Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere constructie boxe


nicoalex

Postări Recomandate

Detin 2 difuzoare FOSTEX FE 103 EN si as dori sa construiesc ceva cu ele pentru un amplificator pe tuburi ,ce debiteaza o putere de 8-10 pe 8 OHMI..M-am oprit la 2 proiecte:

1.http://diyaudioprojects.com/Speakers/Fostex-FE103E-Zigmahornets/

2.http://www.diyaudio.com/forums/full-range/199590-tips-needed-improving-fostex-fe103-recommended-horn-cabinet.html

Care credeti ca ar trebui abordat?Multumesc anticipat  pentru raspunsurile dvs

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nicoalex

    6

  • VTP

    3

  • Th3_uN1Qu3

    3

  • Razvan Raducan

    1

Top autori în acest subiect

Orice driver de BL reprezinta o rezolvare pentru intreaga banda audio dar cu compromisuri mai mult sau mai putin acceptabile.

Cel mai important este o joasa fara "vlaga" si limitata ( Xmax mic, Fs relativ mare, Sd mica)

Asta determina necesitatea de a-l ajuta cat mai mult la frecvente joase, ceea ce impune utilizarea unui horn tip BLH sau a unui horn de oscilatie (Voigt sau TQWT ).

Din cele doua linkuri, as exclude primul si as merge pe a II-a varianta sau, daca pare prea stufos BLH-ul firmei, pe o alta varianta de BLH adaptata, sau pe Voigt (sunt variante pe elforum sau pe cele ce trateaza incinte tip  TQWT - varianta Voigt).

Dupa ce construiti si ascultati un timp incintele, faceti eventuale corectii si tuning. Nu folositi de la inceput tot felul de retele de compensare, egalizare, etc.

Succes!.

Editat de VTP
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Am construit ambele variante, Zigmahornet si VTP-ul.
VTP-ul este facut dupa planul Cyburgs Needle http://www.ccw-ka.eu/site/2hifi/lautsprecher/4_needle_bau.html
Nu am montat filtru de compensare(BSC) pentru difractia cutiei, deoarece difuzorul are o putere relativ mica (5 Wats pe o sensibilitate 89dB/1W 1m. 
Cu filtru ar fi avut o cadere de aproximativ 3dB iar cu 86dB in 5W RMS nu ai cum sa ajungi la un volum ok de ascultare intr-o camera cu o dimensiune normala.
 
Acum sa vorbim despre sunet. Dupa mai multe sesiuni de ascultare as spune ca VTP-ul are un sunet cu medii mai atenuate, basul e cam "pufos", putin
mai rotunjit si nu la fel de puternic. In schimb la Zigmahornet mediile sunt mai vii iar basul e puternic, scurt si precis.
In final am ales varianta castigatoare Zigmahornet. In legatura cu amplificarea e alta problema, nu as recomanda amplificare pe lampi. Am testat pe mai multe amplificari 
printre care un Solid State high-end,unul pe lampi push-pull,un SET(single-ended triode) si un amplif tripath (un digital in clasa T). Combinatia cea mai nepotrivita a fost 
cu amplifurile pe lampi (bas mai slab pe lampi + bas de full range = un bas anemic dar medii transparente si spatiale)...in final am gasit matching-ul perfect dar
asta este alta discutie.
 
VTP-ul din poze are alt difuzor, care s-a inteles mai bine cu incinta. Difuzorul este un Fostex FE103S ACR (nu are nici o legatura cu 
Fostex 103En la parametri). Partea amuzanta este ca Zigmahornet a fost gandit pentru 103S dar 103En se potriveste mai bine. 
Editat de Razvan Raducan
Link spre comentariu

@R.Raducan,

 

Daca ai pus material fono in V-ul inchis, ca in poza din link si nu ai facut alte teste, rezultatul nu ma mira. Materialul fono se pune in V doar daca ai coloratii pe medie, dar reduce basul. Mai usor si mai bine se scot coloratiile plasand minet in spatele difuzorului. VTP-ul e horn de oscilatie si materialul fono reduce randamentul pus in V.

Basul era mai pregnant daca incinta era acordata mai jos, cu o lungime de circa 1.100 mm.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pana la urma am construit Zigmahornet...deocamdata sunt multumit de sunet ,mai testez si revin cu detalii

.Amplificatorul utilizat este un SE pe lampi de 10w.Rezista oare aceste difuzoare de 5w sa merg cu amplificatorul la maxim? :84

Link spre comentariu

Atunci nu o sa le strici. Exista si o regula generala potrivit careia amplificatorul trebuie sa ofere de 2x puterea pe care o pot suporta difuzoarele, pentru asigurarea unei dinamici maxime. Bineinteles, in cazul folosirii cu bun-simt si ureche fina a butonului de volum. :rade:

 

De aici si parametrii "Continous power" si "Peak power" in foaia de catalog a multor difuzoare, unde "Peak power" este de obicei intre 2x-2.5x puterea continua. Nu discutam bineinteles de wattii chinezesti aici. Ideea este ca difuzorul poate tolera suprasarcini de scurta durata fara sa fie afectat. Atat timp cat muzica pe care o asculti are dinamica, pasaje in forta si pasaje linistite, difuzoarele alea vor canta frumos multi ani cu amplificatorul de 10W. Nu iti recomand sa te pui sa asculti techno sau dubstep pe ele.

Editat de Th3_uN1Qu3
Link spre comentariu

Exista si o regula generala potrivit careia amplificatorul trebuie sa ofere de 2x puterea pe care o pot suporta difuzoarele, pentru asigurarea unei dinamici maxime.

 

Se poate utiliza un amplificator mai puternic decat difuzoarele pentru ca il tii la un volum la care distorsiunile lui sunt minime. In felul asta si difuzoarele vor avea o viata ceva mai lunga decat daca ar fi imperecheate cu un amplificator mic care distorsioneaza puternic (la acelasi volum sonor).

 

Difuzoarele au 5W nominal si 15 muzical... As incerca sa nu trec de 2 treimi cu volumul chiar daca difuzoarele au suportul bobinei din material rezistent la caldura, se pot distruge si din alte motive decat supraincalzirea bobinei (spre exemplu cursa exagerat de mare poate forta "suspensiile" si poate duce la contact intre bobina si intrefier).

Link spre comentariu

Cursa exagerata a difuzorului apare doar la incintele acordate, adica bas reflex si derivatele lor (t-line, VTP, etc). In aceasta categorie se incadreaza si incinta construita de initiatorul topicului, deci este un lucru de luat in considerare.

 

La incintele inchise (mai ales bandpass ord. 4, dar aici nu e cazul), trebuie tinut cont doar de limitele termice ale difuzorului, cursa lui fiind limitata de presiunea aerului din interiorul incintei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări