Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica pe care nu o inteleg

Vizitator mjb

Postări Recomandate

Am verificat.  Verificat intre conductorii A si B , conductor A si impamantare ,conductor B si impamantare. Exact la fel pe toate  3 variantele.Lumineaza puternic.

Nu e o contradictie cu ceea ce ziceai in prima postare "Cand masor cu multimetrul intre gauri am 230 V. Intre impamantare si oricare dintre gaurile prizelor 130V" ?

Link spre comentariu

Asta imi arata la multimetru . Am verificat de mai multe ori toate prizele din casa.Cand verific cu lampa de control lumineaza exact la fel pe toate trei variantele.Ca e contradictie s-au ce o fi nu stiu,Poate sunt altii care i-mi pot explica si mie daca e normal ori e defectiune.

Link spre comentariu

lasa instalatia asa cum e ca nu are nimic, daca e prin traf de separatie asa iti arata cu creionul de tensiune , nu sunt doa faze , pur si simplu se inchide prin bobina trafului

Editat de adicontakt
Link spre comentariu

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthing_system

"Application examples[edit]
Most modern homes in Europe have a TN-C-S earthing system. The combined neutral and earth occurs between the nearest transformer substation and the service cut out (the fuse before the meter). After this, separate earth and neutral cores are used in all the internal wiring.
Older urban and suburban homes in the UK tend to have TN-S supplies, with the earth connection delivered through the lead sheath of the underground lead-and-paper cable.
Older homes in Norway uses the IT system while newer homes use TN-C-S."

Link spre comentariu

Este vorba de modul de legare (tratare) al neutrului din secundarul transf. de alimentare al retelei.

Sistemele IT sunt retele cu neutrul izolat, al caror neutru nu are nici o legatura cu pa­mantul sau uneori se utilizeaza o conexiune printr-o impedanta de valoare ridicata.

Link spre comentariu

da MJB in cazul unui sistem trifazic tensiunea de linie este egala cu tensiunea defaza inmultit cu1,73 (Ul= Ufx1,73)    130x1,73=224,9 cred ca este bransament bifazic 220v Ul iar faptul ca fata de inpamintare  becul se aprinde cu cele doua borne ale prizei avind 130v pe bec  este clar ca este tensiune de faza  .Sistemul de distributie este trifazic cu neutrul legat la pamint doar pentru functionarea protectiei  TNC .

succes,          ma bucur ca cineva nefiind de profesie sa "gidilat"ca acolo e altceva de cit la noi

Link spre comentariu

Multumesc baieti pentru incercarea de a ma ajuta dar cred ca o sa ma opresc di a citi posturile pentu ca in loc sa incep sa ma lamuresc ma afund in ceata tot mai mult. Uni zic ca e neutrul izolat sisteme IT, altii ca e legat la pamant sisteme TNC sau transformatoare cu ulei pe stalp si mai stiu eu ce. 

Link spre comentariu

Eu am ineles ce ai spus de la inceput dar uite ce spune adicontakt mai sus ( daca e prin traf de separatie asa iti arata cu creionul de tensiune , nu sunt doa faze , pur si simplu se inchide prin bobina trafului) deci spune ca nu sunt doua faze , acuma ai venit tu si ai spus ca da, sunt doua faze.Asta ma baga pe mine in ceata,toti care au postat aici au pareri diferite.

Link spre comentariu

Creionul ala de "faza" iti arata tie ca exista un potential intre pamant (respectiv prin tine se face conexiunea la pamant) si conductorul respectiv, ceea ce este corect, insa in reteaua ta devine oarecum impropiu sa mai folosesti denumirile de faza si nul, practic ai doua conductoare cu diferenta de potential intre ele de 230 V , si o diferenta mai mica intre oricare dintre ele si pamant, deci practic nu ai nici un nul.

Instalatia este ok nu e nimic anormal, dupa cum spuneam eu cred ca o astfel de instalatie este mult mai robusta la fluctuatii de tensiune.

In Norvegia sunt multe comunitati relativ mici si dispersate care se preteaza la genul asta de alimentare electrica, posibil si din acest motiv sa folosit aceasta solutie pe scara larga, la noi in Romania comunitatile sunt mai aglomerate cu densitate mare de consumatori si a fost mai eficient sa fie folosite transformatoare mari, mai usor de intretinut si de pazit. Treaba asta tine si de specificul cultural, daca ai la tine in tara comunitati care traiesc din "valorificarea cuprului si a fierului" atunci trebuie sa ai in vedere sa concepi instalatiile mai concentrate in locatii usor de pazit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări