Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control turatie motoras platan microunde

dorinromeo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dorinromeo

12

• validae

4

• Fulgerik

2

• ovy83

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am cumparat azi piesele si cablajul pentru schema aceasta si am amsamblat-o. am legat un motoras de 12Vcc (nu stiu provenienta). functioneaza bine, dar parca tot nu e destul de sensibil controlul turatiei. reglajul este prea brut. as incerca o schema mai complicata dar care sa imi ofere mai mult control din potentiometru (adica reglajul sa se faca mai précis, pe o plaja mai mare). va rog dati-mi cateva recomandari.

post-190249-0-71322700-1414173622_thumb.png

Link spre comentariu

din acea schema lipseste dioda de protectie paralel cu motorul. am facut destule kit-uri si este foarte necesara acea dioda. distruge mos-ul si chiar 555-ul in lipsa ei. schottky de 45v si cel putin 16A pusa pe radiator,la fel si mos-ul.

potentiometru de 50k dar sa fie lin.

Editat de ovy83
Link spre comentariu

am cumparat dioda de protectie, ma ajutati sa o pun in schema? am cumparat si un potentiometru multitura, din pacate doar din acela care se regleaza cu surubelnita am gasit. il voi monta provizoriu.

variator de impulsuri in cc nu e acelasi lucru cu ce am montat eu?

Link spre comentariu

Pentru precizie in reglaj si reproductibilitate va recomand folosirea unui motor pas cu pas, se pot gasi o multime din recuperarile din aparatura veche casata gen faxuri si imprimante.

Comanda se face simplu cu un microcontroler si se poate in acelasi timp controla si viteza de rotatie in functie de necesarul de caldura.

Cu motoare de curent continuu nu veti reusi sa obtineti viteze reduse fara complicarea inutila partii mecanice.

Link spre comentariu

am vazut in targul de vechituri aceste tipuri de motoare. credeti ca pot reduce viteza acestui tip de motor pana la 1-2 rotatii/minut, pastrand totusi puterea, folosind un controller? puteti sa-mi recomandati o schema electronica a unui microcontroler potrivit pentru un motor pas cu pas de 12V?

https://www.youtube.com/watch?v=UGBBPPLA_1M&feature=youtu.be cred ca este ceea ce caut.

Link spre comentariu

cum pot sa gasesc o schema electronica a unui microcontroler potrivit pentru a controla turatia unui motor pas cu pas (intr-un singur sens), intr-o plaja de 0,5 - 10 rotatii/minut (sau mai multe, important ca turatia minima sa se apropie de 0 si sa am control fin asupra ei)? motorul roteste un ax de aprox. 300 grame.

Link spre comentariu

Schemele de comanda sunt foarte diverse, de la scheme simple cu 4 tranzistori pana la cele controlate cu micro controler sau din computer.Căuta pe google 'step motor driving' ca sa-ti faci o părere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări