Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poluare , bruiaj, lipsa profesionalism

unuldinei

Postări Recomandate

Vizitator YO9IRF

Salutari domnule,

sigur, nici eu nu cred ca exista vreun echipament pe piata ce poate fi considerat "masura lucrurilor", piata e diversa si e greu sa multumesti pe toata lumea, mai ales intr-un domeniu ca radioamatorismul. Dar, intotdeauna vor exista produse-reper pentru multi, pe diverse nise: daca le arati colegilor mei de activitati SOTA un echipament, primul lucru vor vrea sa stie daca e mai bun ca FT-817, pentru ca acolo greutatea si consumul sunt caracteristicile principale; daca te duci la un contester, va raporta orice echipament la ceva gen FTdx-5000, si asa mai departe. Toate astea sunt aprecieri subiective ce tin cont de caracteristici in ordinea importantei pentru fiecare, precum si de o experienta trecuta cu echipamentul. De exemplu, daca e un echipament OK dar am lucrat niste DX-uri frumoase cu el sau am primit rapoarte surprinzator de bune, cu siguranta subconstientul ma va impinge sa il favorizez fata de altele doar pentru ca imi aduce amintiri placute. Notele de pe eham.com sunt bune ca sa evaluezi un produs per total, mai ales daca filtrezi putin valoarea informatiei (dealtfel K3 are o medie de 4.8/5, care nu e rea deloc).

Dar nu vorbeam de echipament per total (Elecraft are viziune buna si ingineri excelenti, din pacate partea de user interface le cam scapa), ci doar de o caracteristica anume: performanta receptorului in conditii de semnale puternice. Si nu bazat pe latura subiectiva ci pe masuratori cu echipamente specializate (cum ai spus si tu in mesajul tau dealtfel), masuratori in care Elecraft K3 si celelalte echipamente mentionate de mine ocupa pozitiile fruntase (vezi testele QST, CQ Magazine, Sherwood Enginering etc).

Revenind mai aproape de subiectul discutiei (pentru ca simt ca l-am deturnat putin), daca o sa ne uitam la specificatii si masuratori pentru aceste receptoare vom vedea ca panadapterul lor in unele aspecte nu e chiar la nivelul unui analizor de spectru profesional, dar per total sta mult mai bine ca unele ieftinute (gen Rigol DSA815) si oricum mult mai mult decat e nevoie pentru a observa cei -30dBc la care ar trebui sa fie produsele de intermodulatie ale unui emitator SSB.

Editat de YO9IRF
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

3

• unuldinei

3

• Ion_Bumbu

2

• gabimix

2

Top autori în acest subiect

Cei doi din 4X nu au antenele de emisie la distanta de 80m de antena dumitale de 3m si "receptorul" RTL2832U (spuneai ca locuiesti la 80m distanta de Nicu, 3AIS).

Ai incercat sa testezi "receptorul" RTL2832U si in apropierea unei statii comerciale FM care emite in Bucuresti. De exemplu zonele Big Berceni, Viilor, etc.. Sigur o sa ai probleme la receptie...

Inainte de a acuza pe cineva de "poluare, bruiaj, lipsa de profesionalism" ar trebui sa citesti despre intermodulatie

Uite ce frumos e cand nu am motiv...   cu sarma mea de 3 metri la balcon : ii aud pe 4X1AO si  4x4FR mai slab

Posted Image

Editat de gabimix
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Adrian Gheorghe

Pentru cei care vor sa receptioneze fara zgomote parazitare pe modulatia de amplitudine, le propun ca solutie radicala folosirea unui amplificator RF diferential, la ale carui intrari se aplica semnalele de la doua antene cadru verticale, orientate la 90 de grade. In antena orientata pe directia postului va fi semnalul statiei amestecat cu radiatia parazita ce vine de la retea. In antena orientata pe directie perpendiculara se va gasi doar zgomotul de la retea, egal in frecventa faza si amplitudine cu zgomotul din antena cu semnalul. Astfel in sarcina diferentialului zgomotul nu mai produce nici-un semnal. La iesirea circuitului acordat al diferentialului apare doar semnalul curat. Cu un condensator variabil de 3 x 500 pf se acordeaza simultan, pe frecventa postului, si antenele cadru si circuitul acordat din sarcina diferentialului. Pe UM fiind doar doua posturi nu se mai pune problema selectivitatii, si nu mai este necesara heterodinarea. Se poate folosi foarte bine amplificarea directa. 

Link spre comentariu

Daca incepem cu amplificator diferential asta miroase doar a teorie.

Realitatea e cu defazor , sumator Rf  si control in amplitudine a semnalelor.

In realitate merge ceva dar nu asa cum am vrea noi.

Am reusit imbunatatirea S/N cu vreo 6-8dB cind stateam intr`un mediu zgomotos.

Necazul ca zgomotul era pe la S9+15-20dB deci cam nimic n`am facut...

Grig

Link spre comentariu
Vizitator Adrian Gheorghe

Filtrul l-am realizat si merge foarte bine. Ascult pe UM -Antena Satelor- si -Romania Actualitati- .Zgomotul radiat de retea in spatiul apartamentului, vine din toate directiile cu aceeasi intensitate. Semnalul de la statie vine doar dintr-o directie. Filtrul merge si atasat la intrare de antena a superheterodinei. Dar necesita ecranarea oscilatorului local. Fiindca antena cadru este foarte sensibila si cand prinde radiatia oscilatorului local, aparatul intra in acrosaj. Filtrele de medie frecventa ingusteaza spectrul audio pana la 4,5 Khz. Adica sunetul se aude mai infundat decat la amplificarea directa. 

Bobinele cadru au cate 15 spire de 0,8 mm infasurate pe conturul unor ladite de fructe de 30 x 40 cm si sunt distantate la 3-4 mm intre ele, pentru o capacitate proprie cat mai mica. Sau se bobineaza in 3 galeti de cate 5 spire si distantati la 3 cm. bobinele cadru se inseriaza co bobine cilindrice de cate 30 spire, reglate cu miez de ferita, lung 3-4 cm. Transformatorul diferentialului are intre anozi o infasurare (primarul) de 3 galeti de cate 150 spire de 0,12 pe o carcasa cu diametrul de 13 mm. Iar secundarul, circuitul acordat, are 135 spire de 0,25 mm dispuse in 3 galeti de cate 45 spire. Se regleaza la fel cu miez de ferita lung de 2-3 cm. Transformatorul se ecraneaza in carcasa de electrolitic de 35 mm diametru si lunga de 6 cm si se amplaseaza intre lampile amplificatorului. Se folosesc triode sau pentode cu rezistenta interna mare ca 6N2P sau EF86, pentru ca amortizarea sa fie cat mai mica. Nu se foloseste o singura lampa dubla, fiindca triodele se cupleaza parazitar intre ele si elimina efectul de diferentiere. Cand se folosesc duble triode, se poate folosi una ca repetor catodic si una ca amplificator. Pentru echilibrarea statica a diferentialului, rezistenta comuna din catozi, va fi un potentiometru de 1 k, la al carui cursor se leaga capatul rece al uneia din rezistentele de grila de 0,5 M. Se poate realiza filtrul si cu tranzistori. De preferat tranzistori cu efect de camp, care avand impedanta mare de intrare amortizeaza mai putin circuitele acordate. Filtrul cu regulator de faza elimina doar un singur zgomot. Reteaua radiaza un zgomot complex care provine de la toate regulatoarele care functioneaza in comutatie si care nu se poate compensa prin reglajul fazei si amplitudinii.  

Link spre comentariu

Receptor la baterii ( cu tuburi ... am R311 ) si antena activa directionala ... seara e o desfatare . Din pacate , R311 nu " coboara " destul de jos in frecventa . Si n - am timp de un convertor , cu problemele lui inerente . Cand am chef , schimb " macazul " ... cuplez antena activa la asa ceva :

http://www.universal-radio.com/catalog/widerxvr/3628.html

Bineinteles , totul la baterii ( acumulator 12 V , ICOM - ul si antena ... ) si un netbook de 11' , autonomie vreo 6 ore ... Se aude bine si Mainflingen ... ( 77 , 5 kHz ) , si alte chestii in VLF ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări