Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC - DC converter 12V la 24V /4A


wally_gatter

Postări Recomandate

Fiindca aveam nevoie de un converter, m-am hotarat  sa-mi fac si eu unul. Schema este  prima varianta propusa de Vlad Mihai,la cara am facu si un cablaj.Daca nu contine greseli postez si pdf.

 

Posted Image
picture sharing

Editat de The_Reaper
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

N-am apucat inca sa fac un cablaj pentru montaj , deoarece inca sunt in perioada de testare. Am totusi o problema la primul test: in bucla de reactie am inserat potentiometrul inseriat cu condensatorul de 100nF dar nu regleaza nimic. Tensiunea pe iesire ramane aceeasi , la intrare am 12V iar la iesire 22,4V fara sarcina. cu o sarcina de 4,1A pe iesire tensiunea ascazut la 17-18V .. Cei 12V de la intrare au fost furnizati tot de un SMPS industrial cu multiple iesiri , in care cea de 12V poate livra maximum 4A dupa care intra in limitare , deci e explicabila caderea de tensiune , iar cei 4,1A depe iesire banuiesc ca au fost mai putini , fiind o eroare de citire a aparatului  care cred ca are nevoie de recalibrare . Intrebarea mea este  urmatoarea : cum reglez tensiunea de iesire? Atasez si schema dupa care am lucrat , dar si paianjenul de proba :rade:    :

 

Posted Image

 

si schema:

 

 

Posted Image

 

edit:  Nu am montat condensatorii de filtraj de la intrare , si pe iesire am pus doar 100uF/100V  ..  Inductanta nu am masurat-o , deoarece nu mi-a ajuns inca LC-metrul (imi comandasem unul de pe forum) .. 

Link spre comentariu

Si te asteptai ca din 12v/4a sa scoti 24v/4a?Eu nu as lucra cu fire asa lungi, integratul l-as lipi chiar de mos. Fara soclu, la cat costa un 3843 merita unul sacrificat la teste.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si eu gandeam intocmai. Doar ca e pus pe intrarea de feedback. Din cunostintele mele eu intuiesc ca ar trebui pus putometrul in divizorul de tensiune de la iesire care se intoarce la pinul de reactie. 

Link spre comentariu

Cum adica ai inseriat potentiometrul cu condul de 100n? care cond mai precis? Apoi ai zis ca sursa de alimentare asigura 12V la 4,1A, asta la urma urmei inseamna 50W, tu vrei la iesire 24V 4,1A, adica dublu pe atat... pai din cate stiam eu orice regulator are neaparat randament subunitar, dar se poate totusi sa ma insel...

Link spre comentariu

Poate este de ras, dar sant oameni ciudati ca mine care efectiv sufera cand va vad cat va chinuiti cu montaje, intrebari si nu va canalizati aproape deloc pe teorie.Unii mai caposi raspund ca facem parada de cunostinte sau alte diverse acuzatii.FALS, de 100 ori. Ne referim strict la portiunea de teorie dedicata montajelului. Pt ca nimeni de pe forum nu va putea ajunge la nivelul lui UDAR numai cu sfaturile de aici nici in 20 ani. Dar este extrem de laudabil sa aveti o evolutie asemanatoare lui MARIAN sau PISICA MATACHE.UC3842 este un integrat extrem de simplu. Daca aduci 2,5v de la iesire prin divizor, el va incepe sa ingusteze impulsurile de iesire.Si pe schema este notat in pin 2, la divizorul 100k cu 9,1k val de 2,5.Asa ca se face divizorul de tensiune din 24v sa dea 2,5vPt 30v ei au gasit 100k cu 9,1k. Pt 24v se micsoreaza 100k.Ia sa vedem 30v x [9,1/(100+9,1)]=2,502291Continuare maine, se inchide firma.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cum adica ai inseriat potentiometrul cu condul de 100n? care cond mai precis? Apoi ai zis ca sursa de alimentare asigura 12V la 4,1A, asta la urma urmei inseamna 50W, tu vrei la iesire 24V 4,1A, adica dublu pe atat... pai din cate stiam eu orice regulator are neaparat randament subunitar, dar se poate totusi sa ma insel...

Deci , sursa ce o am e doar pentru probe, nu m-am asteptat ca din 50W intrare sa fac hocus pocus 150W ... Nu sariti sa dati cu parul pe presupuneri ..  Nu am avut eu asemenea asteptari , ci doar am specificat de ce mi-a scazut tensiunea la iesire in sarcina. Dci , am inseriat un potentiometru de 5k +rezistenta fiza inseriata cu el de 4k7 cu acel condensator de 0.1uF legat intre pinii 1 si 2 ai UC3843 ... 

 Edit: Acum vad ca a explicat miticamy care-i treaba cu divizorul de tensiune. 

   Ca o completare la cele zise de miticamy , nu am cum sa-l ajung pe UDAR sau pe Marian , nici nu intentionez asta . Am tangente cu electronica de mai bin de 22 de ani..  Nu sunt un mester atotstiutor , electronica pentru mine e un hobby. Banuiesc doar ca ati interpretat gresit partea cu caderea de tensiune .. Oricum va multumesc de ajutor , acum mai am doar de realizat partea de reglaj a tensiunii de iesire  si poate dupa primul prototip reusit voi face si varianta cu protectie la scurtcircuit . Din cate am vazut in foaia de catalog a lui UC3843 , acesta are pinul Isense unde poate fi inserata detectia caderii de tensiune de pe un rezistor pus in sursa Mosfetului. 

Link spre comentariu

Ma flateaza aprecierea D-lui Miticamy dar adevarul este ca sunt departe de dumnealui, si de multi altii de pe forum. UDAR este un mare castig al forumului si al sectiunii de alimentatoare in special, sper doar sa ramana printre noi cat mai mult.

 

In fine revenind la oile noastre, ce ai modificat tu acolo regland din potentiometru este caracteristica compensarii, nu tensiunea de pe iesire, nici nu aveai cum asa. Bucla de reactie a explicat-o Dl Miticamy ce si cum, sper acuma ca ai inteles eroarea ta. In alta ordine de idei, nu mai insist cu scaderea tensiunii in sarcina si motivul pentru care se intampla asta, dar nu sunt sigur cu ce te ajuta limitarea curentului prin mosfet la boost, cand acesta conduce trage catre masa capatul inductantei dinspre iesire, aceasta din urma ( inductanta ) se incarca in acel moment cu energie de la alimentare, tot in acel moment sarcina este alimentata doar de catre condensatorul/condensatorii de pe iesire, devreme ce dioda este blocata, deci daca te fixezi putin pe momentul in care mosfetul conduce ( deci este deschis ) poti constata faptul ca poti face scurt pe iesire linistit, mosfetului nu-i pasa. La momentul cand mosfetul se blocheaza, capatul dinspre iesire al inductantei "face plus", dioda se deschide si conduce curent catre condensatori si catre sarcina, acesta este momentul cand scurtul pe iesire poate influenta montajul, dar mosfetul deja este blocat astfel incat n-are treaba cu sarcina...

Link spre comentariu

Deci nu are rost sa mai pricinuiesc inca o cadere de tensiune inutila pe un rezistor facand protectia la scc . 

  Offtopic:  si eu spun la fel de membrii forumului ce i-ai enumerat :)

  Ontopic: o sa revin cat de curand , sper , si cu montajul realizat pe cablaj. 

Link spre comentariu

Mai întâi vreau să vă mulțumesc pentru aprecieri dar , sincer , cred că sunt exagerate. Există foarte mulți colegi pe aici care au adus contribuții mai însemnate decât a mea . Eu , deocamdată, mai mult cu teoria , sper că din primăvară ( sau chiar mai repede ) și cu ceva proiecte concrete . 

Dar , revenind la teorie . Schema în discuție este o aplicație neuzuală al lui UC3843 care este un controller tip ”current mode” . Asta înseamnă că , pentru a funcționa cum știe el mai bine , o informație proporțională cu curentul prin inductor ( sau care , cel puțin să surprindă maximul acestul curent ) adusă pe pinul 3, este esențială. Ori , după cum vedeți , asta nu se face . Se menține doar bucla externă , de tensiune , lentă . O fracțiune a tensiunii rampei de pe pinul 4 este returnată pe pinul 3 exact ca în cazul compensării de pantă. Doar că , în lipsa reacției rapide de curent ( bucla internă ) - deci a modului curent - rolul acestei reacții este neclar . Cred că mai degrabă simulează variația curentului prin inductor care trebuia să fie văzută în pinul 3. Consecințele , în opinia mea : transformarea lui UC3843 într-un controller ”voltage mode” - ca rezultat polul dublu introdus de bobină și condensator există ( la current mode el se disipă într-un pol simplu ) deci stabilitatea nu mai este posibilă cu o buclă de tipul I decât cu mari sacrificii la banda de trecere. Rețeaua de compensare folosită este și ea neuzuală - nu stau acum să o analizez dar , presupunând un pol dominant dat de AE din UC3843 pare că mai avem un al doilea pol ( 150k + 0,1µ și abia apoi zero-ul dat de 10k + 0,1µ) . E posibil ca polul nativ să fie practic ”absorbit” de primul pol extern . Oricum , banda de trecere a buclei este drastic redusă ceea ce , din câte rețin , se afirmă și în link-ul original.

Ceea ce am spus mai sus este valabil pentru modul CCM adică la curenți mari . La curenți mici ( sub 1-2 A ) se intră în modul discontinuu dar banda limitată a buclei rămâne . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am terminat si eu convertorul, am modificat divizorul  pentru 34v, bobina a fost luata dintr-o sursa de pc, a functionat  putin timp in gol,  dar am reusit sa ard mosfetul cand am pus ca sarcina un bec de 75w. O sa revin cu teste maine cand o sa cumpar alt mosfet.

Posted Image
free image hosting

Link spre comentariu

schema unui alimentator laptop ,o am de cativa ani realizata

Tranzistorul si dioda de redresare nu necesita radiator chiar introdusa in cutie fara ventilatie .Caldura dezvoltata de ele e prea mica.Mai mult se incalzeste bobina de iesire .

Prin modificarea P1 R1 se poate depasi 24V la iesire

 

 

mai jos ,fisierul lay ,schimbati extensia .pdf cu .lay

 

 

 

Editat de nel65
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări