UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Deci , dioda inversată a fost cauza , dioda 1N4007 a fost cureaua de transmisie - restul a urmat firesc , cele două ramuri fiind polarizate fiecare în parte s-a întâmplat ce s-a întâmplat . Dacă nu găseai dioda întreruptă mai aveam dubii dar așa sunt destul de sigur. Acu, părerea mea sinceră - TIP41/42 care sunt în serie cu cele trei diode sunt suspecți - a trecut prin ei curentul care a ars o diodă , asta înseamnă câțiva amperi . Chiar dacă prezintă bine la măsurătoarea cu multimetrul , nu mai prezintă încredere. În concluzie , înlocuiește tot ce e ars , tot ce e suspect și fii atent să pui dioda bine ! Fă totdeuna probele cu rezistențe de limitare ( becuri auto , eventual ) preferabil pe ambele brațe . Dacă ai condensatori mari , becul în serie cu primarul nu te salvează întotdeauna. Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Cel mai bine o sa inlocuiesc tip41/42 , toate diodele si tot ce ridica suspiciuni . Mai am o rugaminte , ce parere ai despre transformator e prea mare ? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 (editat) Nu există transformator prea mare ca putere - doar ca tensiune . Transformatorul pe care îl ai este OK, va lucra lejer (din punctul lui de vedere). Acu, dacă am adus discuția aici . TIP41/42 sper că sunt cu C la coadă (100V) dacă nu , nu e bine . Și așa ar fi ( pentru un cârcotaș ca mine ) la limită, dar de obicei merge. 2SA1015 sunt , de asemenea , la limită - BC556B/C ar merge mai sigur. Notă. Am calculat tensiunile cu ce mi-ai dat - 36Vac . Tot ce am spus mai sus e valabil pentru această tensiune , la o creștere a rețelei cu 10% - teoretic posibilă - lucrurile s-ar putea să nu mai stea chiar așa. O înlocuire a TIP-urilor cu altceva ( MJE340/350) ar putea fi luată în considerare. Verifică , te rog , și rezistențele de 6R8, ( cea de jos în particular ) și cea de 27R. S-ar putea să mai găsești ceva ars. În rest , schema e subțire , dar nu asta e tema discuției. Editat Octombrie 22, 2014 de UDAR Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Nu există transformator prea mare ca putere - doar ca tensiune . Transformatorul pe care îl ai este OK, va lucra lejer (din punctul lui de vedere). Acu, dacă am adus discuția aici . TIP41/42 sper că sunt cu C la coadă (100V) dacă nu , nu e bine . Și așa ar fi ( pentru un cârcotaș ca mine ) la limită, dar de obicei merge. 2SA1015 sunt , de asemenea , la limită - BC556B/C ar merge mai sigur. Notă. Am calculat tensiunile cu ce mi-ai dat - 36Vac . Tot ce am spus mai sus e valabil pentru această tensiune , la o creștere a rețelei cu 10% - teoretic posibilă - lucrurile s-ar putea să nu mai stea chiar așa. O înlocuire a TIP-urilor cu altceva ( MJE340/350) ar putea fi luată în considerare. Verifică , te rog , și rezistențele de 6R8, ( cea de jos în particular ) și cea de 27R. S-ar putea să mai găsești ceva ars. În rest , schema e subțire , dar nu asta e tema discuției. Da sunt TIP41C/42C dar o sa le schimb cu MJE340/350 recomandate de tine , si la fel si 2SA1015 .Cand am intrebat de transformator ma refeream daca nu e prea mult pentru 2SC5200/2SA1943 . Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 Nu e prea mult , dacă tensiunea nu e depășită ( 2SA1943/2SC5200 au 230V, despre ceilalți am vorbit ) atunci amplificatorul își trage cât are nevoie nu cât e maximul transformatorului. E ca la rețea - pui bec de 5W trage 5W pui de 100, trage 100. În cazul tău , pe 8Ω ai obține maxim 110 - 120W ”curați” iar pe 4Ω , spre 200W . Aceleași puteri ( aproximativ ) se obțin și cu transformator de 300VA și de 1000VA și mai mare - dacă toate au 2x36Vac în gol. E drept , 200W poate fi considerat cam mult pentru două perechi de 2SA1943/2SC5200 dar , pe boxe ”cuminți” și neforjat , apreciez că merge. Mai contează radiatorul , protecțiile , etc. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 Eu m-aş fi interesat înainte de a mă apuca de amplif despre schemă, dacă e în regulă sau ce probleme are. Pe viitor alege scheme serioase, verificate în practică. Asta e dintr-o serie de scheme turceşti ce fac destule victime. ......... Puterea obţinută va fi mai mică în realitate, deci trz finali e posibil să reziste un timp la sarcini de 4 Ohmi, dacă nu sînt pocnitori. Sînt curios din ce amplif provine trafo de alimentare, de folosea o tensiune aşa mică la un consum aşa de mare. Sigur are 1kW? Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2014 Nu e prea mult , dacă tensiunea nu e depășită ( 2SA1943/2SC5200 au 230V, despre ceilalți am vorbit ) atunci amplificatorul își trage cât are nevoie nu cât e maximul transformatorului. E ca la rețea - pui bec de 5W trage 5W pui de 100, trage 100. În cazul tău , pe 8Ω ai obține maxim 110 - 120W ”curați” iar pe 4Ω , spre 200W . Aceleași puteri ( aproximativ ) se obțin și cu transformator de 300VA și de 1000VA și mai mare - dacă toate au 2x36Vac în gol. E drept , 200W poate fi considerat cam mult pentru două perechi de 2SA1943/2SC5200 dar , pe boxe ”cuminți” și neforjat , apreciez că merge. Mai contează radiatorul , protecțiile , etc. UDAR , multumesc pentru raspunsuri si sper ca ma ierti pentru neintelegerea de ieri . Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 N-am de ce să te iert , poate nici exprimarea mea n-a fost cea mai fericită. Pe forum postăm uneori la repezeală , nu suntem tot timpul atenți la exprimări. Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2014 Eu m-aş fi interesat înainte de a mă apuca de amplif despre schemă, dacă e în regulă sau ce probleme are. Pe viitor alege scheme serioase, verificate în practică. Asta e dintr-o serie de scheme turceşti ce fac destule victime. ......... Puterea obţinută va fi mai mică în realitate, deci trz finali e posibil să reziste un timp la sarcini de 4 Ohmi, dacă nu sînt pocnitori. Sînt curios din ce amplif provine trafo de alimentare, de folosea o tensiune aşa mică la un consum aşa de mare. Sigur are 1kW? Domnule Zal , mi s-a spus in repetate randuri ca schema nu e cine stie ce . In schema amplificatorului este folosit un transformator de aprox 450 - 500w , si da are 1kw , l-am cumparat de aici de pe site ( http://www.elforum.info/topic/64896-transformator-toroidal/page-2?hl=+transformator%20+toroidal ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum