davidneacsu Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Deci , am facut 2 mici amplificatoare , cu ICuri recuperate , unul fiind cu TDA2822 si celalalt cu TEA2025B , schemele le-am luat de pe net si nu stiu cat de corecte sunt , dar in ambele cazuri la aprox. 50% volum distorsioneaza extrem de mult . La ampliful cu tda2822 au fost facute urmatoarele modificari : C4 C5 au fost inlocuite cu 4700uF . La cel cu TEA2025 : C6 C8 : inlocuite cu 1000uF , ulterior cu 4700uF , C1 cu 220uF , potentiometru de 50k . Puteti sa imi spuneti daca sunt bune modificarile , sau alte modificari petru a reduce distorsiunile ? Multumesc anticipat ! Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Ca de obicei , vă e greu să spuneți tot . Ce impedanță au difuzoarele, la ce tensiune ai alimentat montajele ( eventual și din ce sursă ) . Și încă ceva , volumul la 50% că așa afișează mixerul din Windows ( sau orice altă aplicație ) nu are nicio semnificație fizică. Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Impedanta difuzoarelor este de 8ohm , tensiunea de alimentare o baterie de 9v , si cu volumul de 50% nu m-am referit la vreo aplicatie , m-am referit la potentiometru ( 50 % - jumatate de rotatie , adica la vreo 25k , el fiind de 50k ) scuze ca nu m-am exprimat corect si ca am uitat alte detalii ! Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Păi bine omule jumătate de rotație din cât ? Ce semnal ai la intrarea în potențiometru ? 10 - 100 - 1000mV ? Sau crezi că e totuna .... Și dacă e liniar potențiometrul e un raport dacă e logaritmic e altul la fix jumătate din cursă. Dar să revenim - o baterie de 9V nu poate furniza mai mult de câteva sute de mW . Deci , crescând nivelul la intrare distorsionează orice condensatori sau integrate sau ce vrei tu , ai pune . Fă o sursă de circa 10V CC și o să vezi că ai alte rezultate . Editat Octombrie 12, 2014 de UDAR Link spre comentariu
davidneacsu Postat Octombrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Sincer nu am masurat senalul la intrare . Multumesc pentru sfaturi ! Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Problema e de la alimentare, daca s-a facut alimentarea cu o baterie 6F22...aceasta baterie are rezistenta interna mult prea mare... Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 cred ca e semnalul de intrare prea mare! tda2822 (il iau ca exemplu) are o anumita sensibilitate de intrare spre EXEMPLU are 500mV iar placa de sunet are 1000mV pe iesirea ei, e normal ca de la jumatatea potentiometrului sa introduca distorsiuni deoarece depaseste semnalulacei 500mV la intrare, concluzia fiind ca maximul care il poti scoate este pana in 50% a potemtiometrului , cu volumul la maxim din calculator, dar dacadai volumul mai mic din calculator atunci potentiometrul il poti da la mai mult de 50% dar tot la fel de tare se va auzi. TDA2822 e un CI destul de slabut, m-am jucat odata si eu cu el dar nu am disecat prea mult schema dar am ajuns la concluzia ca nu e cine stie ce cand vine vorba de putere plus ca are un semnal de fond destul de mare, celalat nu-l cunosc si nu-mi pot da o parere. O alta posibilitate mai poate fi cum spuneau colegii mai sus si o alta posibilitate mai poate fi adaptarea de impedanta a intrarii cu sursa de la PC, dar tind sa cred ca e exactce-am spus eu mai sus. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 13, 2014 Partajează Postat Octombrie 13, 2014 De regulă se folosesc potenţiometri logaritmici ptr volum, deci poziţia mediană nu exprimă exact R/2 (implicit şi U~/2). Bateria a prea slabă ptr amplifurile astea, chiar dacă au putere mică. Tensiunea scade mult, de acolo distorsiunile. Degeaba creşti capacitatea cond de ieşire, calitate mai bună nu se poate obţine decît cu un alimentator stabilizat şi mai zdravăn. Cu baterie, aceste integrate pot susţine căşti. Nu strică nici consultatrea atentă a pdf-urilor producătorilor, schemele de pe net sînt în general greşite. http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/CD00000132.pdf http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet2/d/0jscuoiw67wewrxg5xttjyxo4ify.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum