Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventa maxima IR2153


Mondan

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mondan

    11

  • Marian

    7

  • UDAR

    5

  • nico_2010

    3

Top autori în acest subiect

Eu unul n-am gasit o frecventa maxim recomandata a oscilatorului in ciuda faptului ca am verificat mai multe pdf-uri, dar am gasit intr-o nota de aplicatie de la IR ca recomandare RT si CT minime de 1k si respectiv 330p, ceea ce daca vad bine in acel tabel ar presupune o frecventa a oscilatorului de ceva mai mult de 1Mhz... acuma nu stiu in ce masura este recomandata o frecventa asa mare mai ales ca timpul mort impus este destul de mare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pastrarea simetriei?Eu am folosit IR2153 ca MOS driver pentru un amplificator class d.Se aude bine, dar pe joase se aud niste pocnituri, caraituri, o fi in cauza lui?!Semnalul PWM intra in pinul CT. Ar fi fost bine sa mearga ca are dead-time intern.Frecv PWM 60k si 120k.La fel face.Sa nu 'accepte, un duty-cycle prea mic?

Link spre comentariu

Pastrarea simetriei?Eu am folosit IR2153 ca MOS driver pentru un amplificator class d.Se aude bine, dar pe joase se aud niste pocnituri, caraituri, o fi in cauza lui?!Semnalul PWM intra in pinul CT. Ar fi fost bine sa mearga ca are dead-time intern.Frecv PWM 60k si 120k.La fel face.Sa nu 'accepte, un duty-cycle prea mic?

Eu n-am inteles nimic, poti detalia, eventual pune o schema ? 

Referitor la frecventa maxima, merge la sute Khz, dar umplerea e invers proportionala cu frecventa, deadtime fiind fix. Asa ca nu prea il vad utilizabil la frecvente asa mari. Oricum, curentul de iesire e mic, asa ca fara drivere nu-l vad utilizabil la sute khz.

Link spre comentariu

Schema am pus-o la audio, unde ii era locul:

http://www.elforum.info/topic/87751-amlpificator-clasa-d-pentru-incepatori/page-3?do=findComment&comment=1079236

- postul #39

 

Curentul de iesire al IR2153 nu e mic. Ca dovada MOSFETii raman gheata.

 

Deci:

 

Ce modificari aduem schmei sa nu mai caraie ? Presupund ca partea de driver cu TL494 merge bine, asa cum au scris pe forum.

 

Nu intelg dece nu raspunde si @UDAR

 

:scarpin

 

Link spre comentariu

1.Subiectul Amplificator audio clasa D nu mă interesează deocamdată. Am răspuns doar punctual legat de frecvența maximă IR2153.Totuși , pentru că m-ai provocat , o să răspund poate pe forum.

2. Nu vreau să discut subiecte tehnice pe privat , în curând ating de altfel limita de conversații și o să fiu nevoit să șterg - mi se va reproșa apoi cine știe ce lucru uitat.

 

EDIT Nu am fost atent , pe privat era doar invitația de a continua discuția . Punctul 2 rămâne totuși valabil.

 

Și pentru că am fost întrebat direct .... răspund.

Schema aia e o glumă , după mine . Adică dacă vrem să facem zgomot în difuzor fără să încingem finalii , OK. 

Mai întâi IR2153 e folosit acolo pe post de driver , rămâne de analizat în ce măsură îndeplinește corect această sarcină. La o primă vedere lipsește condensatorul de bootstrap de pe pinul 8 al IR2153.

Apoi , niciun filtru nu este prezent la ieșire . Nu avem reacție negativă globală. Este evident că avem componentă continuă la ieșire . 

 

Cred că ajunge la o primă analiză - superficială recunosc , s-ar putea să-mi fi scăpat câte ceva. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

<<Mai întâi IR2153 e folosit acolo pe post de driver , rămâne de analizat în ce măsură îndeplinește corect această sarcină>>

Exact.

 

Sa se auda cat de cat bine si pun si restul componentelor.

 

Condensatorul de pe pinul 8 al IR2153 nu are nicio treaba la 12V. Va comuta intre potentialul sursei si 12-0.2V. 

 

Nu prea inteleg de ce o numiti zgomot in difuzor? Da, e fara reactie. Am ales asa sa fie mai stabil. Reactia il facea sa intre mai usor in oscilatie. Macar la test fara reactie.

 

--------------------

Ar mai fi in lipsa osciloscopului un test de genul:

pun filtrul pe iesire si variez tesiunea de iesire de la 0V la 12V.

 

Daca merge asta, insemna ca duty-cycle merge de la minim la maxim.

Link spre comentariu

Condensatorul de pe pinul 8 al IR2153 nu are nicio treaba la 12V. Va comuta intre potentialul sursei si 12-0.2V.” 

Asta e imaginea ta despre cum funcționează circuitul de bootstrap. Cine alimentează driver-ul de sus ? Dacă bine te uiți pe schemă , când tranzistorul de sus conduce , poarta lui trebuie să aibă un potențial peste 12V . De unde dacă n-ai condensator care să se încarce pe cealaltă semialternanță ? Poate asta e explicația că nu ai ars ( deocamdată ) difuzoare . 

 

Daca merge asta, insemna ca duty-cycle merge de la minim la maxim.

Presupunând că da ( nu am analizat încă funcționarea lui IR2153 ca driver ) , nu rezultă de niciunde că acest DC va fi proporțional cu semnalul de intrare și că nu vei avea distorsiuni gigantice - estimez la 10% sau mai mult. 

 

EDIT . Încep să cred că IR2153 așa cum este pus acolo nu face mai nimic . Când semnalul de comandă ( pe pinul 3-CT) este ”0” avem activat shut down și ambele driver-e sunt blocate .La trecerea spre  ”1” se activează pentru scurt timp driver-ul Low apoi , teoretic se activează driverul ”High” dar care nu are alimentare corespunzătoare . În concluzie , bănuiesc că nu dă decât niște ”șpițuri” la ieșire , nicidecum semnal PWM . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu se poate varia umplerea la IR2153, nu este ceva discutabil, este un driver simplificat la maxim cu o umplere maxima permanent ( minus timpul mort impus ). Se poate spune ca asa cum Giongiu a subliniat, ar fi un soi de influenta asupra umplerii varierea frecventei, datorita timpului mort impus si fix, dar varierea frecventei ar trebui sa se faca pe plaje foarte largi pentru a obtine rezultate satisfacatoare, ori IR2153 nu este capabil de un curent suficient de mare pentru satisface necesitatile unei comenzi eficiente a mosfetilor, la frecvente mari si foarte mari.

Link spre comentariu

Nu se poate varia umplerea lui IR2153 atunci când el lucrează în schema lui de aplicație sau într-una similară. Așa cum a încercat să-l folosească @mondan , pe post de driver lucrurile sunt puțin mai complexe . Dacă pe pinul CT aplicăm un semnal corect de comandă ( și desigur , alimentăm corect IR-ul , inclusiv condensatorul de bootstrap ) e posibil să obținem la ieșire o ”replică” a semnalului de intrare adică : avem Low ( voi reveni ) la intare- conduce MOSFET-ul de jos , urmează tranziția jos-sus la intrare -- dead time , apoi conduce MOSFET-ul de sus , tranziția sus-jos -- dead time , conduce MOSFET-ul de jos , etc. 

Prin semnal Low înțeleg ceva între Vcc/6 ( ca să nu activez shut down -ul ) și Vcc/3 iar High este mai mare decât Vcc/3 . 

Nu sunt chiar sigur că merge așa , cine are chef poate să încerce . 

 

EDIT Reformulez. Umplerea rămâne maximă , adică suma conducțiilor în cele două semialternanțe este aproape de 100% doar că timpul de conducție în fiecare semialternanță în parte este diferit de aproape 50%. Ex , standard DCL = DCH= 48% . Acum , DCL = să zicem , 26%  și DCH = 70%. Suma este aceeași 96% dată de raportul dead time față de perioadă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Asa,

 

<alimentăm corect IR-ul , inclusiv condensatorul de bootstrap>

Conensatorul era montat, nu l-am trecut eu in schema.

 

 

<Prin semnal Low înțeleg ceva între Vcc/6>

In locul resistorului de1K am pus un divizor rezistiv.

 

Ciudat, se aude si mai prost. Aceleasi baraituri se amplifica. Am departata ca potential LOW de masa, o data, si apoi HIGH departata de +.

Sa nu mai fac shema:

+12V ---------R1---------(pin CT)-------------R2----------(trannistor dinTL494) ------------------------GND

 

-initial  R1=1K si R2=0 ca referinta calitate sunet

- apoi R1=3K2 si R2=1K nu se observa diferenta de sunet. Putin mai prost sunetul. Sunt in jurul lui Vcc/3.

- apoi R1=3K2 si R2=1K47 nu se mai aude mainimic, doar zgomotul ala sparator. Doar bazaiala.

- apoi R1=3k2 si R2=0K47 se aude la fel ca in primul caz. Nicio imbunatatire. Sunt in jurul lui  Vcc/6.

Link spre comentariu

Nu comentez despre cum se aude , ce nu se măsoară nu știu aprecia și oricum , eu nu am afirmat despre acel amplificator că ar merge. 

Ce-am scris la postul #13 era - cum am și menționat - o speculație despre cum ar putea să meargă IR2153 ca driver

Fără osciloscop și fără alte mijloace de investigare e mai greu . Plus ,  incertitudinea asupra  informațiilor - n-am pus condensator , nu trebuie condensator , l-am pus dar nu era pe schemă .

Cred că realizezi că orice informație eronată bulversează complet pe cei care eventual încearcă să înțeleagă ce se întâmplă și să-și dea o părere. 

Oricum terebuie subliniat că toată transformarea semnalului audio în PWM se face în TL494 , nu în IR2153 care , cum am spus , ar vrea să fie un driver . Poți , pur și simplu să asculți cu o cască de impedanță mare ( înseriată desigur cu un condensator ) la ieșirea din TL494 . Sau poți să încerci cu un driver dedicat ( IR2110 , etc ) completat eventual cu un invertor . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări