Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie electrica pe care nu o inteleg


Vizitator mjb

Postări Recomandate

Buna ziua! As dori putin ajutor de la cei care se pricep ,pentru ca eu nu pot sa inteleg.Este vorba despre o instalatie electrica de prin anii 60 care nu este in Romania(la casa).Deci de pe stalp intra in casa doua fire .Prima data intalnesc o siguranta generala de 40A.De aici doua fire de ( 6 sau 8 mm) merg mai departe in tablou.Din tablou pleaca 7 circuite. Sunt doua sigurante ceramice pe fiecare circuit. Conductoarele care pleaca dintr-un circuit sunt amandoua de culoare neagra.In tablou mai este montata o bara de nul in care sunt legate conductoarele galben/verde,impamantarea. In pivnita acestea din urma sant legate de o bara de metal ce merge in pamant.Din tablou circuitele sunt facute pe zone ca sa spun asa.Deci nu sunt circuite separate pe prize si pe iluminat.Un circuit merge la bucatarie sa zicem si aici dintr-o doza sunt legate si prizele si iluminatul,si tot asa la baie si restul casei.

Si acum problema mea: cand masor cu creionul de control la prize (Mentionez ca la toate  prizele din casa e la fel) am faza la amandoua gauri din priza.Cand masor cu multimetrul intre gauri am 230 V. Intre impamantare si oricare dintre gaurile prizelor 130V.

Locuiesc in aceasta casa de 4 ani si vreau sa spun ca nu sunt probleme de nici un fel.Nu se ard sigurante, nu se curenteaza nimeni, nu se ard electrocasnice.Cred ca asa functioneaza din anii 60 de cand e facuta instalatia de o firma de electrica autorizata.Nu sunt semne ca s-au facut improvizatii dupa acea.

Ce vreau eu sa stiu este daca asa trebuie sa functioneze instalatia asta sau este un defect pe undeva.Si ce fel de instalatie este,pentru ca monofazat nu este si nici trifazica nu-i din cate stiu eu.

 

In speranta ca ma lamureste cineva va multumesc anticipat!

Editat de mjb
Link spre comentariu

Verificarea cu creionul de fază dă erori din cauza întoarcerii fazei prin consumatorii alimentați momentan.Sau prin becurile cu neon din întrerupătoarele cu bec indicator.

Trebuia să ai tot 230V și între fază și împământare.Verifică mai bine cu o lampă da control (un bec de 220V/40W de veioză cu două fire ) și vezi cum se aprinde între fază și împământare.Dacă se aprinde slab, ai o întrerupere sau un contact imperfect pe traseul împământării, posibil chiar la contactul dintre bara de împământare și conductorul ce duce spre prize.Ar fi bine să măsori tensiunea la bornele becului atunci când faci măsurătoarea între fază și împâmântare. Instalația e una monofazată.Nu este nicio anomalie acolo, exceptând chestia cu tensiunea dintre fază și împământare. Totuși, nu ai menționat țara în care te afli.

Editat de validae
Link spre comentariu

Zici ca nu este in Romania, in alte tari sunt standarde diferite pentru retele, posibil esti alimentat din retea de la un transformator cu neutrul izolat, in unele tari reteaua este de 14 KV si pe fiecare strada sau grup de case este un transformator mic in ulei pe stalp, coborator de tensiune care furnizeaza 230 V catre grupul de case alimentat din el.

Link spre comentariu

Zici ca nu este in Romania, in alte tari sunt standarde diferite pentru retele, posibil esti alimentat din retea de la un transformator cu neutrul izolat, in unele tari reteaua este de 14 KV si pe fiecare strada sau grup de case este un transformator mic in ulei pe stalp, coborator de tensiune care furnizeaza 230 V catre grupul de case alimentat din el.

Asta ar explica anomalia cu tensiunea aceea mică între fază (sau nul) și împământare.Ce ai măsurat atunci (130V) ar fi o tensiune reziduală (indusă capacitiv) față de pământ. Alimentarea prin traf separator e foarte sigură, nu mai există fază raportată la pământ, deci o punere la masă accidentală nu mai e periculoasă.Nu te poți electrocuta decât atingând simultan ambele conductoare ce vin de la priză  :rade:

Link spre comentariu

Genul asta de instalatii sunt prin USA - 220V mono, in mod normal folosit cu priza mediana, si lasat 220 doar la anumiti consumatori de putere, pentru care au si alte prize/stechere decat cele normale.

Link spre comentariu

Prizele si stecherele sunt exact la fel ca si in Romania.

Am mai verificat ceva (nu stiu daca o sa va ajute cu ceva). Am un itrerupator in tablou de unde se intrerupe alimentarea in toata casa.L-am pus pe off (banuiesc ca asa am intrerupt întoarcerea fazei prin consumatorii alimentați ) si am masurat cu creionul de control direct unde intra cele doua conductoare in casa inainte de siguranta principala.Creionul de comtrol a luminat pe amandoua conductoarele.

Link spre comentariu

Da din ce spui se pare ca ai un sistem cu priza mediana la trafo, sistemele astea sunt mult mai robuste decat la noi, acolo daca pica un trafo de inalta sunt afectati doar cativa consumatori pe strada respectiva, la noi pe transformatoarele mari sunt sute de consumatori.

Totusi sistemele noastre sunt mai usor de pazit de hoti, fiind mari transformatoarele sunt inchise in statii, sau cele de 100-250 KVA sunt amplasate pe stalpi, sunt si sisteme de 400KVA montate pe doi stalpi.

Avantajul la distributia cu transformatoare mici si multe este ca se poate furniza tensiune mult mai stabila, la noi pe transformatoare mari care acopera zone mari sunt afectati de caderea de tensiune pe linii consumatorii de la extremitatile zonei alimentate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări