Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC - DC converter 12V la 24V /4A

wally_gatter

Postări Recomandate

Am cautat de ceva vreme prin forum o schema cat mai simpla de convertor DC/DC de la 12V la 24V @4A maximum , doar ca nu gasesc nimic concret , si in putinele subiecte sunt lipsa schemele.. Ar merge urmatoarea schema s-o adaptez pentru un amperaj mai mare?  Q1 l-as pune Mosfet canal N , ceva de genul IRFZ44N , D2 mai fortoasa , de minimum 5A . Si ar mai fi o problema , cum calculez bobina ?  :nas:

post-185177-0-24072000-1413822358_thumb.png

Link spre comentariu

Schema este jenantă. Găsești scheme de aplicație la controlerele clasice gen UC384x, SG3525 chiar și la MC34063A. Găsești și module gata făcute pe eBay ( poate și pe forum ).

Dacă vrei s-o realizezi singur trebuie precizate mai multe lucruri : Tensiune de intrare : minim - maxim ;Tensiune de ieșire : minim - maxim ; Curent de ieșire : minim - maxim.   Pe baza lor se poate calcula o schemă. 

Link spre comentariu

Schema este jenantă. Găsești scheme de aplicație la controlerele clasice gen UC384x, SG3525 chiar și la MC34063A. Găsești și module gata făcute pe eBay ( poate și pe forum ).

Dacă vrei s-o realizezi singur trebuie precizate mai multe lucruri : Tensiune de intrare : minim - maxim ;Tensiune de ieșire : minim - maxim ; Curent de ieșire : minim - maxim.   Pe baza lor se poate calcula o schemă. 

intrare:  8-12Vcc  

iesire: 18-24Vcc

Curent de iesire: 1-3A max

Nu vreau s-o cumpar , vreau sa o fac eu :)  si vreau ceva simplu si ieftin.. (as cumpara si de pe forum daca ar fi mai ieftina , doar ca am o groaza de piese pe-acasa )

Link spre comentariu

Schema propusă de @leo 17 e mult mai aproape de adevăr . Există totuși câteva inconsecvențe între valori , plus că atacul MOSFET este slab . Compensarea poate să ridice probleme. 

EDIT . Pentru datele pe care le-ai dat cred că un boost converter  simplu, nu întrețesut ca schema lui @leo 17 , cu un MOSFET decent - ex. IRFZ44 că l-ai pomenit  , oferă rezultate bune . Ca și controlere ai în principiu de ales între UC384x care este ”current mode” și SG3525 care este ”voltage mode” ( ca să rămânem pe tărâmul pieselor uzuale ) . Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Schema din link are un mare avantaj : e realizată și comentată , mai mult poți să soliciți suport la nevoie . Eu aș comenta puțin cu compensarea dar mă abțin . Probabil că nu vei avea nicio problemă așa cum e .

Link spre comentariu

Schemele cu UC384x sunt ceva mai simple dar trebuie acordată atenție riscului potențial de oscilații subarmonice mai ales la inductanțe mici , deoarece DC poate  trece de 50% . Link-ul german vorbește despre unele instabilități deși se face o corecție de pantă ( simplificată ) .

Deasemenea , un controler ” curent mode ” poate ridica probleme de stabilitate  la curenți de ieșire mici dacă compensarea nu este corespunzătoare.

Link spre comentariu

Salut,

Eu am facut  schema  de mai jos (varianta 1) cu usoare  modificari de mai multe ori si de fiecare data a functionat cum trebuie. Prin modificari  ma refer in special la limitare de curent. Recomand  2 variante:

1.-http://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm    uc3843

2.http://danyk.cz/univ_m_en.html     cea  de-a   2 schema e o configuratie mai speciala  dar care  iti poate permite si  protectie la scurt-circuit. Ambele mi-au merg  foarte  bine. Succes.

Link spre comentariu

La prima varianta , ce miez ai folosit? Cate spire si ce diametru al sarmei?  In locul lui SUP75N06-07L eu voi pune cum am mai spus , un IRFZ44N . In locul rezistentei de 100k din divizorul de tensiune de pe iesire se poate folosi un semireglabil pentru reglajul tensiunii de iesire? 

Link spre comentariu

Am folosit un miez  din ala din surse atx forward de culoare albastru cu verde si despre numarul de spire nu stiu, am bobinat cu litz -wire si nu mai stiu cate spire ca aveam L-C meter si am bobinat pana am ajuns la inductanta  dorita, desi nu tot timpul  am  ales   20uH ci mai mult, deoarece  faceam niste calcule si imi iesea mai mult inductanta, ideea e ca  daca inductanta e mai mare cu sa zicem 50% nu e un lucru rau, ba chiar  bine,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări