Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Supratensiuni si scurtcircuite pe alimentare

Postări Recomandate

Salutare!Care este cea mai buna metoda  ptr. protejarea aparaturii dintr-o locuinta impotriva supratensiunilor sau scurturilor aparute pe partea de alimentare cu tensiune.

De ce intreb?Am patito acum o scara intreaga din cauza "prietenilor" de la CEZ,care oricum si-au recunoscut greseala si conform plangerilor facute de noi ,ne asteapta ptr. despagubiri.Multumesc!

Link spre comentariu

"Cica disjunctoarele ar fi o solutie buna."

- In interpretarea Dvs. ce este un disjunctor?

ptr. protejarea aparaturii dintr-o locuinta impotriva supratensiunilor 

Sunt mai multe metode, depinde la ce tip de supratensiune va referiti, la cele atmosferice sau la cele de defect, de ex. daca se intrerupe nulul de lucru intr-o alimentare dintr-o retea trifazata sau la conectare gresita in secundarul transformatorului de alimentare, etc...

Exista descarcatoare, bobine de declansare la tensiune maxima, relee electronice sau magnetice...depinde de la caz la caz.

Exista relee de maxima tensiune ce se rearmeaza automat dupa trecerea supratensiunii, alte tipuri trebuiesc rearmate manual... oferta-i destul de variata.

scurturilor aparute pe partea de alimentare cu tensiune.

Scurtcircuit aparut la aparatua Dvs, adica in interiorul locuintei sau inafara ei?

Daca scurtul apare in afara locuintei trebuie sa declanseze intrerupatorul din amonte, cel de unde se alimenteaza locuinta.

Editat de danpin
Link spre comentariu

Există protecții la supratensiune, chiar la casa părintească avem unul, DPST (disjunctor de protecție la supratensiune) - montat direct în cofretul BMP de pe casă.

Din păcate, uneori timpul de reacție poate fi prea lung, o soluție universal valabilă nu e chiar ușor de făcut.Becurile și televizoarele pocnesc primele dacă sunt aprinse în momentul evenimentului.Centralele termice mai au și varistori pe intrare, aceia pot asigura o protecție, din păcate de unică folosință, fiindcă trebuiesc înlocuiți de cele mai multe ori după fenomen, lucru ce nu poate fi făcut de orice posesor de centrală termică.Consultați un catalog de firmă și vedeți ce soluție vă convine pentru protejarea instalației dvs.Distribuitorul de energie vă va despăgubi, însă numai dacă siguranțele din panoul dvs sunt (sau erau, la cele arse) originale și calibrate, nu cu sârmă groasă, pusă ochiometric.Au pățit asta niște vecini, după un accident nefericit, în care supratensiunea a afectat zeci de case.Cei de la Electrica au despăgubit doar pe cei ce aveau în tablouri siguranțe standardizate (fie fuzibile sau automate) celor care aveau improvizații cu sârme și monezi pe post de distanțori le-au refuzat plata pe motiv că nu au siguranțele conforme. E logic că nicio siguranță nu ar fi salvat mare lucru acolo, chiar și perfect calibrată, însă eu v-am avertizat de situație.Când va veni cel ce stabilește daunele din partea furnizorului de electricitate, aveți grijă să nu vă găsească în neregulă cu tabloul electric, mai ales siguranțele fuzibile (chiar cele arse) să fie originale și fără sârme improvizate.

Editat de validae
Link spre comentariu

Protectia la supratensiune pt. a fi eficienta ar trebui realizata pe mai multe "nivele", se pleaca din tabloul principal unde protectia ar trebui sa reziste la valori mari ale tensiunii pana spre prize unde local se pot pune descarcatoare, varistoare miniatura. Exista aparataj si pt. protectia liniei telefonice, de internet, de cablu TV. 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru protectia la supratensiuni de comutatie (acele supratensiuni cauzate de deplasarea sau intreruperea  neutrului, de obicei in urma unor manevre in instalatia distribuitorului), exista niste dispozitive care se asociaza cu un intreruptor automat a carei declansare o comanda in momentul in care tensiunea de alimentare depaseste un prag prestabilit (de exemplu bobinele de supratensiune tip iMSU de la Schneider Electric).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Eu stau la bloc si folosesc un releu de protectie MSU 255V (inlocuit mai nou de iMSU) de la Schneider cuplat mecanic cu un disjunctor de 25 A tot de la Schneider. Pana acum nu am avut probleme. Sper ca nici pe viitor sa nu am.

Exact asta folosesc si eu  : iMSU 255V, asociat cu disjunctor diferential iDPN Vigi 25A/30 mA, conectat ca intreruptor principal in tablou. Pana acum n-a declansat niciodata (e drept ca in zona mea n-au fost niciodata pana acum probleme cu supratensiunile, dar nu se stie niciodata). Dezavantajul acestei protectii este ca, daca declanseaza cand familia e plecata in concediu, de exemplu, pana la intoarcere pot sa arunc frigiderul cu tot eventualul sau continut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări