Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventa maxima IR2153

Mondan

Postări Recomandate

Daca tot se doreste reinventarea rotii atunci cred ca mai usor ar fi dezvoltarea unui amplif D in jurul a 2 comparatoare decat cu 2153, care pur si simplu nu e facut pentru regimul asta. Pacat de timpul irosit unor oameni cu mult bun simt asa cum este @UDAR... Incerci sa-i spui cuiva ca nu se poate sa plantezi mere si sa rodeasca pere, dar n-ai cui.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

11

• Marian

7

• UDAR

5

• nico_2010

3

Top autori în acest subiect

Pacat de timpul irosit de tine mariane.

De ce ai inlocuit cu sintagma  "cu mult bun simt' cand trebuia sa spui "e un bun profesionist' ?

--------------------------------------------------

Scuze pentru neatentie (ca nu am trecut in schema)

IR2110 e mai dificil de folosit. In primul rand e si mai scump (in caz ca arzi mai multe la test), apoi mai trebuie si un TTL din care sa ii faci dead-time.

Cu IR2110 cred ca sunt schemele consacrate pentru TL494.

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Nico, cat de greu o fi sa cauti chiar pe acest topic, cu nu mai mult de o singura pagina in urma?

Eu unul n-am gasit o frecventa maxim recomandata a oscilatorului in ciuda faptului ca am verificat mai multe pdf-uri, dar am gasit intr-o nota de aplicatie de la IR ca recomandare RT si CT minime de 1k si respectiv 330p, ceea ce daca vad bine in acel tabel ar presupune o frecventa a oscilatorului de ceva mai mult de 1Mhz... acuma nu stiu in ce masura este recomandata o frecventa asa mare mai ales ca timpul mort impus este destul de mare.

Informatia se afla in pagina 5 a acelei note, si exact la ea am facut eu referire, deci vezi, e bine sa citesti tot inainte sa postezi.

Link spre comentariu

Nico, cat de greu o fi sa cauti chiar pe acest topic, cu nu mai mult de o singura pagina in urma?

Informatia se afla in pagina 5 a acelei note, si exact la ea am facut eu referire, deci vezi, e bine sa citesti tot inainte sa postezi.

Eu unul n-am gasit o frecventa maxim recomandata a oscilatorului in ciuda faptului ca am verificat mai multe pdf-uri, dar am gasit intr-o nota de aplicatie de la IR ca recomandare RT si CT minime de 1k si respectiv 330p, ceea ce daca vad bine in acel tabel ar presupune o frecventa a oscilatorului de ceva mai mult de 1Mhz... acuma nu stiu in ce masura este recomandata o frecventa asa mare mai ales ca timpul mort impus este destul de mare.

Tocmai faptul ca am citit tot m-a determinat sa postez ceea ce am postat. Ori cititi tot datasheet-ul ori lasati-o moarta. La valorile "recomandate" la care faci trimitere freecventa de oscilatie a IR2153 ar trebui sa fie de circa 2MHz, ori tot producatorul - nu eu - scrie o pagina mai incolo exact ce am mentionat.  Ca urmare raman la parerea ca ... RTFM in integralitatea lui.

Ca cetateanul vrea sa scoata dintr-un circuit dedicat altor aplicatii un amplificator si ca nu are tangenta cu realitatea (vezi alte postari) asta este o alta poveste, pentru care ii recomand sa studieze cu mare atentie site-ul IRF sectia "Audio", poate asa intelege cum si in ce fel...

L.E.: Aici este un tutorial suficient de clar pentru amplificatoarele in clasa D: http://www.irf.com/product-info/audio/classdtutorial2.pdf

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Ai dreptate, imi irosesc timpul fara sens cu tine, macar ma pot asigura ca nu poluezi sectiunea de alimentatoare, in rest n-ai decat sa aberezi cat poftesti.

Bafta.

Ori ajuţi, ori renunţi. Textele ca cel de sus nu ajută la nimic altceva decît la îndepărtarea userilor. E singurul avertisment.

Link spre comentariu

Nico, nu sunt convins ca la valorile mentionate de mine, respectiv 1k si 330p ( valori luate din nota de aplicatie ), frecventa oscilatorului chiar este 2Mhz asa cum zici tu, panta din tabel-ul din pdf 2153 nu este tocmai dreapta si tabelul e logaritmic, dar oricum cert este ca este vorba de mai mult de 1Mhz, oricum asta conteaza mai putin, ma indoiesc ca cineva ar rula IR2153 la 1Mhz. Insa nu sunt sigur la ce anume faci tu referire ca ar fi atat de evident in pagina imediat urmatoare, eu vad acolo in tabelul referitor la oscilator, ca s-a testat cu 2 valori diferite ale RT si au rezultat 2 frecvente diferite, una minima si una maxima, dar nu sunt convins ca ceea ce se recomanda acolo este ca nu se poate mai mult de cei 100khz ( daca la asta te referi ). In fine nu mai conteaza, probabil s-au spus destule in acest sens, si fiecare isi poate trage concluziile necesare.

PS: Ratza in principiu ai dreptate, totusi nu cred ca in cazul de fata cunosti toate detaliile, nu m-as fi bagat in seama fara rost, Mondan este de multe ori oarecum agresiv si am dorit sa-i servesc o mica portie din felul sau de a trata interlocutorii. Daca tu consideri ca am gresit atunci imi cer scuze si promit sa iti evit sectiunea.

Link spre comentariu

Marian, nu trebuie sa ma crezi pe cuvant. Este suficient sa folosesti formula de calcul a frecventei oscilatorului din IR2153. De asemenea, nu contest realitatea curbelor din graficul pe care il invoci (si este prezent in foaia de catalog) insa am invatat ca in astfel de situatii trebuie sa adopti valori situate sub curba trasata (care de obicei reprezinta o limita maxima).

Si ca sa te lamuresc la ceea ce fac referire este afirmatia ta: "Eu unul n-am gasit o frecventa maxim recomandata a oscilatorului in ciuda faptului ca am verificat mai multe pdf-uri" , nereala de altfel asa cum ti-am demonstrat.

Va doresc tuturor o zi buna.

Link spre comentariu

Ai dreptate, am gasit pana la urma un pdf in care se specifica si o formula de calcul a frecventei oscilatorului functie de RT si CT, pe site-ul de unde iau de obicei pdf-urile, nu se afla si acela cu formula desi pare a fi si el la randul sau tot de la IRF, si da, pentru 1k si 330p, frecventa ar fi 2Mhz, deci din acest punct de vedere ai dreptate si-mi fac mea culpa. Nu sunt insa convins in ce masura acei 100khz reprezinta frecventa maxima a IR2153, dupa parerea mea poate si mai mult, depinde si ce mosfeti comanda, dar in fine daca a-mi demonstra mie ca am gresit, te face mai fericit atunci ok, ai dreptate, am gresit eu, se mai intampla. :95

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

"Prin semnal Low înțeleg ceva între Vcc/6 ( ca să nu activez shut down -ul ) și Vcc/3 iar High este mai mare decât Vcc/3 . 

Nu sunt chiar sigur că merge așa , cine are chef poate să încerce ."

Am incercat eu si am facut un tabel. Coloanele arata tensiunea in V in oridine: pin CT,  Grila MOS HI, Grila MOS LO

Alimetare 12V (11.95V)

PIN MOS MOS

CT HI LO

0V   0   0

0.73V 0   0

2.61V 0   0

3.22V   0   0

3.35V 0   0

3.79 0 HI

4.84V 0 HI

......................................

9.74V HI       0

10.00V     HI       0

Nu e complet lista cu ce am masurat, dar am abandonat ideea.  

Asta pentru ca pe joase tot distorsioneaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări