UDAR Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Schema discutată - Marian are dreptate . este funcțională dar subțire . A vrut probabil să obțină într-un mod simplist coborârea ieșirii până la zero ( aproximativ ) : 1,25V ai LM-ului - o diodă - Ube .... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 A mai aparut schema asta mai demult pe aici, si atunci ca si acum am zis ca mie nu-mi place, autorul de la acel link printre altele scrie: Daca se doreste un curent mai mare se pot adauga tranzistori, bineinteles cu conditia ca puntea redresoare si transformatorul sa fie dimensionate corespunzator. Adica nu se face nici un fel de mentiune referitoare la imperecherea tranzistorilor, la curentul maxim oferit de LM317 avand in vedere ca TIP35 nu este un tranzistor cu Hfe foarte mare... Tensiunea de la iesire este foarte imprecisa in functie de curent, presupunand cei 20A pomeniti de autorul topicului deacolo fiecare tranzistor ar conduce ceva mai mult de 3A, variatia Vbe din pdf de la grafic pe plaja 0,1-3A+ este de cca 350mV, curentul tras in baza ar fi undeva spre 1A presupunand hfe de cca 20, si variatia Vf la dioda pentru plaja 10mA-1A este de cam 200mV, va las pe voi sa calculati cat cade pe 10R in functie de curentul extras in baza... Inchei spunand ca schema lui @Smilex este net superioara: http://www.elforum.info/topic/49501-sursa-simpla-cu-lm317/?p=564835 Link spre comentariu
gab19 Postat Octombrie 18, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2014 Va multumesc pentru raspunsuri.Pentru a nu se mai pune problema de disipatie calduri pe radiator am facut rost de un traf de 250w in primar 24 volti si aproximativ 7 amperi in secundar din calculele mele asa reiese....acum nu se mai pune problema de puterea aia asa de mare sper.Ok Marian am sa folosesc schema lui @Smilex dar acum ramane aceeasi problema sa aiba protectie la scurt si cam cum ar arata schema cu un nr sa zicem de 10 tranzistori care din cate am inteles nu ar merge tip35.astept schema domnului smilex facuta pentru cerintele mele. Multumesc Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 18, 2014 Partajează Postat Octombrie 18, 2014 Pai daca traful este de 7A atunci n-ai de ce sa pui 10 tranzistori in paralel, am modificat eu pentru @Albasete cu ceva timp in urma schema aia pentru un curent de ceva mai mult de 7A, iata: http://www.elforum.info/topic/49501-sursa-simpla-cu-lm317/?p=832664 Cam asa ar trebui sa arate si in cazul tau. Link spre comentariu
gab19 Postat Octombrie 18, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 18, 2014 Chiar la asta ma uitam adineauri.o singura intrebare mai am si am incheiat.daca ultima schema are protectie la scurt.adica daca am sursa data la maxim si fac scurt itentionat ia foc tranzistori sau nu se intampla nimik multumesc Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 18, 2014 Partajează Postat Octombrie 18, 2014 Acuma iti dai seama ca la cat ai insistat pe ideea asta, nu ti-as fi aratat o schema neprotejata, deci da schema aia are protectie ca orice alta sursa care are curentul de iesire limitat, evident asta nu inseamna ca te apuci si faci toata ziua scurt... Link spre comentariu
gab19 Postat Octombrie 19, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2014 Ok multumesc ) nu o sa fac toata ziua scurt ...Mi se mai intampla cateodata sa probez de exemplu o siguranta atomata si nu intodeauna sare si fac scurt direct...Va multumesc inca o data pentru ajutor ...azi ma voi apuca sa o fac in montaj paianjen sa vad ce si cum si o sa postez aici rezultatul. Va multumesc la toti Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 20, 2014 Partajează Postat Octombrie 20, 2014 "Pai daca traful este de 7A atunci n-ai de ce sa pui 10 tranzistori in paralel, am modificat eu pentru @Albasete cu ceva timp in urma schema aia pentru un curent de ceva mai mult de 7A..." Marian are dreptate, inca odata i-i multumesc si pe aceasta cale. Sursa functioneaza impecabil, eu am montat si o siguranta de 6 A pe borna plus la iesire. Am preferat o siguranta mai mica pentru a nu avea surprize neplacute. Oricum nu folosesc sursa la asemenea amperaj, poate doar pentru diverse testari pe timp scurt. La vremea respectiva nu am avut un radiator suficient de mare, dar folosesc si racire activa comandata de un thermistor in functie de temperatura radiatorului. Cred ca mai sunt si poze in link-ul postat de Marian. Recomand aceasta sursa. Succes ! Link spre comentariu
gab19 Postat Octombrie 21, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 21, 2014 Multumesc albasete.IN SFARSIT AM REUSIT SA O PROBEZ MERGE FARA PROBLEME SI NU CRED CA VOI FOLOSI RADIAORUL ALA MARE VOI PUNE UNU MAI MIC DEOARECE NU SE INCALZESTE DELOC LA UN CONSUDE 5 AMPERI TIMP DE APROX 2 ORE RADIATORUL A STAT LA VREO 40-50 GARDE MAI RAU SE INCALZEA TRAFUJL DECAT TRANZISTORI...EU AM PUS DECAT 5 SA FIU MAI SIGUR VROIAM SA PUN MAI MULTI DAR NU ESTE NEVOIE DACA II MAI FAC SI RACIREA ACTIVA CU UN SENSOR DE TEMPERATURA AIA E NU SE MIA INCALZESTE NICI MOARTA Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 21, 2014 Partajează Postat Octombrie 21, 2014 La un consum de 5A , dar cu ce tensiune la intrare respectiv la ieșire ? Că dacă ai 30V la intrare ( după traful de care zici ) și 24 la ieșire , nu e foarte impresionant. Link spre comentariu
Fulgerik Postat Octombrie 21, 2014 Partajează Postat Octombrie 21, 2014 Multumesc albasete.IN SFARSIT AM REUSIT SA O PROBEZ MERGE FARA PROBLEME SI NU CRED CA VOI FOLOSI RADIAORUL ALA MARE VOI PUNE UNU MAI MIC DEOARECE NU SE INCALZESTE DELOC LA UN CONSUDE 5 AMPERI TIMP DE APROX 2 ORE RADIATORUL A STAT LA VREO 40-50 GARDE MAI RAU SE INCALZEA TRAFUJL DECAT TRANZISTORI...EU AM PUS DECAT 5 SA FIU MAI SIGUR VROIAM SA PUN MAI MULTI DAR NU ESTE NEVOIE DACA II MAI FAC SI RACIREA ACTIVA CU UN SENSOR DE TEMPERATURA AIA E NU SE MIA INCALZESTE NICI MOARTA Ca sa devi mai intelept eu zic sa o incerci pe o sarcina de 0.5ohmi la 5 V tensiune de iesire. Trebuie sa ai undeva la 10A si o putere disipata pe sarcina de 50W. N-o lasa mai mult de 5 minute inainte de a verifica temperaturile si ai grija ca te poti accidenta. Daca merge creste curentul la 20 A si daca tine si atunci ai o sursa pe cinste. Succes! Link spre comentariu
fritz_vali Postat Octombrie 21, 2014 Partajează Postat Octombrie 21, 2014 Niste poze sa ne delectam si noi cu realizare? Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Felicitari ! Experimenteaza cum au spus colegii Udar si Fulgerik. Un test la 5 - 6 V si 7 - 8 A, sa vezi cat de mult se incinge radiatorul si traf.-ul. Link spre comentariu
gab19 Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 (editat) Poze o sa pun mai tranziu cand voi face sa arate cat de cat mai frumos acum e un montaj paianjen momentan.Tensiunea de iesire din traf redresata si filtrata e cam de 37.5-38v la limita pentru lm dar sper sa nu am probleme si la iesire am 31 de volti.Testul a fost facut cu o sarcina cum ati spus voi la 5.5volti si consum maxim de 5 amperi.Am facut un test si cu traful acela mare am dat 5v si un cosum de 12 amperi si intradevar dupa 2 minute de mers cu acel consum nu puteam tine mana pe radiatorul ala mare asa ca aveati dreptate disipatia este foarte mare cca 440w disipati pe radiator degeaba P.S. am uitat sa precizat ca iam mai bagat cateva spire la acel traf sa scot tensiunea aia Editat Octombrie 22, 2014 de gab19 Link spre comentariu
Fulgerik Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Sursele cu tensiune reglabila si de curenti mari se proiecteaza altfel, se tine cont de valoarea puterii disipate si a randamentului. Sunt mai multe metode de a reduce puterea disipata fara rost. O metoda ar fi sa ai mai multe prize la transformator iar tensiunea de iesire sa fie aleasa prin actionarea unor relee. Metoda este usor de implementat si da bune rezultate. Eu personal am construit o sursa cu doua prize si comutare automata in functie de tensiunea de iesire. O alta metoda este construirea unui stabilizator in comutatie cu tensiunea de iesire reglabila urmat de un stabilizator liniar care reduce tensiunea cu numai 1,5 - 2 V. Cine stie cunoaste de ce! Aceasta metoda este mai scumpa dar asigura un randament sporit si deasemenea poate fi utila si vara cand ai 30 grade in atelier si nu stii cum sa mai scoti afara vre-o 5 grade. Cand termini de experimentat si chiar stabilesti ca ai nevoie de acei 20A la iesire in toata gama valorilor tensiunii de iesire anunta-ma sa-ti desenez o schema cu relee si prize la transformator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum