Vizitator cornelbn Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 (editat) Am o întrebare pentru cei care cunosc bine această problemă. Care este ordinea corectă de numerotare a inelelor colorate de pe condensatoarele marcate în codul culorilor? Eu știu că la condensatoarele marcate în codul culorilor (cu excepția condensatoarelor cu tantal) numerotarea inelelor începe de la terminale (http://eprofu.ro/electronica/marcarea-condensatoarelor/ ). Pe toate site-urile de specialitate din afara țării am văzut că numerotarea inelelor începe din partea opusă terminalelor ( http://www.electronics-tutorials.ws/capacitor/cap_5.html ) . Cum este totuși corect?...poate nu am înțeles eu bine explicațiile de pe acele site-uri! Mulțumesc anticipat pentru răspuns. Editat Octombrie 23, 2014 de cornelbn Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 E vorba doar de diferenţa de marcare la cond ceramici de IPRS (româneşti) şi cei străini, care şi ei depind de sistemul din care producătorul face parte. Totuşi, nu am văzut cond ceramici marcaţi cu dungi din afară, pare să fie o raritate. La fel nu există cond cu folie marcaţi cu dungi româneşti, doar străini, mai ales cei denumiţi ''tropical fish'' de la Mullard/Philips. Link spre comentariu
Vizitator cornelbn Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 E vorba doar de diferenţa de marcare la cond ceramici de IPRS (româneşti) şi cei străini, care şi ei depind de sistemul din care producătorul face parte. Totuşi, nu am văzut cond ceramici marcaţi cu dungi din afară, pare să fie o raritate. La fel nu există cond cu folie marcaţi cu dungi româneşti, doar străini, mai ales cei denumiţi ''tropical fish'' de la Mullard/Philips. Mulțumesc pentru răspuns. Totuși dacă ar trebui să predați unor elevi ”Marcarea condensatoarelor în codul culorilor” cum ați formula? IPRS nu mai fabrică condensatoare (că numai există...cred), în toate documentațiile în limba română se precizează că numerotarea inelelor începe de la terminale iar în documentațiile din străinătate se precizează că numerotarea începe din partea opusă terminalelor. Să înțeleg că numai la condensatoarele ceramice fabricate de IPRS numerotarea începe de la terminale? La rezistoare marcarea în codul culorilor este aceeași peste tot. Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 Nu prea sunt condensatori marcati in codul culorilor, eu nu am mai intalnit de multa vreme asa ceva. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 (editat) Cum am mai spus, doar la cei ceramici româneşti marcaţi cu dungi colorate citirea se făcea dinspre terminale. Dacă azi mai circulă materiale care induc în eroare e din cauza copierii fără minte. Nu sînt greu de depistat ordinea şi detaliile afişate, chiar dacă nu cunoaştem provenienţa şi modul de marcare al cond ceramic. Întotdeauna trei benzi vor forma o valoare standardizată, apoi depistăm şi celelalte detalii. De exemplu: în mijloc avem trei dungi maro/negru/portocaliu (103 ), evident e vorba de 10nF valoarea, căci invers ar însemna 300pF, valoare foarte rară la ceramici din cauza toleranţei greu de stăpînit, dar întîlnită frecvent la cei tip stiroflex, mică argintată şi alte tipuri. Un alt indicator e dimensiunea cond ceramic, cei de valori mari pînă la 100nF erau pătraţi, cei mai mici pînă la 10nF erau rotunzi. ............. Se fabrică în serie cei amintiţi mai sus ''tropical fish'', cît şi mai redus unii numiţi ''bumblebee'' turnaţi în răşină ptr chitarişti, posibil şi alte modele. https://www.google.ro/search?q=bumblebee+capacitors&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=V4hKVOL6F-LhywOTq4LoBQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=869#tbm=isch&q=tropical+fish+capacitors https://www.google.ro/search?q=bumblebee+capacitors&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=V4hKVOL6F-LhywOTq4LoBQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=869 Se fabrică cond ceramici cu terminale axiale miniatură marcaţi identic cu rezistenţele, foarte uşor de confundat: Editat Octombrie 24, 2014 de zal Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum