wally_gatter Postat Octombrie 26, 2014 Partajează Postat Octombrie 26, 2014 la mine ia cam 1kW .. lasand gluma la o parte , trebuie mai multe detalii altfel filozofam degeaba si ne va da ca rezultat minimum 10Mw , incat nici Portile de Fier 2 nu o sa faca fata... Link spre comentariu
MLGore Postat Octombrie 26, 2014 Partajează Postat Octombrie 26, 2014 (editat) Doar atat mi-a spus profesorul : 1.Calculaţi puterea disipată [mW] la transmiterea unui e-mail de la Dvs. la un prieten; 2.Calculaţi costul implicat [lei] la transmiterea unui e-mail de la Dvs. la un prieten Profesorul tau e un pic cam bou. Puterea disipata la transmiterea unui e-mail de la tine la prietenul tau este egala cu puterea consumata din reteaua de c.a. de catre toate componentele prin care trece acest email (calculatorul tau, + routere+ servere+ etc). Costul nu il poti calcula decat daca stii timpul in care acest e-mail ajunge la prietenul tau, timp pe care inmultindul cu puterea vei obtine energia consumata. Bineinteles ca mai ai nevoie si de costul unitatii de energie (kWh) Editat Octombrie 26, 2014 de MLGore Link spre comentariu
valangjed Postat Octombrie 26, 2014 Partajează Postat Octombrie 26, 2014 Ăla e profesor? S-ar putea, chiar ala sa fie profesor, sa-ti dea o problema "de gandit". Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Ori am eu un deja-vu ori subiectul asta s-a mai discutat pe forum... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Se înscrie în seria de succesuri multe ale învăţămîntului ''democratic''. Ca în orice domeniu, specialiştii au plecat de mult în afară şi au rămas toate gunoaiele. Totuşi, nici studenţii nu mai sînt ce erau o dată, altfel ar fi sesizat tîmpenia, gluma sau ce o fi fost aia. Link spre comentariu
unuldinei Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Chiar nu-si da nimeni seama ca asta e totusi o problema : Cat naiba costa pozele cu pisi trimise la fiecare milisecunda de catre o alta pisi catre o alta pisi si mai ales cam cat vor sta stocate aceste trlioane de deseuri ale omenirii si cat ne va costa asta in tone de SiO2 ? Dar daca tu esti la electronica inseamna ca ai sa iei un caz particular cu un client si un server .Legatura este prin cablu UTP , Ca sa trimiti emailul vei avea nevoie de trimis niste biti pe un canal electric intr-o unitate de timp ... Curentul de pe linie X tensiunea de pe linia ectrica (vezi ca-s doua) / unitatea de timp (asta depinde de viteza conexiunii si volumul de date transmis ) . Asta e o aproximare grosiera , dar mi se pare un punct de plecare . Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Sunt doua probleme, una cu puterea si una cu energia. Puterea disipata... este diferenta a doua puteri instantanee: cea disipata de echipament (procesor, RAM, placa de retea, etc.) pe tot lantul pedurata trimiterii mesjului si cea disipata cand echipamentul nu face nimic. Circuitele logice disipa mai mult la comutare decat in repaus. Valoarea nu poate fi calculata usor, dar e diferita de zero. Energia depinde de numarul de biti transmisi. Link spre comentariu
nicul Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Puterea este neglijabila, zero adica, pentru ca sistemele oricum consuma ca sa stea in picioare. Pe aceeasi logica costul unui email este imens, daca ne gandim cat costa toate sistemele implicate si pe care le folosim pentru cateva emailuri si nitel browsing. Daca consideram procentul e emailuri din activitatea zilnica, putem presupune un cost procentual din costul sistemelor implicate. Asa un singur mail ar putea costa 50-100$. Link spre comentariu
unuldinei Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 De unde si zicala "gura bogata" ... "spam-er bogat " Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 (editat) problema trebuie abordata la nivelul anului 2 , folosindu-se metode de cid . iata cum vad eu problema... 1-- viteza de transfer de date pe internet = cantitate de informatie --- masurata in kb --- transmisa intr-un interval de timp --- masurat in secunde --- . altfel spus , v transfer = m date / t transfer . rezulta de aici ... t transfer = m date / v transfer . 2-- care sint cheltuielile reale = C cu un calculator pe un interval de un an de zile ? cheltuielile sint pt soft , pt hard , plus energia electrica absorbita din retea si se pot defalca in 4 mari categorii ... a-- pret de achizitie calculator plus toate echipamentele adiacente necesare functionarii lui pina la casare , toate adunate si raportate la un singur an de zile de functionare . b-- pret de achizitie softuri licentiate necesare functionarii pc-ului pina la casare , toate adunate si raportate la un singur an de functionare . c-- pret abonament la internet la un furnizor oarecare de internet , calculat pe o perioada de un an de zile . d-- pret energie electrica virgula consumata de catre pc , calculata pentru un an de zile . de aici rezulta C pentru 1 an = a+b+c+d . pe noi ne intereseaza C pentru 1 secunda = { C pentru 1 an} / { 365 x 86400 } = = { a+b+c+d } / 31536000 . 3-- evident , cost e-mail = o fractiune infima din C pentru 1 an , mai precis = { C pentru 1 secunda } x t transfer = {{ a+b+c+d } / 31536000 } x { m date / v transfer } . 4-- m date se afla foarte simplu . dupa ce se scrie e-mailul , se salveaza ca un fisier , iar o simpla plimbare a mouse-lui in dreptul fisierului nou creeat ne arata instantaneu dimensiunea fisierului . v transfer se afla instantaneu aplicindu-se in mod real speedtest .net intre localitatile de domiciliu ale expeditorului si destinatarului ...se citeste viteza de download , eventual se poate face o mediere intre 10 valori succesive pentru cresterea preciziei masuratorii . 5-- in functie de optiunile fiecarui profesor in parte , se poate considera ca neglijeaza unul sau mai multi din factorii a,b,c sau d , insa metoda corecta de calcul aceasta este . evident , am presupus ca pc-ul este proprietate personala , pentru ca daca el apartine unei institutii , atunci se introduc in ecuatie si salariile angajatilor , precum si chiria spatiului . 6-- acum sa calculam puterea disipata REFERITOARE DOAR LA ACEL E-MAIL , NU LA INTREGUL CALCULATOR . se stie ca energia W = puterea P x timpul t . rezulta ca P e-mail = W / t = W / t transfer . 7-- sa presupunem ca 1kwh costa N lei la furnizorul de energie electrica . ne intrebam ...pentru suma de cost e-mail , calculata la punctul 3-- , oare citi kwh s-au utilizat ? raspunsul se obtine cu regula de 3 simpla , anume W = { cost e-mail x 1kwh } / N lei . 8-- daca reunim 6-- cu 7-- obtinem ... P e-mail = { cost e-mail / N } / t transfer = { cost e-mail x v transfer } / { N lei x m date } Editat Octombrie 27, 2014 de misuraelectronic 1 Link spre comentariu
unuldinei Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Excelent ! Se poate face doar copy-paste ...Auzi am si eu niste teme la Sisteme avansate de Conducere , te bagi ? Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 Asta e ca cum spun budiştii că o bătaie de aripi ale unui fluture schimbă cine ştie ce la mii de kilometri depărtare. Filozofie de dragul filozofiei. Mă felicit că nu am făcut facultate pe vremea cînd aveam cu cine. Azi dac-o făceam, cred că proful ăla era mort şi eu la puşcărie. Preventiv şi profilactic i-aş căuta şi pe autorii programei. 1 Link spre comentariu
unuldinei Postat Octombrie 27, 2014 Partajează Postat Octombrie 27, 2014 (editat) Domnule Zal , nu ma indoiesc ca sunteti un caz fericit al unui autodidact pe care invatamantul de stat nu l-a putut indopa cu prostia propagata . Ma uitam recent ca in anul I la automatica cel putin 3 profesori sunt cazuri psihiatrice , nu stiu cati or mai fi la electronica si sa nu mai vorbim de celelalte facultati. Facultatea in ziua de astazi a devenit ceea ce era armata pe vremuri ...(cine a facut-o stie ce vorbesc) Postul domnului misuraelectronic e foarte complet si foarte pertinent pentru o problema , insist aici, de care IT-stii ar trebui sa tina cont . In fond vorbim de un subiect de cercetare in care un profesor iti pune o problema de gandire .Sunt sigur ca acel professor asta si cauta sa dezvolte la studentii din ziua de astazi care sunt foarte vrajiti de mirajul temelor copiate/cumparate, si anume gandirea proprie . Face parte din farmecul acelor vremuri in care eram tineri. Editat Octombrie 27, 2014 de unuldinei Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 Mai pe scurt, vroiam să zic că nu aş fi avut răbdare ptr aşa ceva. O avea însemnătate ptr firmele de comunicaţii, dar imensa majoritate (asta e, pleonasm) nu se va gîndi niciodată la aşa ceva. La fel cum ne îndopau cu algebră inutilă, să fie programa stufoasă, de parcă ieşeam din licee docenţi, cînd noi ne angajam unde abia făceam calcule simple în ziua de salariu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 10, 2014 Partajează Postat Noiembrie 10, 2014 (editat) puterea disipata de trimiterea 1 E-mail = nu se poate calcula, degeaba sunt lansate teorii SF prin zona.. sunt prea multe variabile nedefinite. ma opresc la prima. nici macar nu se specifica de pe ce device se trimite. poate fi telefon, sim900, pc, laptop, drâmbă cu arc, sau un castravete cu placa de retea cu energie pamantoasa. punctul doi e discutabil, in conditia in care ai spre exemplu 5GB lunar la pretul XX ron. altfel e cate grame are gogoasa infuriata.. PS: orice alte calcule sunt aburi de frenezie, si cand spun asta ma gandesc la explicatia profului in momentul in care el va dovedii ceva - altceva. Problema: pe un vas sunt oi albe si tot atatea oi negre din care 12 sunt patate. in port coboara 5 oi negre. cate oi au mai ramas la bordul avionului? buna asta. Editat Noiembrie 10, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum