Dxxx Postat Octombrie 17, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Multumesc de idei, din pacate nu am drumuri prin Alba Iulia, in rest poate are cineva prin Bucuresti ceva, chiar daca va trebui sa frec mult, tare mult. Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 La lentila cu pricina, 100 mm este diametrul sau focala? Daca e diametrul, este mult de munca. Am reparat si am facut multe lentile si oglinzi de calitate optica, chiar astronomica, dar nu mi-a iesit nimic bun din primele incercari. Pentru cineva care vrea sa invete o meserie aproape disparuta merita efortul, altfel nu. Se pot invata multe din cartile vechi, inclusiv din cea a lui Nadolschi (mi-a fost profesor de matematici speciale in anul 2). Prelucrarea sticlei se face in doua etape: slefuirea si polisarea. Daca piesa defecta are zgarieturi trebuie mai intai slefuita cu pulberi abrazive din ce in ce mai fine (500, 600, 800, 1000, 1200, 1500) si apa. Scula este o suprafata conjugata (cu aceeasi curbura) dintr-un material rigid, obtinuta de exemplu prin turnare sau modelare la cald. Dupa disparitia defectelor suprafata lentilei este mata si necesita polisarea cu pulbere de oxid de fier, crom sau ceriu si apa. Eu am folosit cel mai mult oxidul de fier (rosu magnetic), dar cel mai eficient este cel de ceriu. Polisarea se face cu o scula plastica. Pe scula de slefuit se depune un strat de smoala calda ce se preseaza pe piesa pentru a-i copia exact profilul. Se fac cateva crestaturi perpendiculare in smoala pentru a permite circulatia apei si a aerului. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 17, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Are diametru 100mm si focala pe la 25cm (ochiometric, ca nu am masurat-o). Link spre comentariu
florianmro Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 Imi cer scuze ca intru peste subiect ,insa este tot o problema de slefuire sticla . Am un ceas de mana cu geam din sticla care a capatat zgarieturi datorita faptului ca il tin la mana in permanenta si se mai atinge de diverse obiecte . I se poate reda luciul initial cu metoda lustruirii redata mai sus . E riscant ? Multumesc ! Link spre comentariu
mihaighe Postat Octombrie 17, 2014 Partajează Postat Octombrie 17, 2014 (editat) Imi cer scuze ca intru peste subiect ,insa este tot o problema de slefuire sticla . Am un ceas de mana cu geam din sticla care a capatat zgarieturi datorita faptului ca il tin la mana in permanenta si se mai atinge de diverse obiecte . I se poate reda luciul initial cu metoda lustruirii redata mai sus . E riscant ? Multumesc ! In cazul tau am vazut ceasuri cu geamul de sticla(cuart) lustruite cu un disc de guma care are in el pulbere de diamant(stomatologic) si apoi cu un disc facut din radiera ,rezultatul e pe masura munci depuse.Merge si cu pasta de lustruit verde si un disc de pasla de ala mic prins in Dremel dar e de durata. Editat Octombrie 17, 2014 de mihaighe Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 20, 2014 Partajează Postat Octombrie 20, 2014 Am avut si eu un astfel de ceas. am fost la un nene in varsta pe str feroviarilor (bucuresti) undeva la demisol. avea un ceas comparator ciudat, cu 2 palpatoare. cu el a masurat curbura geamului. apoi a ales o roata metalica cu curbura respectiva. avea o sumedenie de astfel de roti cu curbura diferita. a montat-o intr-un ax vertical antrenat de un motor electric si aflat intr-un soi de cuva. acolo turna apa si oxid de ceriu. dupa cateva min de slefuit geamul pe roata aia cu pulberi de diverse granulatii, arata ca nou. din pacate nu mai am nr de tel al mesterului. Link spre comentariu
one Postat Octombrie 20, 2014 Partajează Postat Octombrie 20, 2014 Imi cer scuze ca intru peste subiect ,insa este tot o problema de slefuire sticla . Am un ceas de mana cu geam din sticla care a capatat zgarieturi datorita faptului ca il tin la mana in permanenta si se mai atinge de diverse obiecte . I se poate reda luciul initial cu metoda lustruirii redata mai sus . E riscant ? Multumesc ! Daca greamul e de sticla, ar trebui sa se zgarie greu. Daca este din policarbonat, existau mai demult niste paste pentru slefuirea.... geamului de la telefonul mobil ! Daca e din sticla, poate exista un fel de lac, ceva, care acoperind zgarieturile, sa refaca suprafata ecranului. Link spre comentariu
Vizitator knauf75 Postat Octombrie 20, 2014 Partajează Postat Octombrie 20, 2014 Mergi la IOR. Sau cauta vreun preten care are vreun cunoscut acolo. O rezolva rapid si de calitate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum