spre comentariu

ar trebuii dar nu e. asa apar pe netul asta toate schemele in genu.

pai am o aplicatie de genul unei centrale cu ardere ...in fine, ideea e ca daca se "ia curentu`", acumulatorul sa poata continua cu un motor dc 2A, inca vreo 4-5 minute, sa raceasca camera de ardere altfel se topeste..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asta înseamnă că nu ai nevoie de stabilizare . Faci un încărcător care să limiteze la 13,5-13,8V tensiunea pe baterie și să poată susține curentul cerut de instalație plus cel de încărcare , pui bateria în tampon și gata . 

Link spre comentariu

Intr-adevar ideea lui UDAR mi se pare cea mai simpla, ai putea sa te folosesti de LM338, un regulator in genul 317 dar la un curent suportat mai mare, sau de 2xLM317 in paralel, sau de 1xLM317+PNP ( schema lui Smilex ), sau eventual de 2xLM7815 cu o dioda inseriata cu ele pentru o tensiune maxima pe acumulator undeva putin peste 14V.

Link spre comentariu

Uite o schema pe care am facut-o eu, si functineaza super tare. Poti sa reglezi tensiunea pe baterie si poti regla si curentul de incarcare. Schema e conceputa de un coleg de pe forum.

post-216428-0-84956200-1414423135_thumb.jpg

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

Cu siguranta merge cu 13,8 nu-i bai, cam atat este de obicei indicat si pe acumulatori. Eu zic ca cea mai simpla este sugestia lui UDAR, pur si simplu un stabilizator care sa poata suporta atat curentul de incarcare al acumulatorului cat si pe cel cerut de motor, si acumulatorul pus permanent pe acel stabilizator si de la acest montaj alimentezi sarcina, cand tensiunea de alimentare pica, acumulatorul sustine de unul singur sarcina, cand exista tensiune de alimentare, stabilizatorul sustine sarcina si incarca si acumulatorul, e simplu si cred eu suficient.

Link spre comentariu

corect, dar ca sa duca sarcina , inseamna 13.8V 10A. daca o leg direct pe acumulator (tampon), e ok cat timp merge jucaria. dar cand sta ? o sa aiba acumulatorul de unul singur 10A..

 

hmmm...ar trebuii sa controlez si curentul pe sursa ? cand ramane doar acumulatorul sa scada la 3-4A ?

 

probabil sunt total aiurea dar chiar nu inteleg cum sa trec de chestia asta. pe deoparte am montajul aplicatiei care nu suporta mai mult de 13.8V, energofag din fire papa 10A la start. o sa incerc sa mai fac niste scheme...nu imi dau seama cum trebuie facut..

 

ptr o alarma cu un consum de 500mA nu e o problema acumulator in tampon dar aici ..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări