Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poluare , bruiaj, lipsa profesionalism

unuldinei

Postări Recomandate

Buna seara , sunt un consumator de radio si simpatizant  al acestui sport numit radioamatorism dar asa nu se mai poate !

Am o antena discone mesterita manual pentru banda de 144MHz si un stick RTL2832U cu care uneori ascult radio , si ca tot omul curios prin toate gamele pe unde se poate adica 22MHz-1700Mhz .

De foarte multe ori discutiile din banda de 145MHz au fost interesante si in oarecare masura utile . 

De foarte multe ori vreau sa ascult radio comercial , pentru ca mi se pare mie suna mult mai bine insa ...

Din vecini un anumit YO3AIS tot insista cu sculele lui "mega performante" sa faca neinteligibil tot spectrul radio .

In imagine zgomotul provocat in benzile comerciale :

Posted Image

Imagine din banda de 2m pe care YO3AIS nici nu o foloseste macar , e acolo in unde scurte ... face legaturi ...

Posted Image

Ce se poate face in cazul asta ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

3

• unuldinei

3

• Ion_Bumbu

2

• gabimix

2

Top autori în acest subiect

O reclamatie la ANCOM ... dar mare lucru nu se va intampla . Altfel ar fi stat lucrurile daca reclamatia venea de la un agent economic sau detinator legal al dreptului de folosire al unei ( unor ) frecvente protejate , care erau deranjate de emisia incorecta a persoanei mentionate .

Editat de gauss
Link spre comentariu

In situatia de fata , daca esti si aproape de statia unui radioamator de multe ori cel care

joaca feste e receptorul.

Lipsa de selectivitate in etajul de intrare combinata cu o dinamica mica a etajului de RF conduce la astfel de situatii.

Incearca cu un alt receptor si vezi daca se manifesta fenomenul.

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Stick-ul RTL2832U nu cred ca are calitati de "receptor de trafic".

Ar fi interesant de stiut la ce distanta locuiesti de Nicu (YO3AIS) si in ce banda de radioamatori emitea cand ai facut inregistrarile postate  aici ca imagini. Ar fi interesant de stiut si cum se comporta stick-ul la receptie daca (prin absurd) ar fi pe strada in apropierea antenei unei statii comerciale care emite in FM.

Poti sa faci un fitru trece sus intre antena si stick?

73

Editat de gabimix
Link spre comentariu

La ANCOM nu are de ce sa mearga atata timp cat el face reclamatie ca nu-i functioneaza o jucarie :)  Sticul ala e vai mama lui la receptie din punct de vedere al selectivitatii. Orice semnal puternic ii face varza receptia. Discuta cu respectivul radioamator, pune filtre trece banda pe intrare.

Link spre comentariu

Nu m - am gandit ca reclama ca nu - i merge stick -ul . Ci perturbatiile ... Pe care le-a documentat . Eu nu sustin ca ar fi reale . Am presupus ca daca a intrebat ce se poate face , a epuizat demersurile proprii . Am scris ca nu are mari sanse ... e usor de citit . Dubita Mercedes a ANCOM - ului rezolva in 10,minute , analizoarele ROHDE&SCHWARZ nu mint ... Asta daca cei de - acolo sant convinsi ca merita investigatia ... Ca titlu personal , nici eu nu cred ca situatia e cea expusa . S - ar fi sesizat mai multi ... Am prezentat ce se poate face in mod legal . Daca am gresit , rog sa fiu corectat . Repet , ce se poate face in mod legal !

Link spre comentariu

Exista si taxiuri foarte aproape de mine cu statii puternice , mai e si un alt baiat care e YO3 in 2metri , Victor parca , dar de la nici unul nu am perturbatiile alea . Hm, filtru trece sus , de la 21MHz ? Si eu vroiam sa-mi fac un  upconverter sa ascult si benzile joase .... 

Acum un an mai era cum mai era in fonie , dar anul asta a inceput cu digitalele .

Distanta intre blocuri e de 80 de metri spune google maps , deci e destul de mare chiar si pentru puteri mari zic eu . Pozele sunt datate cu ora si minute asa ca daca il gasiti in aer va poate comunica .

Daca aveam FunCube Pro + era altceva ? 

Link spre comentariu

Primul pas ar fi sa asculti acele frecvente in care spui tu ca apar bruiaje, cu un echipament industrial. Daca de exemplu asculti posturi de radio din FM cu sticul, incearca simultan sa folosesti un receptor industrial (nemesterit) sa vezi daca ai aceleasi bruiaje in ambele receptoare.

La fel si in banda de 145mhz, daca ai posibilitatea, asculta traficul simultan cu SDR ul si cu o portabila sau o mobila de calitate (yaesu, motorola) profesionala. Baofeng urile nu sunt prea grozave, au si alea niste filtre aproape inexistente.

Link spre comentariu

Salut,

Uite inca o idee. Intercaleaza un pad atenuator de cativa dB intre antena si mufa sticului. Daca atenuarea perturbatiilor este dubla ca nr de dB fata de atenuarea padului, atunci problema este intermodulatia sticului. De ex, daca pui un atenuator de 3dB si nivelul perturbatiei scade cu 5-6dB, atunci e intermodulatie.

Link spre comentariu
Vizitator YO9IRF

Nu e foarte clar care sunt perturbatiile si care sunt semnalele utile. Lucruri de luat in cacul:

- tehnologia SDR e limitata de cat de buna e partea hardware folosita, iar in cazul unui stick USB aceasta e foarte slaba. Incearca si un alt receptor daca ai posibilitatea;

- AGC-ul receptorului tau variaza in stransa legatura cu cele mai puternice semnale din banda de intrare a tunerului folosit de acesta; respectiva banda e foarte larga in cazul de fata, un semnal perfect curat la o distanta de cativa MHz iti poate introduce o variatie puternica in plafonul de zgomot;

- YO3AIS pune un semnal puternic la mine (zona Militari), emisia pare relativ normala pe cei 96KHz ai panadapter-ului; ce ii pot reprosa e ca e un operator extrem de slab, dar asta e o alta discutie.

Sugestia mea ar fi sa incerci un filtru trece-sus ca sa scapi de semnalele HF (prea puternice pentru dinamica foarte limitata a unui stick USB), iar daca vrei receptor SDR in HF mai bine dai banii pe ceva gen Enxemble RX decat pe un upconverter, diferenta in dinamica e uriasa.

Link spre comentariu

Va salut.Ma surprinde sugestia cu ANCOM-ul care pare sa vina de la un radioamator.Si-asa suntem o mana de oameni ...

Cred ca cel mai bine este sa-l contactezi pe nea Nicu si sa-i expui problema.Sunt sigur ca se va gasi intelegere.Referitor la calitatile pe care(nu) le are YO3AIS nu ma pot pronunta.Cand am avut QSO cu domnia sa in scurte am primit si dat controale in conditii bune.Si mai stiu ca are DXCC-ul lucrat in fonie,inca de foarte multi ani.Nu stiu in CW,insa se poate cerceta...

Stima!

Link spre comentariu

Conform Regulamentuluide radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, nivelul radiatiei neesentiale a unui emitator in unde scurte trebuie sa fie atenuat cu minim 40 dB fata de nivelul puterii medii utile si poate ajunge pana la 50 mW. Aceste nivele se masoara cu echipamente profesionale si nu cu stick-uri USB, sincrodine, galene, transceivere pic-a-star sau mai stiu eu ce alte nazbatii. Mai trist e ca foarte frecvent auzim si in benzi acuzatii de "largime de banda prea mare" masurata cu receptoare cu filtre ceramice Murata date la -3dB, sau mai rau, cu diverse tipuri de SDR care nu au nici un fel de filtru la receptie... Quo Vadis?

Link spre comentariu
Vizitator YO9IRF

Conform Regulamentuluide radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania, nivelul radiatiei neesentiale a unui emitator in unde scurte trebuie sa fie atenuat cu minim 40 dB fata de nivelul puterii medii utile si poate ajunge pana la 50 mW. Aceste nivele se masoara cu echipamente profesionale si nu cu stick-uri USB, sincrodine, galene, transceivere pic-a-star sau mai stiu eu ce alte nazbatii. Mai trist e ca foarte frecvent auzim si in benzi acuzatii de "largime de banda prea mare" masurata cu receptoare cu filtre ceramice Murata date la -3dB, sau mai rau, cu diverse tipuri de SDR care nu au nici un fel de filtru la receptie... Quo Vadis?

Sunt de acord pana la un punct, masuratorile ar trebui facute cu aparatura specializata. INSA:

- valorile mentionate de tine (-40dBc sau 50mW) s-au schimbat din 2003 si statiile instalate pana atunci au avut ragaz pana pe 01.01.2012 sa se conformeze la cele noi, care sunt -43dBc sau 0.05mW. Daca ar fi sa masuram cu aparatura specializata, as putea sa fac pariu ca foarte multe emitatoare ar fi trase pe bara.

- ANCOM nu include prin definitie in aceste valori si radiatia in afara benzii, adica exact acele produse de intermodulatie care nu poarta informatie utila dar largesc banda unui emitator SSB si ii deranjeaza pe ceilalti radioamatori. Adevarul e, ca atat timp cat nu deranjam alte servicii din alte benzi (cu radiatia neesentiala), faptul ca o emisie ce ar trebui sa aiba 2-2.5KHz se intinde pe 10KHz nu e problema lor si nici nu vor sta sa faca politie pentru asta, pur si simplu o lasa la latitudinea obrazului fiecaruia si la mica intelegere. Noroc cu FCC care cere -30dBc pentru radiatia in afara benzii si echipamentele industriale se cam conformeaza ca sa poata fi vandute in USA.

- nu poti aplica rationamentul din cazul receptoarelor clasice heterodina in cazul SDR pentru ca pur si simplu functioneaza altfel; filtrele "la receptie" nu afecteaza cu absolut nimic largimea de banda a unui semnal afisat, daca vine asa din antena asa va aparea pe ecran. Din informatia reprezentata pe ecran poti selecta ce te intereseaza cu un filtru aplicat in software, pe care il poti configura cum vrei, mult mai performant si exact decat orice ar putea exista vreodata in hardware. Dar cum am spus, un receptor SDR e limitat in performanta de partea hardware si un stick USB sta prost la capitolul asta. Pentru comparatie, ce sta FOARTE bine si are o receptie mai curata decat 99% din echipamentele din piata autohtona e un receptor gen Softrock pe care le pune Dan YO3GGX la dispozitia tuturor pe site-ul lui. E in esenta acelasi mixer folosit in Elecraft K3, Elecraft KX3 sau Flex-1500/3000/5000.

Dar toate astea conteaza mai putin, daca ne uitam la specificatiile emitatoarelor si receptoarelor vom observa ca intotdeauna mizeriile generate la emisie depasesc cu mult selectivitatea receptoarelor; emitatorul tipic industrial are -25dBc ... -30dBc in timp ce chiar si cele mai slabe receptoare industriale au gama dinamica la 2KHz de minim 60dB.

Link spre comentariu

Salut Razvan,

Nu cred ca Elecraft K3 ar trebui facut masura lucrurilor. Uita-te un pic cat este de fapt cotat pe eham.net acest transceiver de catre proprii lui detinatori. Si mai ales vezi care sunt marile nemultumiri... tocmai protectia proasta la intermodulatii. Nu te uita la cei entuziammati ca au aruncat mii de dolari si, evident, de banii aia TREBUIE sa mearga bine, uita-te la cei care chiar stiu sa se uite la un transceiver. Eu personal am fost socat de ceea ce am citit acolo. Impresia mea este ca vorbim despre un transceiver pentru snobi si atat. Este batut de departe la receptie de catre batranul IC-751A.

PS. Uite acum observ ca unul dintre entuziastii K3 este OD5ZZ, pe care il aud foarte frecvent in 20m , intotdeauna cu +/- 6KHz largime. Sa fie K3 si larg la emisie? Sau doar fiind foarte puternic, imi ineaca mie receptorul?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări