Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vref intern.

Postări Recomandate

Daca folosesti LM35 asigura-te ca folosesti exact schema de conexiune din foaia de catalog (condensator de decuplare montat direct pe pinii senzorului si circuitul R-C pentru sarcini capacitive montat de asemenea direct pe pinii LM-ului), iar legatura cu montajul o faci cu cablu ecranat. Pentru reducerea influentelor parazite foloseste un amplificator neinversor cu factor de amplificare 2-3, montat in imediata apropiere a senzorului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Daca folosesti LM35 asigura-te ca folosesti exact schema de conexiune din foaia de catalog (condensator de decuplare montat direct pe pinii senzorului si circuitul R-C pentru sarcini capacitive montat de asemenea direct pe pinii LM-ului), iar legatura cu montajul o faci cu cablu ecranat. Pentru reducerea influentelor parazite foloseste un amplificator neinversor cu factor de amplificare 2-3, montat in imediata apropiere a senzorului.

Este "tmp36gt9z" , la LM35 am citit ca e mai complicat de citit temp. sub 0. Acest tmp are nevoie doar de 5V si la Vout da 750mV la 25C si scade undeva la 200mV la temp de -40C ( masoara intre -40 si 150C )

Link spre comentariu

OK, am inteles ce senzor folosesti. TMP36 are offset de 0.5V care ar trebui compensat (software sau hardware). In alta ordine de idei, la pag.15 fig. 32 din foaia de catalog iti da modul in care ar trebui sa conectezi sensorul pentru transmitere la distanta a informatiei (si tot pe cablu ecranat). Citeste cu atentie foaia de catalog si nu uita sa adaugi un condensator de 10nF pe pinii de alimentare ai senzorului, eventual in paralel cu unul de 2.2uf(Tantal).

La LM35 nu este complicat de citit temperatura sub 0 grade ci doar presupune un artificiu hardware.

Aici: http://www.ti.com/ww/en/bobpease/assets/AN-31.pdf, pag.6 gasesti cateva solutii de compensare a offsetului cu ajutorul unui opamp. Iti recomand a doua schema de pe pagina, deoarece asigura si amplificarea semnalului la un nivel care nu mai este chiar asa de mult influentat de paraziti.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

OK, am inteles ce senzor folosesti. TMP36 are offset de 0.5V care ar trebui compensat (software sau hardware). In alta ordine de idei, la pag.15 fig. 32 din foaia de catalog iti da modul in care ar trebui sa conectezi sensorul pentru transmitere la distanta a informatiei (si tot pe cablu ecranat). Citeste cu atentie foaia de catalog si nu uita sa adaugi un condensator de 10nF pe pinii de alimentare ai senzorului, eventual in paralel cu unul de 2.2uf(Tantal).

La LM35 nu este complicat de citit temperatura sub 0 grade ci doar presupune un artificiu hardware.

Aici: http://www.ti.com/ww/en/bobpease/assets/AN-31.pdf, pag.6 gasesti cateva solutii de compensare a offsetului cu ajutorul unui opamp. Iti recomand a doua schema de pe pagina, deoarece asigura si amplificarea semnalului la un nivel care nu mai este chiar asa de mult influentat de paraziti.

Offsettul de 0.5V nu este o problema fiecare senzor are atasat un semireglabil ( citit de ADC si compenseaza valoarea finala afisata ) , compenseaza +/- 10C , da am vazut schema credeam ca merge si fara dar se pare ca nu , o sa adaug componentele si sper sa se rezolve problema .

O sa bag maine un senzor in frigider si sa vad cum se comporta sub 0C , partea care cel putin pe mine ma surprinde ca merge destul de OK la temp 0+ , dar cand scade sub 0C apare problema cu sarituri de 5-10C , o fi nevoie de filtrajul acela la temp sub 0C .

Editat de bandi12
Link spre comentariu

Da interesanta treaba , am bagat un senzor in frigider , ( filtru RC cu un condensator de 10nF si o rezistenta pe Vout in jur de 1K , inca un condesator de 10nF intre Vin si GND la senzor) masurat cu multimetrul arata 340mV adica in jur de -15C destul de OK fata ce indica frigiderul ( un -17/-18 ) , contectat la montaj a disparut acel efect de sarituri sub 0C dar imi indica un maxim de -6.5C pe cand multimetrul indica -15C (340mV).

Incep sa cred ca ADC-ul se joaca cu mine , este un PIC16F1517 sau mikroC -ul se joaca la ADC_Init() si ADC_Get_Sample().  Ramane se setez si sa citesc ADC - ul manual din registrii. 

Link spre comentariu

Ai pus filtru cum ti s-a spus pe intrarea ADC-ului ? Chiar la pini nu undeva departe . Ca nu se intelege unde ai pus exact.

MikroC si instructiunile n-au nimic, problema e la tine . Daca cablul capteaza multi paraziti se manifesta problema intai la valorile negative , unde tensiunea senzorului e mai mica , comparabila cu zgomotul

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Da cred ca am gasit problema ramane se reprogramez PIC ul.  Mai demult am facut un Joystick cu PIC , PIC ul transmite prin USB valorile ADC , am legat senzorul de mufa joystick-ului si am modificat softul pe PC sa-imi afiseze temp / valoarea ADC pe PC , si acelas chestie -6 / -7 C max.  

Am cautat pe google o alta ecuatie pt ADC to temp , si imi afisa pe PC -16 / -17C valoarea corecta ,cand m-am uitat mai bine am vazut acel offset de 0.5V prin calcule de care zicea nico_2010 , acel offset in calculele mele era ignorat ( nu stiam de el pana nu a mentinat nico despre el , se pare ca mai trebuie sa exersez cititul datasheet -urilor ).

Mai ramane sa desfac termometrul si sa reprogramez PIC ul cu calculele noi , si sper sa rezolve problema cu afisatul. Acuma nu am intampinat problema cu sarituri ( cablul mult mai scurt ) deci mai ramane s-ai dau de cap cablului lung cu niste filtere.

Revin dupa ce reprogramez PIC ul , pana atunci Multumesc pentru ajutorul acordat :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări