Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EMP - contramasuri


Rx-Tx

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Rx-Tx

    2

  • gauss

    2

  • yo7lhe

    2

  • hpavictor

    1

Top autori în acest subiect

Daca e vorba de mijloace de lupta, momentan nu  am finantare pentru rachete sau avioane la scara 1:1   :)

 

Daca e vorba strict de atacul EMP, montajele cu tuburi nu sunt semnificativ mai rezistente.

Pentru protectia echipamentelor electronice in acest caz merge plasarea lor intr-o cusca Faraday - carcase metalice puse la pamant si containere metalice impamantate.

Bine inteles ca antenele si reteaua trebuie deconectate, doar prin ele vine impulsul.

Daca vrei sa ramai activ dupa un atac EMP cel mai bine e sa tii intr-o lada de tinichea, in beci, o statie si sursa de alimentare  in cold back-up, pe care sa le instalezi imediat dupa eveniment.

Bine inteles alimentarea o vei face independent, din generatoare/baterii - pentru ca e probabil ca reteaua electrica sa fie afectata.

 

Aduceti-va aminte ce am invatat de mici despre atacul nuclear - si el genereaza un EMP important.

 

P.S. Fi sigur ca pentru satelitul prajit sunt alti 2 in spate pe traiectorii inca neconfirmate de cei vizati.

Editat de yo7lhe
Link spre comentariu

De acord cu cusca metalica,dar cati ar putea sa faca acest lucru?Cred ca dupa un EMP cu adevarat serios, cei care vor mai putea deschide ladita din beci o sa fie putini sau deloc...hi.Totusi ce ar avea de suferit un echipament cu tuburi(total cu tuburi nu hibrid)in cazul de fata?

Link spre comentariu

Daca am vazut bine (nu am avut sunet) finalul videoclipului arata o explozie nucleara. Daca este asa, intr-adevar nu cred ca vor mai fi multi care sa isi activeze echipamentele de comunicatii, fie si la baterie sau generator ... sau la veverita si dinam.

Link spre comentariu

Un EMP serios(nuclear) aduce campuri electrice de zeci de volti in fiecare cm de sarmulita expusa.

O antena HF semiunda culege valori care se apropie de un traznet pe care le descarca, evident, prin statia radio.

Semiconductorii suporta cateva zeci de volti iar tuburile, pe la vre-o suta , dar impulsul primit e de cateva sute/mii de ori mai mare.

Nu stiu sa existe vre-un echipament capabil sa functioneze dupa ce primeste pe intrare o lovitura directa de traznet.

Mai e si tensiunea indusa in liniile de alimentare - aeriene si lungi - care  ia "pe la spate" echipamentele in functiune, sau doar in priza,cu rezultate spectaculoase.

Tuburile probabil vor licari cateva clipe in plus pana filamentele arse se racesc incet.

Oricum un tub electronic se distruge mult mai spectaculos ca un semiconductor - parere personala.

 

Daca esti in beci, langa lada cu statia, ai sanse sa ramai activ si dupa atac nuclear.

Editat de yo7lhe
Link spre comentariu

Ei atunci in cutia metalica trebuie pus un echipament cu semiconductori,mai avantajos dpdv energetic,zic eu, adica mai usor de alimentat dupa eveniment.Si daca EMP-ul vine de la o explozie nucelara atunci trebuie neaparat si vin rosu cat mai mult(natural);vei supravietui un pic mai mult decat ceilalati.Am uitat de filamentele tuburilor...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu sant mijloace de aparare serioase contra EMP . Nu la nivel de amator . Dispozitivele dedicate sa produca asa ceva in scop distructiv au ajuns deja la gen . 3 + , asta pentru ce stim noi , muritorii de rand . Si se pare ca functioneaza ... vezi Irak si fosta Iugoslavie . Apararea ar trebui sa fie tot serioasa , adica un complex de masuri ... mai complicat decat e cadrul acestei discutii . Plus ca atacul se poate repeta . Dispozitivele ce genereaza EMP , cu destinatie militara , sant destul de mici ... zeci la sute de Kg . Incap intr - o racheta de croaziera ieftina . Care poate sosi la interval de o saptamana , o zi sau 10 minute . Raza de actiune " sigura " e de ordinul sutelor de metri . Asta asa , ca discutie generala . Daca scopul discutiei e ceva legat de " pacanele " sau ceva ilicit ... rog sa fie stearsa postarea !

 

P .S . - ca lectura de stiinta popularizata , Google face servicii nepretuite - cauta vircator , sau " succesorul " lui , reditron ...

            La impulsuri de ordinul gigawatilor , focalizate de cavitati si lentile electromagnetice , mai greu cu contracararea !

Editat de gauss
Link spre comentariu

@gauss: discutia e pur ipotetica si e legata strict de aria radioamatorism fara pacanele, loto sau mai stiu eu ce.

 

Pt ceilalti: Stim ca exista multe alte metode de "neutralizare" a inamicului incepand de la arme biologice, termonucleare etc. In reportajul de mai sus erau enumerate cateva cazuri reale in care omenirea ar putea fi redusa la zero tehnologie, chiar si o explozie solara.

Luand in calcul cele de mai sus, rezulta ca echipamentele radio militare din anii 60, cele cu tuburi, ar avea sanse sa scape intr-o astfel de situatie. Aparatele sunt practic niste lazi metalice si daca mai e amplasata si intr-o cusca faraday (aka tanc) ne-am putea auzi in banda si dupa aceea :)

PS Neaparat de pus o dioda rosie in trusa dupa cum zice IGBT.

Link spre comentariu

Referirea mea la " pacanele " avea o motivatie precisa . N - am mentionat nimic de Loto ...

On - topic - exista tuburi " optimizate " pentru a minimaliza efectul EMP ... cel putin asa cum era cunoscut la nivelul anilor ' 60 . A se vedea seria ruseasca de tuburi subminiatura  ( rod valves ... ) . Anumite echipamente de comunicatii erau in totalitate echipate cu asa ceva . De asemenea , avionica si radiolocatoarele avioanelor din epoca ... Exemplu semnificativ R - 326 , etc . Se pot gasi referiri pe net , daca se cauta mai atent ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Tuburile sunt mai rezistente la EMP decat se crede. Cu 50 de ani in urma aveam la geam un eclator cu varfuri (peste 2 kV) intre antena si pamant. Cand fulgera aproape acesta se aprindea, iar eu ascultam bine merci undele scurte la un aparat cu tuburi impamantat. Pe atunci americanii au produs un EMP mare la 1600 km de Honolulu. S-au ars multe becuri de pe strada (era ziua si erau stinse) si cateva aparate electromecanice. Nu s-a ars nici un aparat de radio sau televizor in functiune, care pe atunci erau cu tuburi.Rusii au studiat serios EMP in Siberia in anii '60. In prezent avionica militara ruseasca foloseste pe scara larga tuburi subminiatura moderne. Calculatoarele sunt foarte vulnerabile si sunt folosite peste tot. Acestea sunt principalele tinte ale unui atac EMP. Componentele pasive ale aparaturii radio sunt mai vulnerabile decat tuburile.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator telefunken

 In prezent avionica militara ruseasca foloseste pe scara larga tuburi subminiatura moderne.

 

Va referiti la nuvistori sau si la alte tuburi de acest gen. Puteti detalia putin despre aceste tuburi? Va multumesc frumos!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări