laur_electricman Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 (editat) salut,am si eu o intrebare legata de un bec economic de 36W caruia i s-a intrerupt unul din filamente.Se poate face o oarecare modificare sa mai poata functiona chiar si mai slab la luminozitate? becul arata cam asa: Editat Octombrie 17, 2014 de laur_electricman Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Clar ca nu merita si ar trebui modificat prea mult , dar asa teoretic orice tub fluorescent se poate aprinde fara filamente , dar atunci trebuie o tensiune mult mai mare ca sa se amorseze Candva aprindeam tuburi normale cu drosel la care erau arse filamentele , trebuia facut dublor , triplor pentru tensiunea de 220V ca sa se amorseze Link spre comentariu
laur_electricman Postat Octombrie 17, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Clar ca nu merita si ar trebui modificat prea mult , dar asa teoretic orice tub fluorescent se poate aprinde fara filamente , dar atunci trebuie o tensiune mult mai mare ca sa se amorseze Candva aprindeam tuburi normale cu drosel la care erau arse filamentele , trebuia facut dublor , triplor pentru tensiunea de 220V ca sa se amorseze asa este...oricum aparatura electronica de la aceste becuri inlocuieste cu usurinta dreoserele si am folosit o astfel de aparatura electronica la un neon de 18w si pot spune ca merge foarte bine Link spre comentariu
nelu F Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Pune o rezistenta 10-22 ohmi/ 0,5W-1W in paralel pe PCB unde sunt conectate terminalele cu filamentul intrerupt. Nu te astepta ca filamentul inca valid sa reziste prea mult. Link spre comentariu
leo 17 Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 folosesti doar cate un ''pin''din cei doi pt filamente la o tensiune mult mai mare asa cum ti a explicat colegul de mai sus ..un dublor de tensiune pt 220 v e ok ..dar ai grija cum lucrezi e foarte periculor Link spre comentariu
laur_electricman Postat Octombrie 19, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2014 Pune o rezistenta 10-22 ohmi/ 0,5W-1W in paralel pe PCB unde sunt conectate terminalele cu filamentul intrerupt. Nu te astepta ca filamentul inca valid sa reziste prea mult. multumesc,am sa incerc Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 19, 2014 Partajează Postat Octombrie 19, 2014 (editat) La cât costă unul e prea mare bătaia de cap.Dar dacă se adună destule cu filamente arse, poți face schema de alimentare în curent continuu, prin dublor/triplor de tensiune.Am folosit așa ceva ani de zile cu succes, problema era că rezistența de balast se încingea al naibii de rău și trebuia montată departe de montaj.Există și ,,drosele electronice,, de firmă ce nu folosesc filamentele de încălzire, dar sunt scumpe și folosite în general doar la CCFL (Cold cathode fluorescent lamp) O variantă ar fi să legi două lămpi identice care au câte un filament ars în serie, cu filamentele întrerupte la mijlocul înserierii.Apoi să alimentezi cele două filamente rămase bune de la extremități la o plăcuță recuperată de la un bec cu puterea dublă.Dar asta e valabil la puteri mai mici, de exemplu la tuburi până în 20W.Peste 40W nu am văzut drosele electronice, poate în aplicații industriale să fie. Editat Octombrie 19, 2014 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum