Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul impedantelor

Vizitator Tzilea

Postări Recomandate

Vizitator Tzilea

Am cautat pe forum dar nu am gasit nici o formula de calcul a impedantei , vreau sa stiu cum se calculeaza impedanta totala a unei boxe ,nu se calculeaza ca la rezistente,vreau sa leg doua dif. unu de 150w si 100w puterea totala cat va fii ? Va rog sa ma ajutati cu formula de calcul , nu am gasit-o pe forum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adynis

2

• Sharky

1

• adi_0106

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Tzilea

Nu are nici o treaba , earau doua intrebari in una , eu calculul impedantei la dif. ma intereseaza (legarea lor in serie , paralele sau alte legaturi).Din cate am vazut pe forum la legarea in paralel a dif . nu vine ca la rezistoare 1/R+1/R=Rparalel ; alta formula nu stiu . Va rog sa ma ajutati?

Link spre comentariu

Am cautat pe forum dar nu am gasit nici o formula de calcul a impedantei , vreau sa stiu cum se calculeaza impedanta totala a unei boxe ,nu se calculeaza ca la rezistente,vreau sa leg doua dif. unu de 150w si 100w puterea totala cat va fii ? Va rog sa ma ajutati cu formula de calcul , nu am gasit-o pe forum.

impedanţa nu e un parametru real (vorba vine), adică nu poate fi calculată odată şi gata (ca la rezistenţe), ci e funcţie de frecvenţă. adică o inductanţă (asta e de fapt un difuzor, indiferent cât de "prost" sau "bun" e) are parametrii ce o definesc variabili cu frecvenţa, deci va avea valori diferite la frecvenţe diferite. industrial, se încearcă realizarea unui difuzor cu impedanţă egală indiferent de frecvenţă... numai că nu e aşa uşor cum sună.din acelaşi motiv, nu contează impedanţa unui difuzor (mă refer la valorile standard, 2-4-8-12-16 ohmi), ci valoarea stabilită din proiectare ca impedanţă optimă a amplificatorului (mă rog, sursei de semnal) la care se vrea conectat... de asta când foloseşti acelaşi amplificator, dar difuzoare diferite, sună mai prost sau mai bine: impedanţa de ieşire a amplificatorului nu coincide (cu mult) cu cea a difuzorului.mai ţine la socoteală că impedanţa marcată nu e ultraprecisă, ci aproximativă... şi de imprăştierea parametrilor din fabricaţie... (de asta există toleranţe şi procente :d )formula este asemănătoare cu reactanţa inductivă a unui condensator, o găseşti în orice manual de fizică pentru liceu...
Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda

impedanta este un numar complex definit de modul si faza. Se noteaza cu Z deobicei. Pt rezistor impedanta are modul=R si faza=0, pt bobine j*omega*L, iar pt conzi 1/j*omega*C. omega=2*pi*f, unde f este frecventa, iar j este radical(-1).regula pt orice Z este pt legare serie Z=Z1+Z2, pt paralel Z=Z1*Z2/Z1+Z2 (pt 2), rezulta de fapt din 1/Z=1/Z1+1/Z2+...Sper sa nu te jignesc cu ce scriu aici, dar nu stiu ce varsta ai :)ca sa afli modulul numarului complex faci radical(partea reala la patrat+partea imaginara la patrat), iar pt faza arctg(IMAG/REAL) pt numarul complex aflat in cadranul I. Pt cadr II este pi-arctg(IM/RE), pt cadranul III este pi+arctg(IM/RE),iar in cadranul IV 2pi-arctg(im/re).iti dai seama despre ce cadran e vorba dupa semnul termenilor real si imaginar (real e cu minus => cadranul II si III, imag cu minus => cadr III, IV).edit:presupun ca impedanta difurilor e data la valoarea de 1KHz deci faci egalitatea 2*pi*1000*L=4 sau 8 ohmi => valoarea lui L si poti sa te apuci de calcule cu kirkoff sau cu alte metode.INCA CEVA: nu se recomanda legarea serie a difurilor, grija mare. Se complica schema, apar caractere capacitive pe care tb sa le iei in calcul, modelarea e mult mai dificila.

de asta când foloseşti acelaşi amplificator, dar difuzoare diferite, sună mai prost sau mai bine: impedanţa de ieşire a amplificatorului nu coincide (cu mult) cu cea a difuzorului.

din modelul de semnal mic al amplif iti rezulta amplificarea si gana dinamica sunt functie de rezistenta de sarcina (printre altele). dar avand in vedere ca acea rezitenta de sarcina vine in paralel cu una de colector => variatii mici ale acestor valori, cu conditia sa nu forjezi amplificatorul ca sa nu apara intrari in saturatie sau blocaj pt tranzistori. Depinde si de schema, pe integrate pot fi scheme care sa dea probleme mai ales ca nu se prea folosesc rezistori.
Link spre comentariu

Intelesesem ca in general impedanta de intrare trebuie sa fie mare, si impedanta de iesire trebuie sa fie mica, pentru un transfer cat mai mare al semnalului; De ce la amplificatoare si boxe este necesar ca impedanta de iesire vazuta la amplificator sa fie egala cu impedanta de intrare vazuta in difuzor ? (cica pentru transfer optim de putere), dar nu am inteles de ce ... avand in vedere prima afirmatie.Sau altfel zis ... ce e gresit in presupunerile mele?Inca ceva: De unde si pana unde se ajunge ca boxele sa aiba 4 ohmi sau 8 ohmi ... ? ce ma intriga, sunt cateva intrebari de newby:- De ce mai toate boxele au doar impedante de genul 2, 4 sau 8 ohmi?- Daca o boxa are 2 ohmi , sau 8 ohmi ... care este efectul direct, e mai puternica, sau ceva de genul?- presupunand ca pot sa aleg ce amplificator vreau, ce impedanta ar fi optima pentru un difuzor ... (intreb astea ca sa vad niste avantaje / dezavantaje ... )- Care e diferenta intre o un difuzor de casca si un difuzor al unei boxe mari ? (din punctul de vedere al impedantei)Daca are cineva rabdare, multumesc anticipat pentru niste eventuale raspunsuri, si Sarbatori fericite !

Link spre comentariu
Vizitator Tzilea

De ex. daca legi la un amplificator care are o impedanta de iesire de 4 ohmi o boxa de 8 ohmi nu toata puterea de la amplificator va fi livrata la difuzor , daca legi invers ,dupa legea lui ohm o sa ai un curent care se intoarce in amplificator mai mare putand sa se arda datorita curentilor mari?

Link spre comentariu

De ex. daca legi la un amplificator care are o impedanta de iesire de 4 ohmi o boxa de 8 ohmi nu toata puterea de la amplificator va fi livrata la difuzor , daca legi invers ,dupa legea lui ohm o sa ai un curent care se intoarce in amplificator mai mare putand sa se arda datorita curentilor mari?

Pai ... ce retinusem eu, se baza, cred, pe urmatoarea situatie (poza); Gresesc eu interpretarea? In atasament ar fi in stanga eventualul amplificator care s-ar echivala cu o sursa si o impedanta de iesire de 4 ohmi, iar in dreapta un consumator .. difuzorul de exemplu, care ar avea o impedanta de intrare de 8 ohmi; Dupa calculele mele ar reiesi ca puterea disipata in difuzor e mai mare decat puterea disipata pe rezistenta interna a amplificatorului, deci ce sa inteleg din asta ? Inca o data: intrebarea e unde gresesc?
Link spre comentariu
Vizitator Tzilea

Am uitat sa i-ti mentionez ca atunci cand legi un amplificator cu o impedanta de iesire 8 ohmi la un difuzor de 4 ohmi curentul la bornele difuzorului o sa creasca in acelas timp tensiunea o sa scada , ai facut bine desenul dar cu precizarea ca curentul la bornele amplificatorului si la bornele difuzorului are valori diferite :smt006

Link spre comentariu

doar amplificatoarele proaste au 4 ohmi rezistenta de iesire.Majoritatea au impedanta de iesire sub 0.1ohm.Faptul ca un amplif are scris pe el 40w/4ohmi inseamna ca daca ii legi o rezistenta de 4ohmi pe iesire puterea disipta va fi 40w.Difuzoarele au 16,8,4,2 ohmi ca asa au ales producatorii. E un fel de standard. Asta nu inseamna ca diful are fix valoarea aia ci ca nu scade prea mult sub acel prag.Valoarea e data pt adaptarea cu amplificatorul.P=U*I. Pt 8ohmi ai nevoie de tesniune mai mare, pt 4ohmi ai nevoie de curent mai mare si tensiune mai mica. Alegi care iti este mai avantajos.2 ohmi nu e recomadnat decat pt masina, putine amplifuri normale sunt capabile sa mearga cum trebuie in 2 ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda

EDIT: P=U*I. in cazul amplif vine (V+Ro*i)*i iar in cazul difului e Rs*i /end of edit

Inca o data: intrebarea e unde gresesc?

gresesti prin inlocuirea amplificatorului cu o sursa. Modelarea e insuficient de complexa pt a explica ce se intampla. Poti sa inlocuiesti cu o sursa comandata (printre altele) de catre rezistenta de sarcina.

Ideal este sa faci echilbrarea impedantelor pt transfer maxim de energie.

ideea e ca atunci cand nu pui difuri cu impedanta ceruta nu mai poti da la maxim pt ca se schimba si gama dinamica deci ultimul tranzistor din etaj intra in saturatie sau in blocaj la acceasi putere (aproape maxima) de iesire la care cu o impedanta de sarcina normala nu ar fi intrat in distorsiuni.

rezumat: pui alta impedanta => o usoara modificare a valorii amplificarii si o schimbare a tensiunii maxime pe care o scoate amplificatorul nedistorsionata (si cu o impedanta mai mare si cu una mai mica tot intra in distorsiuni) [/b]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări