Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Slefuire lentila idei materiale

Dxxx

Postări Recomandate

Imi cer scuze daca nu e exact locul potrivit, nu am gasit o rubrica de prelucrari mecanice mai apropiata decat aici.

Problema mea este de a gasi o pasta abraziva sau un set de granulatii progresive care sa poata "scoate" mici denivelari de pe suprafata unei lentile si sa o poata slefui in final perfect.

Povestea incepe de la o lampa de masa cu lupa care mi-ar fi folosit foarte bine la SMDuri.

- dupa achizitie am fost foarte mandru de ea

- in teste insa ma enerva permanent o mica lentila aditionala cu putere mare de marire pe care producatorul o lipise pe lentila mare, mereu imi intra in campul vizual. Enervanta nu era marirea ei ci faptul ca avea distanta utila de focalizare, evident, mult mai mica deci pentru a o folosi ar fi trebuit apropiata la alta distanta de obiect

- am incercat prin diverse proceduri sa o dezlipesc, dar a fost foarte indaratnnica.

- in final am resusit incalzind ansamblul progresiv in cuptor.

- acum aveam lentila "libera" dar se cam brunase in urma tratamentului plus ca achizitionase destule zgarieturi pe parcurs.

- am tot incercat sa o slefuiesc, dar actiunea a fost partiala pentru ca abrazivii folositi nu par a avea puterea de a ataca suprafata

- ceea ce a mers (smirghel auto 1600) avea granulatia prea mare si a cam matuit-o

Are cineva o sugestie de materiale care m-ar scoate din incurcatura??

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

6

• one

3

• 78ATI

2

• capabilu

2

Top autori în acest subiect

Exista o carte - Construiti Un Telescop de Victor Nadolschi, aparuta in colectia Maini Indemanatice la Editura Tineretului din Bucuresti. Nu mai stiu anul editarii, deoarece exemplarul pe care il am eu este foarte uzat datorita interesului deosebit pe care i l-am acordat atat eu cat si unul dintre fii mei. In orice caz, l-am cumparat de la o librarie in perioada 1965 - 1968, cand eram in ciclul al doilea al scolii elementare. Regret ca nu am un scaner ca sa il pot copia si sa il pun la dispozitia comunitatii. Poate il poti gasi pe la vre-un anticar. Acolo sunt descrise cam toate metodele manuale de slefuire a oglinzilor/lentilelor necesare aparaturii optice (incepand chiar de la un disc de sticla) inclusiv mijloacele de verificare si reglare a distantelor focale.

Link spre comentariu

Nu ma deranjeaza daca solutia este migaloasa sau laborioasa.

Alte variante am incercat precum sa cumpar alta lentila, insa am gasit si de 90 si de 110mm insa nu de 100 cat am eu nevoie. Plus ca nu mareau la fel de bine.

Nu are rost sa consider substante greu de facut rost sau scumpe, lampa a costat cu totul pe la 20 euro, deci la ceva comparabil sau mai scump este preferabil sa mai iau una, insa si aia va avea cea de-a doua lentila!

Link spre comentariu

Nu vreau sa fiu distructiv, dar compararea unei alte lentile/lampi mi se pare solutia cea mai simpla, rapida si chiar ieftina, deoarece ai un rezultat asigurat.

Nu poti sa cumperi o lampa fara lentila aditionala ? Nu cred ca se gaseste numai un singur model.

Link spre comentariu

Problema este ca lampa este bine realizata global si sunt multumit de ea, deci nu caut alt model.

Are bec CFL cu driver electronic.

Daca o rezolv este aproape sigur ca o s-o upgradez la LED ca am si cu ce si experienta necesara.

Am luat o lupa (ieftina) in ideea de a folosi lentila.

Din pacate este de 110mm, si optic mai slaba. Problema este greutatea ei mai mare si adaptarea in spatiul existent.

O lampa identica daca cumpar are si lentila aditionala!

Alte modele nu stiu nici daca au lentila aditionala, nici ce diametru e cea principala (nu spun toti comerciantii).

Exista chiar si lentile de rezerva dar pe 130mm.

Am mai luat o lupa declarata de 100mm, care fizic avea insa 90mm asa ca am returnat-o!

Link spre comentariu

Buna dimineata!

Exista in comert o pasta de slefuit diamantata. Din pacate nu stiu denumirea comerciala, insa am sa ma interesez. In diferite companii, aceasta pasta se folosest pentru lustruirea pieselor tratate, (in spcial cilindrice).

Se prezita ca o vaselina sau mai bine spus ca o pasta de curtata mainile, in care este inglobata o cantitate de praf de diamant (artificial).

Nu stiu, calitatea ce o va lasa asupra sticlei, insa otelul calit este atacat cu succes de aceasta pasta!

Sper sa nu fiu acuzat de reclama, insa am gasit cred ca ceea ce cautati:

http://www.mouldshop.ro/produse/420-pasta-diamantata/3357-pasta-diamantata/

sau:

https://www.google.ro/search?q=pasta+diamantata&client=firefox-a&hs=IHN&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PbNAVOCNMsvMyAPIsIGgCw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=867

Editat de 78ATI
Link spre comentariu

Am incercat si eu cu polish auto pe sticla, dar rezultatul e 0.

Masinile de azi au farurile din plastic. Cea mai sigura solutie cred ca este cu oxid de ceriu.

Daca procuri pasta, cred ca poti usura munca folosind o freza tip Dremel cu o scula din pasla care se foloseste in mod normal pt lustruit (sau chiar pe polizor cu perie de pasla).

Succes

Editat de ndc74
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări