Ticu Postat Noiembrie 18, 2014 Partajează Postat Noiembrie 18, 2014 Motorul are 2 infasurari (bobine), fiecare cu cate 2 fire.Identifici perechile de fire care apartin unei bobine, apoi legi la intamplare o bobina la iesirile 2 si 3 alta la iesirile 13 si 14.Daca nu-ti convine sensul de rotatie, inversezi intre ele firele de la una din bobine.Identificarea perechii de fire o faci cu ohmetru: intre firele ce apartin unei bobine gasesti o anumita rezistenta, de exemplu 10 ohmi. Intre fire ce apartin la bobine diferite, rezistenta este extrem de mare (infinita).Daca nu ai instrument de masura, poti improviza un verificator de continuitate a circuitului dintr-un led in serie cu o rezistenta de 1 kohm si o sursa de 6...12V. Link spre comentariu
dorinromeo Postat Noiembrie 19, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 pe schema primita nu apare pinul 5 de la NE555. sa il las liber? am vazut in diferite scheme cu 555 ca se leaga printr-un condensator la minus/masa. pun schema aici: Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 (editat) Poti sa pui un condensator de vreo 10...100nF, dar poti sa-l lasi si in aer. Este o filtrare pentru tensiunea de referinta (2/3 din alimentare) obtinuta intern in circuit cu un divizor. Dupa ce conectezi 555 si il alimentezi cu 5V este util sa testezi functionarea "ceasului"": legi un led cu anodul la pin 3 (iesire), apoi catodul prin 200...300 ohmi la masa. Trebuie sa clipeasca, mai rar sau mai des in functie de pozitia cursorului potentiometrului. Editat Noiembrie 19, 2014 de Ticu 1 Link spre comentariu
dorinromeo Postat Noiembrie 20, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 nu exista vre-un soft specializat pentru proiectare cablaje electronice dupa o schema data? am gasit cate ceva dar sunt destul de complicate. am nevoie de ceva simplu, pentru incepatori. mi-ar place sa iasa si estetic, pe langa partea functionala. am luat cablaj gata gaurit dar nu se compara cu unul dedicat. al meu are multe fire lipite pe spate, si riscul sa gresesc este mult mai mare. Link spre comentariu
radu_bc Postat Noiembrie 20, 2014 Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Asta e destul de simplu. http://www.new-wave-concepts.com/ed/circuit.html PROTEUS mi se pare foarte OK, dar pare mai greu pana te obisnuiesti putin cu el. Link spre comentariu
dorinromeo Postat Noiembrie 21, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 mi-am descarcat cateva programe pentru desenat cablaje, Circuit wizard, PCB artist, Splan, DesignSpark, toate sunt demo, nu sunt foarte grele dar necesita timp pentru invatare, timp pe care as putea sa-l folosesc la constructia si amsamblarea partii mecanice. am incercat cu Corel, pe care il cunosc dar nu am ajuns prea departe si nu sunt sigur ca fac bine ce fac. nu este cineva dispus, contracost bineinteles, sa-si sacrifice putin timp pentru a-mi confectiona acest cablaj? sau macar desenul traseelor si eu sa il imprim si sa il corodez? cineva cine are putina experienta si a mai lucrat cu programe dedicate pentru PCB. va rog trimiteti-mi PM sau nr. dvs de telefon sa putem lua legatura. multumesc. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 21, 2014 Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 Stiu ca parerea mea nu prea conteaza, da' pentru montajul ala nu merita sa faci cablaj.Pe de o parte e suficient de simplu, pe de alta poate mai ai modificari de facut. Le faci mai usor pe cablaj de test. Link spre comentariu
dorinromeo Postat Noiembrie 21, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 parerea ta conteaza, d-le Liviu. voi termina ce am inceput pe cablajul gaurit pe care l-am cumparat, doar ca sunt cam multe fire lipite pe spate (traseele sunt facute din sarma subtire litata), si oricata grija as avea, pot sa gresesc foarte usor. si as cam vrea sa o nimeresc din prima. de aceea rog pe cineva mai priceput decat mine sa imi faca cablajul, chiar daca ar trebui sa command mai multe bucati. voi posta o fotografie cu munca de pana acum, chiar daca se incadreaza la "asa NU!'' Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 21, 2014 Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 (editat) Nu trebuie sa lipesti toate firele pe spate (poti sa le lipesti ca pe niste componente, pe fata), dar mai ales trebuie sa folosesti fire cu izolatie. De la cabluri de retea, de la cabluri pentru alarme, recuperate din jucarii, cumparate ca atare, dar izolate.Ma rog,varianta cu cablaj dedicat e sigur mai usoara, dar s-ar putea sa dureze mai mult.PS N-ai vrea sa vezi cum arata montajele mele de test. :rade:PPS Nu sunt domn, sunt Liviu si atat. Editat Noiembrie 21, 2014 de Liviu M Link spre comentariu
gi0 Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Buna seara domnilor. Puteti sa imi recomandati un fotorezistor pentru detectie flacara in centrala pe lemne,cu posibilitatea reglarii unui anumit spectru, un controller care sa primeasca semnal de la fotorezistor,iar acesta,la randul lui sa dea comanda unui servomotoras mic ? Fotorezistoarele vor fi amplasate in afara unei centrale termice pe lemne, intr-un tub.Controllerul va lucra cu doua sau trei fotorezistente si va trimite semnal la randul lui catre servomoturul care va actiona un damper de aer. Servomotorul,unul singur, se va roti secvential astfel incat sa deschida aerul treptat de sus in jos,urmarind arderea,prelungind-o si impiedicand pe cat posibil aprinderea de jos.Va rog frumos si o schema daca se poate.Mentionez ca sunt 0 la capitolul electronica.Cu stima. Cu stima. Link spre comentariu
DarkAngel_Bv Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Ceva de genul nu te coafeaza? http://www.ebay.com/itm/IR-Infrared-Flame-Detection-Sensor-Module-for-Arduino-/391045535114?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5b0c21558a sau chiar ceva de genul: http://www.ebay.com/itm/1PCS-TCS230-TCS3200-Color-Recognition-Sensor-Detector-Module-For-MCU-Arduino-M7-/301510624209?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item46336f03d1 Dar pentru al 2-lea vei avea nevoie de un microcontroller. Link spre comentariu
gi0 Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Nu stiu cum as putea monta jucaria intr-un tub.Cred ca ceva ca in imagine se poate monta in tub.Ce microcontroller ce tip de servomotor ar fi indicat? Motorul trebuie sa se rotesca doar...sa zicem,30 grade la semnalul fotorezistorului de sus.La urmatorul semnal al celui de al doilea fotorezistor trebuie sa se roteasca inca...30 grade.Si asa inca o data pentru cel de al treilea fotorezistor.O schema de montaj se poate? Multumesc. Cu stima. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum