Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa aparat de tatuat


Postări Recomandate

Va salut. Initial a avut integratul ars, l-am schimbat, iar acum functioneaza in gol dar cand ii pun o sarcina moare. Este facuta cu THX203H. Tensiunea de iesire este de 22V, iar pe iesire are un LM317 pentru reglajul tensiunii. Nu imi tine nici macar 0.3A (ventilator pc). Alimentarea integratului este ok, toate componentele verificate, dar poate mi-a scapat ceva...  Schema sursei difera  la partea de feedback (este cu zenner in loc de TL431) si pe iesire, bobina lipsa, in rest este ca cea din foaia de catalog. Vre-o idee de ce moare? THX203H

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Conform pdf-ului integratul asta oricum nu da prea mult, cica tipic 12W, si pentru 22V asta ar insemna cam 0,5A la iesire. Tensiunea scade la 0 indiferent de sarcina, sau scade la o anumita valoare sub tensiunea initiala? Verifica rezistenta de la pinul 6 al integratului catre masa, daca exista, e posibil sa fie intrerupta sau mult devalorizata.

Link spre comentariu

Multumesc Marian. Uite ca rezistenta aia imi scapase (am masurat pe placa si poate m-a pacalit sau nu am fost atent). Asta era problema. Vad ca se comporta un pic ciudat in sensul ca la pornire da sa porneasca, iar dupa o mai putin de secunda se opreste - asta se intampla cu rezistenta de 0.5 ohm. Am pus rezistenta la 1 ohm si vad ca merge bine, nu se mai opreste.

Link spre comentariu

Pai valoarea acelei rezistente trebuie corelata cu cea de 5 Ohm interna a integratului, aceasta de la pinul 6 vine practic in paralel cu aceea si este folosita pentru a mari putin curentul de varf maxim limitat prin iesirea integratului, dar acesta nu poate fi oricat, integratul din cate observ in pdf admite un varf maxim pe la 0,8A daca nu ma insel, iar cu 0,5 Ohm acolo tu ai marit acest curent pe la 1,4A, adica mult prea mult. Cu 1 Ohm esti undeva chiar sub limita maxima, eu as incerca cu 1,2 sau 1,5 ca sa fiu sigur ca nu fortez integratul.

Link spre comentariu

Nu cred ca rezistenta arsa a fost de 0,5 Ohm, sau daca a fost asa, atunci poate a fost pusa asa de cineva si probabil din acest motiv integratul vechi s-a ars, iata 2 capturi din pdf-ul integratului:

Posted Image

Posted Image

 

Prima arata schema bloc interna a integratului si cealalta parametrii limita ( adica maximul absolut acceptat ). Se confirma ca intr-adevar curentul maxim de varf acceptat este la 0,8A asa cum scriam mai sus. Acuma uita-te atent la prima captura, o sa observi undeva in dreapta jos de la pinul 6 o rezistenta de 5 Ohm catre masa, este shuntul intern inseriata catre masa cu comutatorul de putere de la iesirea integratului, pe ea in functie de curent pica o tensiune care edeclanseaza la un anumit nivel un alt circuit, tot in prima imagine vei mai observa de la acest pin 6 un traseu catre intrarea neinversoare (+) a unui comparator, care are inversoarea (-) polarizata intern la 0,6V, adica de atat este nevoie pe shunt ( acea rezistenta de 5 Ohm interna ) pentru a declansa limitarea, si deci doar cu rezistenta interna curentul maxim de varf admis este 0,6/5=0,12A, adica destul de putin, motiv pentru care se foloseste o rezistenta aditionala externa de la pinul 6 catre masa, care vine pur si simplu in paralel cu cea de 5 Ohm interna, se obtine astfel un shunt de valoare mai mica ceea ce pentru aceeasi 0,6V presupune un varf de curent mai mare permis. In cazul a unei rezistente de 0,5Ohm externe atunci valoarea shuntului ar fi 1/[(1/5)+(1/0,5)]=1/(0,2+2)=1/2,2=0,45Ohm; curentul de varf corespondent ar fi deci 0,6/0,45=1,33A ( am gresit eu anterior cu cei 1,4A ), ceea ce este cu 75% peste maximul absolut admis, adica destructiv. Cu rezistenta externa de 1 Ohm curentul de varf admis este undeva putin peste 0,7A, adica sub limita maxim admisa dar peste valoarea recomandata de producator care zice in pdf ca un curent de varf maxim ar trebui sa fie pe la 0,6A, cam cu 1,2 Ohm extern satisfaci aceasta conditie, nu e obligatoriu, tu faci cum vrei, dar trebuie sa iti asumi si riscurile care vin cu aceasta alegere.

 

Bafta.

Link spre comentariu

Am revenit cu schema.

 

Posted Image

 

Tensiunea redresata in secundar este de 22V, putand fi reglata in plaja 1.5 - 19V, iar despre curent a vorbit Marian mai sus. Bobinele aparatului de tatuat au 4 Ohmi. Daca doresti mai multe detalii, iti stau la dispozitie, dar nu cred ca mai am ce sa spun despre sursa asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări