Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru SSB si cuartul de purtatoare


leon01

Postări Recomandate

As dori ca sa ne invete unii cunoscatori in domeniu cum sa le facem si cum sa le adaptam in transceivere .Nu am gasit nicaieri o metoda de la un cap la altul cum sa fac filtrul ssb si cum sa fac si bfo in acelasi timp.

Separate sunt tratate fugitiv dar fie nu am superaparate de reglaje, fie  cand le pui unul langa altul nu merg bine.

O metoda pentru construit filtre si bfo pe pasi si evenual calcule  ar fi lamuritoare pe deplin.

Cu multumiri anticipate celor car ne vor ajuta !

Link spre comentariu

Vreau sa-mi construiesc un transceiver cu dubla schimbare de frecventa , prima fixa , a doua fiind variabila.

Nu are importanta prea mare frecventa in sine a filtrului, ci banda de trecere si frecventa BFO la 250-300hz de flancuri.

Foarte interesante lincurile , mai ales cele germane . Dispun de frecventmetrul pe care o sa-l folosesc ca si scala , cu precizia de 1 hz pe

baza de timp de 1hz , si de generator rf .

Despre cum se deplaseaza frecventa centrala si flancurile de la filtru , fata de frecventa cuarturilor nu se spune nimic nicaieri , aceasta avand importanta fata de frecventa BFO cu unul din cuarturile din care am facut sortarea.

As mai putea sa fac un milivoltmetru cu FET si sonda RF , ca sa folosesc metoda cu banda de -3db descrisa pe net dar nu prea inteleg ce trebuie sa fac acolo.

Daca mai stie cineva ceva  , sa ne invete si pe noi ceilalti.

Link spre comentariu

Cred ca primul pas ar fi sa construiesti un mic adaptor pentru masurarea frecventei rezonanta serie a quartz-urilor (schema cu 2 tranzistori o gasesti aici: http://bernard.decaestecker.free.fr/?p=1982), asta deoarece aceasta frecventa este folosita pentrui calculul filtrelor cu quartz tip "ladder" sau "scara".

In aceasta etapa folosesti doar frecventmetrul.

Apoi descarci programul Dishal2023 (vezi al doilea link sau aici: http://www.bartelsos.de/index.php?dl_file=KA6HV763W6) si folosesti metoda G3UUR pentru determinarea elementelor motionale ale cristalului si pe baza acestor determinari faci selectia quartz-urilor urmand sfaturile date in oricare din cele trei link-uri.

Odata selectate cele n quartz-uri cu valori apropiate in limita a 10-20Hz, faci media inductantei (Lm) sau a capacitatii (Cm)  si a frecventei rezonanta serie si le introduci in casutele aferente din Dishal, selectezi riplul in banda, numarul de cristale pe care le vei folosi si apesi butonul de efectuare a calculului.

Mai departe .... intai sa depasesti acest stadiu.

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

@leon01:  in afara de cele mentionate de nico2010, eu v-as recomanda sa aruncati o privire si in articolul de mai jos:

 

Metoda de vizualizare a caracteristicilor filtrelor de cuart

 

A fost publicat de colegul yo3fhm pe site-ul de la YO3KXL si cred ca v-ar putea inspira. Este adevarat ca metoda descrisa presupune instrumente mai pretentioase (de genul miniVNA / N2PK VNA / VNWA3 ), dar cu un astfel de echipament veti avea rezultate precise. De asemenea, in articol se discuta si de metode de adaptare. 

Desigur, daca nu detineti un aparat de tip VNA, metoda de mai sus nu v-ar fi prea utila, dar trecerea in revista a celor scrise ar putea sa va ajute. 

Si in afara de asta, exista destui pasionati sau radioamatori care detin astfel de echipamente, poate reusiti sa imprumutati unul ptr cateva zile, sa va faceti masuratorile si apoi testele finale. 

 

Succes maxim!

 

N.B.

Link spre comentariu

Cu scuze ca raspund asa de tarziu as dori sa va  multumesc nea_bobina si celor care mi-au dat sfaturile de mai sus. Toate sunt foarte bine puse la punct . Si softurile date usureaza mult.

Dar problema se rupe undeva pe la mijloc. Filtrul va iesi asa cum doresc dar este numai jumatate din problema mea. As dori sa obtin un semmnal usb , unul lsb , si unul cw sau doua cw, sa zicem ca din un montaj A412 , sau altul experimentat de un alt utilizator , si care sa-l fi dus pana la capat. Cred ca cineva a avut curiozitatea cum se face asta .

Deci problema se pune astfel : Se dau mai multe cristale de cuart ..... . si dupa un numar de pasi ( montaje construite , proceduri .. etc ) se vor obtine cele trei tipuri de semnale bine filtrate si stabile , indiferent de frecventa ( nu tin neaparat la .. sa zicem de un 9Mhz sau 10,7 ) pentru ca fac un transceiver cu prima frecventa int fixa si a doua variabila , unde etalonez VFO direct pe frecventa corespondentului . Si pentru aceasta problema , privit simplist asupra ei devine :

1 . cristalele (multe ).

2.procedura de obtinere a unui filtru .

3 rezultatul aplicarii procedurilor este un filttru + 3 cristale sau 4 cristale .

Aceasta era problema privita asupra intregului ei. Si nu ii dau de cap de unul singur. Iar pe net se vorbeste exclusiv de filtre.

Editat de leon01
Link spre comentariu

Filtrul va iesi asa cum doresc dar este numai jumatate din problema mea. As dori sa obtin un semmnal usb , unul lsb , si unul cw sau doua cw, sa zicem ca din un montaj A412

 

Pe cinstite, nu prea am inteles care e problema dvs.; totusi, citind cele scrise, inteleg ca nu ati mai realizat pana acum un sistem de obtinere a semnalelor SSB prin metoda filtrarii si probabil ca va intrebati "cum va fi dupa" sau cum sa-l reglati. 

 

Raspunsul simplu este ca daca veti reproduce generatorul SSB implementat pe placa A412F, veti obtine ceea ce doriti in final (semnal LSB/USB si CW). Dar daca ar fi primul montaj de acest tip, atunci veti avea de lucru la reglajul sau, intrucat trebuiesc intelese niste aspecte care poate nu le stapaniti in momentul de fata. Nu sunt complicate, dar un montaj de complexitatea placii A412F trebuie analizat si reglat pe bucatele, altfel nu va iesi nimic corect functional. 

 

In esenta, odata ce veti avea un filtru corect construit si cuarturile de purtatoare aferente :

- trebuie realizata adaptarea filtrului cu restul montajului (in A412F asta se face in modul cel mai primitiv, cu ajutorul unor rezistori; e bine de stiut ca metoda da rezultate, dar introduce atenuari suplimentare) ;

- se porneste oscilatorul de purtatoare si se regleaza frecventele aferente flancurilor la -6dB (LSB si USB); eu iau in considerare in general un spectru audio pornind de la 250Hz, pentru a lasa sa treaca mai bine zona de frecvente joase si astfel sa rezulte o modulatie cu o "rezonanta" mai "rotunda" (un spectru audio in care sa existe suficient de multe frecvente joase, in asa fel incat sunetul reprodus la receptie sa fie placuta, nu strident);

- se regleaza modulatorul echilibrat in asa fel incat purtatoarea sa fie atenuata cu cel putin 50dB (preferabil -60dB sau mai bine);

- se trece la faza de testare, ascultand semnalul SSB generat pe un receptor capabil de acord pe frecventa intermediara, sau vizualizandu-l pe un osciloscop.

Pentru CW, se dezechilibreaza modulatorul, permitand astfel trecerea purtatoarei generate catre restul montajului.

 

Pasii de sus au fost exprimati pe scurt, in documentatia lui A412 sunt redati in extenso. In cazul in care veti mai dori detaliere, ar fi util sa veniti cu intrebari punctuale la care sa incerc sa va raspund la fel de punctual !

 

Cu stima, 

Nea Bobina

Link spre comentariu

>> In esenta, odata ce veti avea un filtru corect construit si cuarturile de purtatoare aferente<<

 

Asta este ea cea doresc sa rezulte . Filtrul si cuarturile aferente .Ca sa le pun in placa si sa obtin cele patru tipuri de semnal .

Astea nu stiu sa le fac , adica sa rezulte cu toate din o multime de cuarturi cumparate toate odata.

Editat de leon01
Link spre comentariu

Oscilatorul de purtatoare ar trebui sa fie la -20dB pe flancul filtrului si daca adunam cei -60dB din modulatorul echilibrat ajungem la -80dB atenuare purtatoare, ceea ce este acceptabil.

Eu am inteles ca problema omului este legata tocmai de impredictibilitatea caracteristicii de transfer a filtrului autoconstruit, termenul epocii, hi! Caz in care ii este destul de greu sa respecte frecventele standard de genul  9001,5 kHz asa cum era la XF-9B. Eu vad algoritmul cam asa:

- se construieste filtrul si se determina printr-o metoda oarecare caracteristica de transfer.

- functie de aceasta caracteristica se aleg frecventele cristalelor de purtatoare in asa fel incat sa cada convenabil pe flancuri

- optional se ajusteaza DDS, scala numerica, scala digitala, etc. astfel incat sa indice corect frecventa de emisie receptie.

- FI este neesentiala, poate avea orice valoare, abaterea de la schema standard se rezolva din afisarea frecventei de lucru.

 

Diferenta dintre frecventele purtatoare la XF-9B este de 3 kHz (9001,5 - 8998,5). Punctele respective sunt la > -20dB pe flanc.

La -6dB filtrul are o banda de trecere de 2,4 kHz (taie 300 de Hz pe flanc, adica flancul este atat de abrupt incat pentru o diferenta

de 300 Hz in frecventa avem o diferenta de ~ 16-22 dB in atenuare).

 

Eu asa zic, pare logic, nea Bobina?

Link spre comentariu

>> In esenta, odata ce veti avea un filtru corect construit si cuarturile de purtatoare aferente<<

 

Asta este ea cea doresc sa rezulte . Filtrul si cuarturile aferente .Ca sa le pun in placa si sa obtin cele patru tipuri de semnal .

Astea nu stiu sa le fac , adica sa rezulte cu toate din o multime de cuarturi cumparate toate odata.

Uita-te in link-ul din semnatura, vei gasi mai multe explicatii despre cum se construiesc filtrele cu quartz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări