Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rectificarea discurilor diamantate (verzi)


florianmro

Postări Recomandate

Buna ziua Am ajuns la etapa la care vrand -nevrand trebuie sa ascut scule aschietoate din carburi.Am montat un disc (in locul universalului pe strung in vederea ascutirii sculelor .Din turnarea lui are bataie si as dori sa il rectific .Am doar diamant pentru rectificat pietre albe de polizor.Este bun acesta? post-214585-0-45928800-1414059149_thumb.jpgpost-214585-0-45928800-1414059149_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • florianmro

    4

  • mihaighe

    3

  • ndc74

    1

  • DanuAL

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Diamantul la care faci referire, e o bucata patrata de carborund sau e diamant industrial (1k, 2k, etc.) ?

Daca e diamant industrial e perfect, se poate folosi si la pietrele ptr. otel rapid si la pietrele ptr. carburi, iar carborundul se poate folosi doar la pietrele ptr. otel rapid, cele albe, etc.

Link spre comentariu

Nu prea agreez idea ascutiri pe strung,mai bine pe polizor,supui strungul la regimuri de turati mari(3000 ture) si la praf abraziv care se depune chiar daca il imbraci in material de protectie.Am mai spus odata ca vreau sa bobinez un polizor monofazat in trifazat si sa-l alimentez prin convertizor ca astfel sa am si turatii de peste 3000,am cumparat polizorul l-am dus la bobinat dar bobinatorul baiat bun o da din colt in colt ba ca nu are timp acum,ba ca nu are cine sa-i faca calcule,ba ca nu stie daca o sa mearga asa ca am ramas la idee deocamdata.

Cat a costat diamantul?

Editat de mihaighe
Link spre comentariu
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=Grinding+Wheel+Diamond+Dressing+Pen&_pgn=2&_skc=50&rt=ncDiverse preturiAl meu e mic cativa dolari , nu mai tin minteStiu ca nu e bine sa folosesti strungul pentru ascutit din cauza pulberilor dar protejat bine nu e catastrofsl.La ascutit nu o sa depasesc 800 rot /min Fac mai mult o rectificare decat o ascutire la nivelul dimensiunii pastilelor ca cea din imagine.Sistemul vreau sa ilcompletez cu posibilitate de reglaj cu precizie de sub un grad
Link spre comentariu

Acu depinde de diametrul discului de ascutit ,la mine cu un disc de 100 mm pe polizor la 3000 ture merge destul de greu din cauza vitezei periferice mici,daca as incerca la 800 ture cred ca m-as lasa pagubas.Pe unde am vazut cam toti aveau discuri de 200mm si foloseau polizoare la 3000.

Link spre comentariu

Discurile diamantate, contin o anumita cantitate de pulbere diamantata, inglobata intr-un aliaj moale pe baza de aluminiu. Stratul de aluminiu purtator de pulbere diamantata aste destul de subtire si nu ar fi recomandabila subtierea lui. Nu stiu ce fel de disc diamantat ai, dar de regula acestea sunt niste "farfurii" care contin stratul util diamantat pe un cordon relativ ingust inspre partea concava a "farfuriei", catre marginea exterioara a acesteia. Discul este prevazut cu o gaura de centrare, prin intermediul careia se poate fixa in mai multe tipuri de dornuri-dispozitiv, cu sau fara coada conica. De obicei chestiunea descentrarii se rezolva prin refacerea pe strung a acestei gauri de centrare si a umarului care se sprijina pe dorn, prin asezarea portiunii utile pe un platou plan bine centrat, fixat in arborele strungului. Daca cu toate acestea, vrei neaparat sa prelucrezi chiar partea diamantata, nu am incercat niciodata, dar cred ca ea este prelucrabila la turatii mici pe strung cu ajutorul unui cutit frontal bine ascutit. In orice caz, o piatra abraziva, este prelucrabila in acest mod. Principiul este destul de simplu. Abrazivul este inglobat intr-o masa metalica sau nemetalica destul de moale. Aschierea este posibila datorita turatiilor foarte mici, care fac ineficiente particulele abrazive in raport cu cutitul de strunjit, care ataca doar aceasta masa purtatoare. Particulele abrazive, care nu au eficienta decat la turatii mari, sunt indepartate odata cu aceasta.

Link spre comentariu

Din ce vad in poze se pare ca ai prins piatra intre flanse de flex? poate ca de acolo apare bataia,de obicei pietrele de ascutit sant destul de bine echilibrate si centrate din fabrica,personal nu am avut niciodata problema cu pietrele ci doar cu flansele,nu te supara este doar o parere,pune cesul comparator pe flanse si vezi,sau prinde o freza disc sau un disc de debitat in loc de discul de ascutit si mai ne auzim.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Din ce vad in poze se pare ca ai prins piatra intre flanse de flex? poate ca de acolo apare bataia,de obicei pietrele de ascutit sant destul de bine echilibrate si centrate din fabrica,personal nu am avut niciodata problema cu pietrele ci doar cu flansele,nu te supara este doar o parere,pune cesul comparator pe flanse si vezi,sau prinde o freza disc sau un disc de debitat in loc de discul de ascutit si mai ne auzim.

Da ,am folosit intr-adevar o piulita de la un flex stricat insa axul pe care se aseaza discul este confectionat in totalitate pe strung in conul CM 3 al axului arborelui principal.,inclusiv filetul asa ca bataia la gaura discului precum si bataia laterala ies din discutie .Rasina turnata pe suportul de aluminiu "bate".

Sigur ,bataia nu e mare de ordinul a 0.4 mm insa nu ma asteptam la cata atentie am dat la executia axului 

Cu toate astea am ascutit 2 lame de debitare din otel rapid cu stabilirea unghiurilor cu precizie de 0.1 grade si rezultatele sunt spectaculoase.

Acum pot taia pe strug OL-uri de parca as taia hartie ,inainte cu greu puteam face acest lucru.

Asta imi intareste convingerea ca trebuie sa termin proiectul inceput si anume de a realiza cu acest sistem un dispozitiv de ascutit cam oice ,proiect pe care il voi prezenta sper intr-un viitor cat mai scurt

Link spre comentariu

 Eu pt rectificat piatra de polizor am incercat initial cu un diamant monocristalin, dar e greu sa-l controlezi din mana si rezutatul nu e grozav. El e dedicat masinilor de rectificat unde se prinde in dispozitiv si sta fix, miscand piatra in jurul lui. Rezultate mult mai bune obtii cu carborund, desi se face mult praf. Ulterior mi-am confectionat o scula diamantata de genul celei din prima figura.

Am cumparat din targ un disc diamantat (aprox 120mm diametru) care am inteles ca a fost folosit pt curatat muchiile geamurilor. El avea uzura destul de pronuntata (se vede santul de pe mijloc) dar pt ce il folosesc eu nu ma deranjeaza, fiindca mai are inca destul diamant si pe margini si spre interiorul lui. Am taiat bucati din el, le-am indreptat curbura la presa si i-am pus maner. Sunt ok pt rectificat piatra, desi granulele sunt mai fine decat la sculele dedicate pt asa ceva.

Avantajul fata de carborund e ca se produce mai putin praf (doar piatra produce, nu si carborundul).

Nu am incercat sa vad daca il pot folosi si pe pietrele diamantate, dar cred ca ar trebui sa mearga.

post-203141-0-92558600-1415095384_thumb.jpg

post-203141-0-28598900-1415095433_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări