Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mangalia 2


legionaru

Postări Recomandate

Radioul receptioneaza bine, dar are un fasait care se aude atat pe radio cat si pe borna de picup.

Daca dau volumul la zero dispare muzica dar ramane fasaitul la nivel constant, nu muteste difuzorul...

Nu gasesc nici schema pe forum

 

Link spre comentariu

Va salut

Am si eu acest radio. La mine nu am avut aceasta problema. Doar am inlocuit toti electroliticii si potentiometrul de volum. Acesta din urma avea intrerupatorul distrus, radioul functiona direct cind il bagam in priza. Am si schema, daca imi lasati un mail v-o pot trimite. Aici nu o pot pune deoarece dimensiunea fisierului e prea mare.

Editat de ionroata
Link spre comentariu

Radioul mi l-a dat cineva pentru colectia personala si arata bine la exterior, la interior a avut ceva soricei care au retezat firele de la bobinele de pe ferita dar nu le-au tocat rau si le-am putut identifica si reface.

Am schimbat si eu electroliticii fiindca se auzea incet, iar acum se aude tare dar are problema fasaitului; am desfacut tastatura si am curatat pastilutele din interior... am spalat claviatura, butoanele de volum si acord, arata super, am  muncit la el !

Editat de legionaru
Link spre comentariu

 

Radioul receptioneaza bine, dar are un fasait care se aude atat pe radio cat si pe borna de picup.Daca dau volumul la zero dispare muzica dar ramane fasaitul la nivel constant, nu muteste difuzorul...Nu gasesc nici schema pe forum

Va salut,Zgomotul este puternic, incat deranjeaza ?
Link spre comentariu

Da, se aude ca si cum ar fii pe uus, cu potentiometrul la minim; potentiometrul lucreaza corect.

Am alimentat din alta sursa, la fel face.

Zgomotul provine din aaf, am dezlipit baza primului tranzistor, am pus-o chiar la masa, fasaitul persista...

Link spre comentariu

Va salut,

 

Intr-adevar se poate intalni acest defect . Daca s-au inlocuit toti condensatorii , se poate depista etajul defect prin punerea la masa a intrarii si iesirii fiecarui etaj , consecutiv , incepand de la intrare. Operatiunea nu se face direct ( galvanic ) . Pentru asta se foloseste un condensator electrolitic de cativa zeci ( 25-50 ) yF ( 15-25 V ) care se conecteaza cu "+" la masa printr-un conductor ( 20-25 cm) .Cu aparatul in functiune si volum la minim se cupleaza acest condensator ( borna - ) consecutiv, in punctele :

 baza T 301, emitor T 301 ( este un repetor ) , baza T 302, colector T 302 , baza T 303, colector T 303.

Daca la un moment dat zgomotul dispare sau se diminueaza considerabil, defectul este in etajul imediat precedent .Dupa fiecare testare descarcati condensatorul.

Ce poate fi defect ? In cel mai fericit caz, o lipitura rece sau rezistenta cu un terminal "miscator".Apoi , in primele doua etaje pot fi depuneri cu impuritati intre trasee,

Totusi sunt cazuri in care tranzistaorele ( de regula cele din primele etaje AF ) devin zgomotoase din pricina ( dupa unii autori ) imperfectiunilor de fabricatie.Uneori situatia se poate rezolva prin interschimbarea tranzistorului zgomotos cu cel din etajul defazor ( T303) unde zgomotul este amplificat mai putin pana la iesire fata de situatia in care acelasi tranzistor este montat in primele etaje si zgomotul apare mult amplificat. indicat ar fi sa se monteze tranzistoare dedicate ( EFT 351 , EFT 352, EFT 353., in locul primelor doua : cele cu notatia din schema sunt tipuri de tranzistoare finale . Daca si in aparat sunt montate asa, nu e mirare ca "suna".

Preventiv se verifica / inlocuiesc C309,.C310.

Link spre comentariu

am realizat reducerea considerabila a fasaitului prin inlocuirea celor 3 tranzistori de  la intrarea aaf, i-am gasit pe niste placi vechi, dar buni.

am respectat culoarea de pe colector si se aude bine... un radio readus la viata!

Link spre comentariu

Banuiesc ca la iesirea din fabrica nu avea fasaitul mai sus, intr-un post mai sus se amintea de degradarea in timp a caracteristicilor tranzistoarelor cu germaniu.Mit sau realitate?Care sunt cauzele?

Link spre comentariu

Va salut,

 

Se poate considera ca rr. " Mangalia" este varianta stationara "Albatros" , alimentat la 9V , cu un tranzistor mai mult in AAF. De fapt modulul FI are configuratia identica si este montat direct pe placa aparatului, fara modificari . Fata de "Albatros" , aparatele sunt mai fiabile prin faptul ca in primul rand comutatorul este pozitionat orizontal ( impiedicand astfel patrunderea impuritatatilor direct intre contacte ) si , in al doilea, actionarea indirecta prin sistemul de clape.  Aceeasi situatie este intalnita si la "Nordic" unde , fata de "Mamaia" exista comutatoare originale care functioneaza si in prezent.

Cat despre zgomotul tranzistoarelor, consider ca in general nu ma bazez pe mituri . In cursul procesului de productie, existau cateva faze deosebit de importante prin care se asigura conservarea parametrilor tranzistoarelor, procese delicate si fara de care functionarea acestora ar fi compromisa. Cum am scris, modificarea paraametrilor se datoreaza imperfectiunilor de fabricatie fie in cursul prepararii jonctiunilor propriu zise fie in procesele de protectie ala acestora fata de mediu. Deteriorarea parametrilor tranzistoarelor poate fi comparata cu alterarea vidului la tuburile electronice . Procesul in sine este lent , greu de controlat si ireversibil.

De regula, imperfectuinile ies in evidenta in montaje de semnal mic. In RF exista cazuri in care montajele se opresc/pornesc aleatoriu si de regula la un impuls exterior creat ( spre ex.) de cuplarea /decuplarea unui consumator sau chiar contact galvanic cu obiecte metalice ( sonde sau testele aparaturii de masura ) depistarea fiind mai dificila decat in audio prin faptul ca acelasi simptom poate fi cauzat si de imperfectiuni ale altor componente , cu precadere cond . styroflex uzuale.

Mai mult, exista cazuri ( tz, planare ) la care verificarea ohmetrica nu este relevanta , tranzistorul pare bun dar la verificarea parametrilor se gaseste beta = 4 , 6 sau apropiat desi tranzistorul avea initial mult mai mult.

 Sunt arhicunoscute comportametele aleatorii , aparent ciudate alle tranzistoarelor din etajele finale-video, Tv a/n . echipate cu BF 178 sau similare si nu numai .

In lucrarea eminentului ( mentor si dascal ) ing. Statnic Eugen, " Buletin tehnic nr 1" se pot gasi explicatii cuprinzatoare despre tranzistoare, precum si descrierea proceselor de productie .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am achizitionat din targ un radioreceptor mangalia 2...dupa ce i-am rezolvat problemele respectiv alimentatorul scala si necesara baie de condensatori a pornit 

foarte selectiv sensibil arata superb...tranzistoare germaniu an de fabricatie 1971

ce rugaminte am la dvs

daca are cineva schema acestui radio...in cartea albastra este schema lui mangalia 1....comparativ apar modificari

daca are cineva acest radio in stare de functionare as fi interesat cum se aude...al meu se aude metalic fara nici un pic de profunzime...pana la jumatatea cursei potentiometrului se aude sters ca un radio chinezesc cel mai ieftin, volumul crescand liniar...apoi apar distorsiuni din ce in ce mai mari ca si cum ar fi sugrumat...volumul nu mai creste decat foarte putin....

am inlocuit de proba difuzorul cu unul bun si diferentele sunt foarte mici....avand carcasa de lemn ma asteptam sa sune ceva mai bine.

ce ma sfatuiti?

va multumesc

 

Link spre comentariu

acolo e o problema de alimentare,vezi daca la volum mai mare nu scade tensiunea de alimentare (se aude sugrumat,cum zici).punte,condensatori...

acolo e o problema de alimentare,vezi daca la volum mai mare nu scade tensiunea de alimentare (se aude sugrumat,cum zici).punte,condensatori...

posibil si tranzistori amplif

ai schema aici https://www.mediafire.com/?5bx3q6e6n1ivbk6

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări