Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telecomanda lumina curte

Untold

Postări Recomandate

Va salut.

Pentru un proiect din viitorul apropiat, as vrea sa fac o telecomanda pt. a aprinde de la distanta (30-50m) lumina din curte.

M-am gandit la o pereche de module emitator si receptor pe 433Mhz care ar trebui sa functioneze in mod bistabil: la o apasare pe butonul emitatorului, receptorul sa comande un bistabil facut cu un CMOS (un MMC4013 de ex) care sa basculeze (on-off) la fiecare actionare a butonului emitatorului si sa aprinda/stinga prin intermediul unui releu/optotriac becul din curte.

Modulele gasite sunt cele din imaginea de mai jos iar intrebarea mea este daca s-ar preta pt asa ceva, mai ales receptorul daca poate comanda un bistabil cu CMOS.

Posted Image

Link spre comentariu

Pentru ca la magazinul online unde am gasit aceste module, au epuizat stocul, m-am gandit ca ar merge ca telecomanda si un telefon mobil care sa actioneze un bistabil: ii setez un "asign tone" (e un nokia3310 ce are aceasta optiune) de 1000Hz (facut in "composer"-ul telefonului) de pe nr. meu, la alte numere de telefon las ca ton "empty" ca sa nu primeasca apeluri, respectiv comenzi aiurea.

Intrebarea mea e ce tip de bistabil merge folosit: cu CMOS sau cu 555? Si cum il comand cu telefonul? Prin optocuplor de la motorasul de vibra sau exista si alta varianta?

Multumesc.

Link spre comentariu

Scump, in plus contine un bistabil si doua relee, sau doua bistabile. Ideea era sa-mi fac eu ceva cu ce am prin sertare sau f. ieftin, cum ar fi cele doua module de emisie receptie(24 LEI).

Link spre comentariu

Ideea era sa-mi fac eu ceva cu ce am prin sertare sau f. ieftin,

Si eu sunt interesant de o astfel de telecomanda.

pana acum am lucrat doar cu IR si senzorul de SFH...

ma gandeam sa incerc ceva o schema simpla cu telecomanda IR

Link spre comentariu

O telecomanda cu un telefon am facut acum vre-o 7-8 ani, imi trebuia sa resetez niste echipamente de comunicatie radio la distanta cand se mai blocau datorita fluctuatilor de tensiune pe retea, am folosit atunci un optocuplor legat la vibrator, si alocasem nr meu la un grup care suna pe silent cu vibratii, la restul suna normal.

Link spre comentariu

Cred ca am gasit solutia:

O telecomanda cu un telefon am facut acum vre-o 7-8 ani, imi trebuia sa resetez niste echipamente de comunicatie radio la distanta cand se mai blocau datorita fluctuatilor de tensiune pe retea, am folosit atunci un optocuplor legat la vibrator, si alocasem nr meu la un grup care suna pe silent cu vibratii, la restul suna normal.

Aceasta solutie am sa o aplic cu mentiunea ca, fotodioda optocuplorului va fi legata intre poarta si anodul unui trisitor alimentat in CC avand ca sarcina becul cu pricina. Functionarea e simpla: la un apel, rezistenta fotodiodei scade, tiristroul intra in conductie, becul se aprinde. Cum tiristorul va ramane blocat in conductie, iar becul aprins, voi pune un buton normal inchis pe alimentarea tiristorului in casa pe care voi apasa ca sa restez toata sandramaua si sa sting becul. Tiristorul isi va relua starea de stby pana la un nou bip.

Singurul dezavantaj este ca, nu pot stinge becul tot din telefon, dar il voi stinge la un min. dupa ce intru in casa. Sau ii pun un temporizator cu 555 ca sa elimin butonul de reset.

Astept pareri.

Link spre comentariu

Mai am o varianta: acelasi telefon, aceeasi comanda de la vibra care intra intr-un optotriac sau solid state relay ceva de genul: Posted Image

, un temporizator pt 1-2 min cu 555 si inca un releu solid state ca cel de mai sus.

Problema rezolvata teoretic, mai ramane de pus in practica.

D-le. Fulgerik: e mai ieftin decat in site-ul pus de dvs. Telefonul il am eu, primit cadou, restul pieselor recuperate moca de prin diversa aparatura casata, inclusiv releele solid state SHARP.

Am facut ce mi-am propus, cu piese din sertarele mele, fara investitie.

Revin cu schema si poze la montajul realizat.

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator iRoata

http://www.oboyle.ro/shop/kit-relee-controlabile-radio-2-relee-hd2rx.html

Nu cred ca reusesti sa contruiesti ceva mai ieftin, garantat.

Ba da :) ; exact acelasi modul si cu aceeasi functionalitate se gaseste la un vesti magazin din Piatra-Nt (initiatorul stie, cred, despre ce vorbesc), iar pretul este cam 40 de lei; tot acolo sunt kit-uri telecomanda+receptor pe 433MHz, pe 6ch din care 2/ mono/bistabil, la cca. 60 lei. Am testat ambele module si functioneaza perfect, doua din ele avand deja 3 ani de serviciu; la banii astia e multumitor.

Mai am o varianta: acelasi telefon, aceeasi comanda de la vibra care intra intr-un optotriac sau solid state relay ceva de genul: Posted Image

, un temporizator pt 1-2 min cu 555 si inca un releu solid state ca cel de mai sus.

Problema rezolvata teoretic, mai ramane de pus in practica.

Fa ceva cu optocuplor si un tranzistor care sa actioneze un releu in mod impuls; cand mai treci prin Piatra, suna-ma si-ti dau un releu bistabil, comandat cu impuls (1-30s) la 12V; astfel, vei da un beep pentru aprindere si un beep pentru stingere; releul memoreaza ultima stare in mod mecanic, deci nu conteaza ca ramai fara curent. Iese mult mai simplu si mai rapid.

Link spre comentariu

De acord, insa tensiunea de la bornele micromotorului de vibra al telefonului nu cred sa fie mai mare de 2-3V, motorasul e la 1,5V. Si atunci, cum fac sa pot comanda releul bistabil cu impuls de 3V?

Ledul din optotriac il aprinde lejer, daca duce motorul, la led nici nu clipeste.

Insa, pana la urma, imi e mai comod cu temporizator, scap de inca un bip.

Dar, interesant de incercat si cu acel releu bistabil.

Multumiri.

L.E. M-am mai gandit si, dupa cum imi mai amintesc, pentru lumina unui telefon mobil, se foloseste un mic invertor care ridica tensiunea de 3,6V a bateriei telefonului pana pe la 13-14V, ledurile tastaturii si display-ului sunt legate in serie.

Ar merge comandat releul bistabil cu tensiunea aia, cand telefonul suna, i se aprinde si lumina.

O sa masor acea tensiune, sa fiu sigur.

Editat de Untold
Link spre comentariu

o idee....as fi sa se foloseasca temporizarea din 555 care ar fi actionata de un bc517 spre exemplu atunci cand este polarizat in baza lui cu semnalul care vine din difuzorul telefonului.  pe iesirea 555-ului sa fie un counter (eventual tot polarizand intrarea un transistor....dar nu cred ca e necesar) care la o actionare a 555-ului sa cupleze un releu ( valoare bit 1) si la o alta actionare sa-l decupleze (valoare bit 0).

eu unul asa as face....dar asta am gandit-o doar "in viteza"....este loc si de mai bine!

eventual cand ajung acasa (acum sunt la lucru) pun schema cu un 555 a temporizarii dar cred ca se gasesc destul pe net.....

Link spre comentariu

sunt pe la magazinele cu chinezarii niste becuri cu led cu telecomanda, ceva de genul asta: http://maias.allshops.ro/produs/8586589/Bec+cu+telecomanda+si+acumulator+incorporat.html se insurubeaza in dulie normala si au si un acumulator inclus. in loc de ledurile care se aprind, se poate pune un releu care sa aprinda un bec de putere mai mare. nu stiu insa daca telecomanda merge mai mult de 10m. cu stima, eugen

Editat de eugenbt
Link spre comentariu
Vizitator iRoata

De acord, insa tensiunea de la bornele micromotorului de vibra al telefonului nu cred sa fie mai mare de 2-3V, motorasul e la 1,5V. Si atunci, cum fac sa pot comanda releul bistabil cu impuls de 3V?

Merge :) ; faci un amplificator de tensiune cu 1-2 tranzistori uzuali. Sau ataci cu acel semna (printr-un rezistor)l baza unui tranzistor de genul BD in al carui emitor sta releul si al carui colector e legat la +12Vcc.

Dar, interesant de incercat si cu acel releu bistabil.

Multumiri.

L.E. M-am mai gandit si, dupa cum imi mai amintesc, pentru lumina unui telefon mobil, se foloseste un mic invertor care ridica tensiunea de 3,6V a bateriei telefonului pana pe la 13-14V, ledurile tastaturii si display-ului sunt legate in serie.

Ar merge comandat releul bistabil cu tensiunea aia, cand telefonul suna, i se aprinde si lumina.

O sa masor acea tensiune, sa fiu sigur.

Asta ar putea sa mearga, insa doar taiat traseul LED-urilor si alimentat releul; cu toate ca am indoielile mele vis-a-vis de intensitatea curentului care circula pe-acolo; releele bistabile mecanic cer in mod uzual un curent ceva mai mare de actionare datorita sistemului mecanic de actionare.

LE: In alta ordine de idei, se intampla sa gasesc printre maimutarelile de prin sertare si o telecomanda pe 433 cu tot cu receptor, pe 6 canale; din amintirile mele, raza de actiune este de cca. 30m; daca-ti foloseste, cu mare placere te servesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări