Mondan Postat Octombrie 18, 2014 Partajează Postat Octombrie 18, 2014 La ce frecventa maxima merge? Chiar daca pentru voi e simpu, rugamintea e sa-mi raspundeti. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 18, 2014 Partajează Postat Octombrie 18, 2014 Eu unul n-am gasit o frecventa maxim recomandata a oscilatorului in ciuda faptului ca am verificat mai multe pdf-uri, dar am gasit intr-o nota de aplicatie de la IR ca recomandare RT si CT minime de 1k si respectiv 330p, ceea ce daca vad bine in acel tabel ar presupune o frecventa a oscilatorului de ceva mai mult de 1Mhz... acuma nu stiu in ce masura este recomandata o frecventa asa mare mai ales ca timpul mort impus este destul de mare. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 18, 2014 Partajează Postat Octombrie 18, 2014 Ia 250kHz maxim , mai jos - să zicem 100kHz e recomandat pentru păstrarea simetriei . Link spre comentariu
Mondan Postat Noiembrie 20, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Pastrarea simetriei?Eu am folosit IR2153 ca MOS driver pentru un amplificator class d.Se aude bine, dar pe joase se aud niste pocnituri, caraituri, o fi in cauza lui?!Semnalul PWM intra in pinul CT. Ar fi fost bine sa mearga ca are dead-time intern.Frecv PWM 60k si 120k.La fel face.Sa nu 'accepte, un duty-cycle prea mic? Link spre comentariu
Mondan Postat Noiembrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 UpInca de interes Link spre comentariu
giongiu Postat Noiembrie 22, 2014 Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 Pastrarea simetriei?Eu am folosit IR2153 ca MOS driver pentru un amplificator class d.Se aude bine, dar pe joase se aud niste pocnituri, caraituri, o fi in cauza lui?!Semnalul PWM intra in pinul CT. Ar fi fost bine sa mearga ca are dead-time intern.Frecv PWM 60k si 120k.La fel face.Sa nu 'accepte, un duty-cycle prea mic? Eu n-am inteles nimic, poti detalia, eventual pune o schema ? Referitor la frecventa maxima, merge la sute Khz, dar umplerea e invers proportionala cu frecventa, deadtime fiind fix. Asa ca nu prea il vad utilizabil la frecvente asa mari. Oricum, curentul de iesire e mic, asa ca fara drivere nu-l vad utilizabil la sute khz. Link spre comentariu
Mondan Postat Noiembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 Schema am pus-o la audio, unde ii era locul: http://www.elforum.info/topic/87751-amlpificator-clasa-d-pentru-incepatori/page-3?do=findComment&comment=1079236 - postul #39 Curentul de iesire al IR2153 nu e mic. Ca dovada MOSFETii raman gheata. Deci: Ce modificari aduem schmei sa nu mai caraie ? Presupund ca partea de driver cu TL494 merge bine, asa cum au scris pe forum. Nu intelg dece nu raspunde si @UDAR Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 23, 2014 Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 (editat) 1.Subiectul Amplificator audio clasa D nu mă interesează deocamdată. Am răspuns doar punctual legat de frecvența maximă IR2153.Totuși , pentru că m-ai provocat , o să răspund poate pe forum. 2. Nu vreau să discut subiecte tehnice pe privat , în curând ating de altfel limita de conversații și o să fiu nevoit să șterg - mi se va reproșa apoi cine știe ce lucru uitat. EDIT Nu am fost atent , pe privat era doar invitația de a continua discuția . Punctul 2 rămâne totuși valabil. Și pentru că am fost întrebat direct .... răspund. Schema aia e o glumă , după mine . Adică dacă vrem să facem zgomot în difuzor fără să încingem finalii , OK. Mai întâi IR2153 e folosit acolo pe post de driver , rămâne de analizat în ce măsură îndeplinește corect această sarcină. La o primă vedere lipsește condensatorul de bootstrap de pe pinul 8 al IR2153. Apoi , niciun filtru nu este prezent la ieșire . Nu avem reacție negativă globală. Este evident că avem componentă continuă la ieșire . Cred că ajunge la o primă analiză - superficială recunosc , s-ar putea să-mi fi scăpat câte ceva. Editat Noiembrie 23, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Mondan Postat Noiembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 <<Mai întâi IR2153 e folosit acolo pe post de driver , rămâne de analizat în ce măsură îndeplinește corect această sarcină>> Exact. Sa se auda cat de cat bine si pun si restul componentelor. Condensatorul de pe pinul 8 al IR2153 nu are nicio treaba la 12V. Va comuta intre potentialul sursei si 12-0.2V. Nu prea inteleg de ce o numiti zgomot in difuzor? Da, e fara reactie. Am ales asa sa fie mai stabil. Reactia il facea sa intre mai usor in oscilatie. Macar la test fara reactie. -------------------- Ar mai fi in lipsa osciloscopului un test de genul: pun filtrul pe iesire si variez tesiunea de iesire de la 0V la 12V. Daca merge asta, insemna ca duty-cycle merge de la minim la maxim. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 23, 2014 Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 (editat) ”Condensatorul de pe pinul 8 al IR2153 nu are nicio treaba la 12V. Va comuta intre potentialul sursei si 12-0.2V.” Asta e imaginea ta despre cum funcționează circuitul de bootstrap. Cine alimentează driver-ul de sus ? Dacă bine te uiți pe schemă , când tranzistorul de sus conduce , poarta lui trebuie să aibă un potențial peste 12V . De unde dacă n-ai condensator care să se încarce pe cealaltă semialternanță ? Poate asta e explicația că nu ai ars ( deocamdată ) difuzoare . ”Daca merge asta, insemna ca duty-cycle merge de la minim la maxim.” Presupunând că da ( nu am analizat încă funcționarea lui IR2153 ca driver ) , nu rezultă de niciunde că acest DC va fi proporțional cu semnalul de intrare și că nu vei avea distorsiuni gigantice - estimez la 10% sau mai mult. EDIT . Încep să cred că IR2153 așa cum este pus acolo nu face mai nimic . Când semnalul de comandă ( pe pinul 3-CT) este ”0” avem activat shut down și ambele driver-e sunt blocate .La trecerea spre ”1” se activează pentru scurt timp driver-ul Low apoi , teoretic se activează driverul ”High” dar care nu are alimentare corespunzătoare . În concluzie , bănuiesc că nu dă decât niște ”șpițuri” la ieșire , nicidecum semnal PWM . Editat Noiembrie 23, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2014 Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 Nu se poate varia umplerea la IR2153, nu este ceva discutabil, este un driver simplificat la maxim cu o umplere maxima permanent ( minus timpul mort impus ). Se poate spune ca asa cum Giongiu a subliniat, ar fi un soi de influenta asupra umplerii varierea frecventei, datorita timpului mort impus si fix, dar varierea frecventei ar trebui sa se faca pe plaje foarte largi pentru a obtine rezultate satisfacatoare, ori IR2153 nu este capabil de un curent suficient de mare pentru satisface necesitatile unei comenzi eficiente a mosfetilor, la frecvente mari si foarte mari. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 23, 2014 Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 (editat) Nu se poate varia umplerea lui IR2153 atunci când el lucrează în schema lui de aplicație sau într-una similară. Așa cum a încercat să-l folosească @mondan , pe post de driver lucrurile sunt puțin mai complexe . Dacă pe pinul CT aplicăm un semnal corect de comandă ( și desigur , alimentăm corect IR-ul , inclusiv condensatorul de bootstrap ) e posibil să obținem la ieșire o ”replică” a semnalului de intrare adică : avem Low ( voi reveni ) la intare- conduce MOSFET-ul de jos , urmează tranziția jos-sus la intrare -- dead time , apoi conduce MOSFET-ul de sus , tranziția sus-jos -- dead time , conduce MOSFET-ul de jos , etc. Prin semnal Low înțeleg ceva între Vcc/6 ( ca să nu activez shut down -ul ) și Vcc/3 iar High este mai mare decât Vcc/3 . Nu sunt chiar sigur că merge așa , cine are chef poate să încerce . EDIT Reformulez. Umplerea rămâne maximă , adică suma conducțiilor în cele două semialternanțe este aproape de 100% doar că timpul de conducție în fiecare semialternanță în parte este diferit de aproape 50%. Ex , standard DCL = DCH= 48% . Acum , DCL = să zicem , 26% și DCH = 70%. Suma este aceeași 96% dată de raportul dead time față de perioadă. Editat Noiembrie 23, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Mondan Postat Noiembrie 23, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2014 Multumesc pentru raspuns. Am sa imi corectez greselile si revin. Link spre comentariu
Mondan Postat Noiembrie 24, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Asa, <alimentăm corect IR-ul , inclusiv condensatorul de bootstrap> Conensatorul era montat, nu l-am trecut eu in schema. <Prin semnal Low înțeleg ceva între Vcc/6> In locul resistorului de1K am pus un divizor rezistiv. Ciudat, se aude si mai prost. Aceleasi baraituri se amplifica. Am departata ca potential LOW de masa, o data, si apoi HIGH departata de +. Sa nu mai fac shema: +12V ---------R1---------(pin CT)-------------R2----------(trannistor dinTL494) ------------------------GND -initial R1=1K si R2=0 ca referinta calitate sunet - apoi R1=3K2 si R2=1K nu se observa diferenta de sunet. Putin mai prost sunetul. Sunt in jurul lui Vcc/3. - apoi R1=3K2 si R2=1K47 nu se mai aude mainimic, doar zgomotul ala sparator. Doar bazaiala. - apoi R1=3k2 si R2=0K47 se aude la fel ca in primul caz. Nicio imbunatatire. Sunt in jurul lui Vcc/6. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 24, 2014 Partajează Postat Noiembrie 24, 2014 Nu comentez despre cum se aude , ce nu se măsoară nu știu aprecia și oricum , eu nu am afirmat despre acel amplificator că ar merge. Ce-am scris la postul #13 era - cum am și menționat - o speculație despre cum ar putea să meargă IR2153 ca driver. Fără osciloscop și fără alte mijloace de investigare e mai greu . Plus , incertitudinea asupra informațiilor - n-am pus condensator , nu trebuie condensator , l-am pus dar nu era pe schemă . Cred că realizezi că orice informație eronată bulversează complet pe cei care eventual încearcă să înțeleagă ce se întâmplă și să-și dea o părere. Oricum terebuie subliniat că toată transformarea semnalului audio în PWM se face în TL494 , nu în IR2153 care , cum am spus , ar vrea să fie un driver . Poți , pur și simplu să asculți cu o cască de impedanță mare ( înseriată desigur cu un condensator ) la ieșirea din TL494 . Sau poți să încerci cu un driver dedicat ( IR2110 , etc ) completat eventual cu un invertor . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum