davidneacsu Postat Octombrie 21, 2014 Partajează Postat Octombrie 21, 2014 Salut ! Am o problema care ma macina foarte tare , daca in schema atasata mai jos am inversat dioda incercuita cu rosu , as putea lua in calcul posibilitatea ca ea sa fie de vina pentru incalzirea excesica a rezistentelor de 0.47 ohm si arderea celor de 100ohm incercuite cu verde , pentru curentul continuu de aprox 50 volti pe iesire si petru prajirea tranzistorilor ? Tin sa mentionez ca D1047 au fost inlocuiti cu 2SC5200 si B817E cu 2SA1943 . Cu stima ,David ! Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Cineva , nimeni ? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Iartă-mă , cum ai întrebat așa ți s-a răspuns . Lumea s-a cam plictisit să tot ghicească ce vor unii și alții să întrebe . Dacă vrei să-ți răspund filosofic : Da , ai putea lua în calcul posibilitatea ! Mai departe , pentru curentul ( ??? ) de 50V la o alimentare de 46V nu mai e de vină dioda ci extratereștrii . Că e cu plus sau cu minus și care tranzistori s-au prăjit cred că tot ei ne vor spune ... Link spre comentariu
fritz_vali Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Pai simplu: monteaza corect dioda corect. Link spre comentariu
leo 17 Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 diodele sunt 1n4001 sao 007 ...resistentele de 100 si cele 0,47 sunt de a limita curentul pe tranzistori finali si prefinali si protectia lor ..deci sau ars pt ca nu ai pus bine tranzistori sau ai avut ceva scurt la unul dintre ei ..la finali intre colectorul si emitorul celui de al doilea trebuie sa ai jumatate de tensiunea de alimentare..adica inainte de condesatorul de cuplaj al difuzorului . Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 @leo 17 . Te-ai uitat pe schemă înainte să postezi ? Care jumătate de tensiune de alimentare ? Care condensator de cuplaj al difuzorului ? Link spre comentariu
Kreator Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Da. sigur de acolo provine arderea trz finali, deoarece ea stabileste curentul prin diferential si de aici s-a propagat pana la finali. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Cu dioda aceea montata invers se produce dezastru , multi tranzitori intra in saturatie si de pe bara de plus si de pe bara de minus, creste curentul prin multe componente,analizati si veti vedea ce se intimpla. Inceputul il face tranzistorul oglinda de curent din emitoarele deferentialilor care devine cu baza la masa ceace il baga in saturatie. Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Iartă-mă , cum ai întrebat așa ți s-a răspuns . Lumea s-a cam plictisit să tot ghicească ce vor unii și alții să întrebe . Dacă vrei să-ți răspund filosofic : Da , ai putea lua în calcul posibilitatea ! Mai departe , pentru curentul ( ??? ) de 50V la o alimentare de 46V nu mai e de vină dioda ci extratereștrii . Că e cu plus sau cu minus și care tranzistori s-au prăjit cred că tot ei ne vor spune ... Iarta-ma dar ,zic eu , ca nu era nevoie sa ma iei peste picior , dar ma rog , probabil am probleme cu extraterestrii . Oricum mersi pentru raspuns ! Multumesc tuturor pentru explicatii . Cu respect , David . Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 (editat) Dacă tu crezi că punctarea unor lipsuri evidente în modul în care ai pus întrebarea este luare peste picior , îmi pare rău. Dacă ai înțeles ce nu e bine atunci cel puțin nu te-am supărat degeaba . Dacă nu , îmi pare și mai rău. Editez pentru vreau să arăt că , deși ironic , am fost ( sunt ) de bună credință. Cum poți măsura 50V când ai o alimentare de 46V ? Despre diferența asta ziceam că vine de la extratereștri .... Sau , de fapt , nu ai 46V alimentare dar nu te-ai deranjat să ne spui . Editat Octombrie 22, 2014 de UDAR Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Dacă tu crezi că punctarea unor lipsuri evidente în modul în care ai pus întrebarea este luare peste picior , îmi pare rău. Dacă ai înțeles ce nu e bine atunci cel puțin nu te-am supărat degeaba . Dacă nu , îmi pare și mai rău. Editez pentru vreau să arăt că , deși ironic , am fost ( sunt ) de bună credință. Cum poți măsura 50V când ai o alimentare de 46V ? Despre diferența asta ziceam că vine de la extratereștri .... Sau , de fapt , nu ai 46V alimentare dar nu te-ai deranjat să ne spui . Acum am inteles ce vroiai sa spui si imi cer si eu scuze , dar nu am inteles ironia . Cu privire la tensiune nu am mentionat si tensiunea de alimentare pentru ca am crezut ca nu e asa importanta , in schema amplificatorului acesta e alimentat la un transformator de 2x33Vac (de aceea scrie in schema 46V ) , eu l-am alimentat cu 2x36 Vac .... Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Sfat: de acum inainte inainte sa-l alimentezi montezi un bec de 220V/100W pe bara de plus. Fara semnal pe bec nu trebuie sa ai cadere de tensiune. In felul acesta nu se va mai arde nimic. Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Sfat: de acum inainte inainte sa-l alimentezi montezi un bec de 220V/100W pe bara de plus. Fara semnal pe bec nu trebuie sa ai cadere de tensiune. In felul acesta nu se va mai arde nimic. Stiam ca se pune inseriat cu primarul transformatorului , dar nu am incercat , eram sigur ca totul e facut bine , dar din pacate nu a fost deloc asa .. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Tensiunea reală de alimentare ca și orice alt detaliu este importantă pentru că noi nu avem decât informațiile pe care ni le dai tu . Eu evit să propun soluții bazate pe presupuneri chiar cu riscul de a fi considerat cârcotaș. Acum , revenind la problemă. Dioda montată invers le scoate din circuit pe amândouă - fiind legate anti-serie . Asta înseamnă curent mare prin GCC de sus cât și prin diferențial . Mai departe curent mare prin TIP41 dar și prin TIP42 (primii ) , exact nu se poate aprecia cât. Oricum , dacă niciuna din cele trei diode din ”superdiodă” nu s-a întrerupt , nu ar trebui să se ardă rezistențele de 100Ω, Dacă acestea totuși s-au ars, încingerea celor de 0,47Ω este normală. Deci , rămâne de lămurit dacă s-a întrerupt ( sau a făcut contact prost , etc ) una din cele trei diode . Personal , cred că mai degrabă se ardea unul din tranzistorii TIP41/42 decât diodele , dar nimic nu este exclus. O altă chestie pe care eu n-am înțeles-o : ce tranzistori s-au ars și înlocuirea de care vorbești s-a făcut înainte sau după incident ? Este de asemenea important să ne spui despre tensiunea ( nu curentul ... ) de 50V care a apărut la ieșire : cu ce semn față de masă ? După arderea/încingerea rezistențelor , etc .... toate detaliile . Vezi , de aici vine supărarea mea . De unde să știu dacă nu-mi spui , zicea un coleg de forum pe undeva : ”Nu am un glob de cristal ” Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Tensiunea reală de alimentare ca și orice alt detaliu este importantă pentru că noi nu avem decât informațiile pe care ni le dai tu . Eu evit să propun soluții bazate pe presupuneri chiar cu riscul de a fi considerat cârcotaș. Acum , revenind la problemă. Dioda montată invers le scoate din circuit pe amândouă - fiind legate anti-serie . Asta înseamnă curent mare prin GCC de sus cât și prin diferențial . Mai departe curent mare prin TIP41 dar și prin TIP42 (primii ) , exact nu se poate aprecia cât. Oricum , dacă niciuna din cele trei diode din ”superdiodă” nu s-a întrerupt , nu ar trebui să se ardă rezistențele de 100Ω, Dacă acestea totuși s-au ars, încingerea celor de 0,47Ω este normală. Deci , rămâne de lămurit dacă s-a întrerupt ( sau a făcut contact prost , etc ) una din cele trei diode . Personal , cred că mai degrabă se ardea unul din tranzistorii TIP41/42 decât diodele , dar nimic nu este exclus. O altă chestie pe care eu n-am înțeles-o : ce tranzistori s-au ars și înlocuirea de care vorbești s-a făcut înainte sau după incident ? Este de asemenea important să ne spui despre tensiunea ( nu curentul ... ) de 50V care a apărut la ieșire : cu ce semn față de masă ? După arderea/încingerea rezistențelor , etc .... toate detaliile . Vezi , de aici vine supărarea mea . De unde să știu dacă nu-mi spui , zicea un coleg de forum pe undeva : ”Nu am un glob de cristalat" Pai sa incep cu inceputul , tranzistorii finali au fost de la inceput 2SC5200/2SA1943 si s-au ars toti ( ma gandeam ca nu au suportat curentul traful fiind de 1000w cu 2 brate de putere 2x22 si 2x36 Vac) , am masurat acum si ultima dioda din cele 3 s-a intrerupt , din fericire tip42/42 nu au patit nimic .Tensiunea pe iesire era pozitiva ( cu + la plus ,- la Gnd ) . Rezistentele de 100 ohm se incingeau foarte repede astfel incat dupa aprox. 3-4sec dupa ce il bagam in priza se incalzeau cred ca pe la 60-70 de grade celsius si dupa se ardeau ( de cand il bagam in priza pana se ardeau dura cel mult 10 secunde ) Rezistentele de 0.47 ohm initial au fost de 5w ( si ele se incalzeau cam tare ) dupa le-am schimbat cu unele de 7w si au mers mai bine . Amplificatorul a fost bagat in priza sa zic de cel mult 5-6 ori si de fiecare data rezistentele de 100 ohm su fost schimbate . Cred ca astea ar cam fi toate detaliile . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum