Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor USB - RS232

Postări Recomandate

Asa cum este schema, daca se programeaza controller-ul cu firmware-ul corespunzator, se pot programa controllere care au fost programate in prealabil cu un program bootloader serial.

Daca ii atasati un MAX232 atunci in loc de nivele TTL veti avea la iesirile TX, RX ale MAX232 nivele EIA-232 (+/- 15V).

Functie de firmware-ul cu care este programat controller-ul AtMega, va merge sau nu va merge sa folositi o schema clasica de programator prin port serial vechi. Dpdv hardware nu ar trebui sa fie probleme.

Testati si verificati. 

Link spre comentariu

deci scopul meu e sa obtin o interfata RS-232 cat mai apropiata de una nativa dintr-un PC mai vechi. din ce am studiat, schema pe care am pus-o eu mai sus scoate la iesire semnal TTL, iar daca ii pun un max232 scoate, asa cum ai zis tu, mars01, semnal EIA-232, adica ce ar scoate un pc vechi pe portul serial, corect? (desigur, nu scoate chiar toate semnalele)

Link spre comentariu

Sincer, nu am incercat aceasta varianta pentru ca am tot ce imi trebuie: Pic Kit 2 (1bucata home made, 1bucata artizanala, 1 bucata clona chinezeasca), PicKit3 (clona chinezeasca), USBasp, AVR ISP3 etc.

Daca vi se pare interesanta aceasta varianta ocolitoare, atunci nu aveti decat sa o incercati. Componentele nu sunt deloc scumpe (~10...15 lei cu totul).

Dar eu as folosi o placuta gen:

http://www.ebay.com/itm/FT232RL-FTDI-Module-Mini-Port-USB-to-TTL-3-3V-5-5V-for-Arduino-Serials-Adapter-/221832721129?hash=item33a642b2e9

la care se adauga un MAX232.

Link spre comentariu

Interfata seriala standard (+_15V) era numai la calculatoare foarte vechi. La cele mai noi, tensiunea e mai mica si unele programatoare nu merg. Am si un laptop HP cu interfata seriala. E completa, dar tensiunea este si mai mica. Adaptoarele USB - serial sunt de multe feluri. Cele mai ieftine sunt incomplete si au nivele 0 - 5V. Altele sunt complete, dar functioneaza prost cu programatoarele, scriu un MC in 30 de minute. Am capatat unul de productie recenta, costa 50 lei. Are si un CD mic cu drivere. Abia acesta functioneaza perfect, identic cu o seriala standard. Se poate face unul home made, cu FT si MAX, cu softul necesar, dar nu va merge mai bine decat perfect.

Link spre comentariu

Adaptoare seriale de la usb se gasesc gata facute si nu este justificat efortul pentru a construi cu FT232, MAX3232, etc.

Pentru cine are computer desktop se gasesc placi PCI, PCIE cu porturi seriale RS232, 422, 485 perfect functionale.

Cu putin noroc, poate chiar aveti pe placa de baza a desktopului dvs. un conector pentru RS232 (nu cu tensiune standard dar oricum utilizabil), neconectat.

Pentru USB se gasesc adaptoare industriale care sunt putin scumpisoare dar au izolatie galvanica si la fel iesiri 232, 422, 485.

Pentru a programa PIC si AVR cea mai buna solutie este cumpararea unor clone ale programatoarelor originale: PicKit si AVRISP. Exista clone si pentru scule mai destepte cum ar fi Microchip ICD sau Atmel-ICE.

Chip-urile de la Atmel se pot programa si cu un Arduino.

Eu am programat primul AVR cu un cablu pe portul paralel, cu un circuit buffer dar am incercat si fara, doar cu niste rezistente si a mers !

Acum am o cutie asemanatoare unui dock care are niste porturi USB, port PS2 tastatura, mouse, port serial, paralel. Mai am o cutie plina cu cabluri USB-RS232 si cateva adaptoare USB-RS485. Nu folosesc nici unul dintre acestea pentru PIC sau AVR deoarece am programatoarele originale.

Editat de one
Link spre comentariu

ca nu este justificat efortul...e discutabil. eu unul vreau sa construiesc unul, pentru ca nu am incredere in ce cumpar! si zic asta din experienta. am comandat la un magazin local un adaptor pt laptop, PCMCIA (sau cam asa ceva, din acela care se introduce in laptop)-RS232 si m-am ales tot cu un prolific....desi le-am specificat celor de la magazin ca nu vreau porcarii din astea..asadar raman la prima varianta, aceea de a-mi face eu unul. ma incanta si ideea cu chip ftdi, dar cum nu e disponbil si in varianta THT, ci doar SMD si eu nu am scule pt lipit SMD (nici nu stiu cum se face si nu vreau sa invat deocamdata),am ales varianta cu ATMEGA8 (pt ca mai am vreo 10bucati).

asadar, lansez urmatorul apel: a construit cineva o struto-camila din asta? sau credeti ca va functiona pentru ce vreau eu s-o folosesc?

astept pareri, experiente..dar va rog mult, nu-mi mai dati sfaturi gen: ”mai bine cumpara-ti gata facute”! multumesc pt intelegere!

Link spre comentariu

ok, vad ca esti fan Prolific..no problem. eu am doua adaptoare cu chip prolific: unul usb-serial si unul express card-serial. ma asteptam ca macar cel pe PCMCIA sa functioneze cu programatoarele mele.si surpriza..niciunul nu a functionat. e drept ca doar pentru comunicare seriala sunt bune (le folosesc pentru a da comenzi unei surse digitale de tensiune cu atmega8), dar pentru programare...deloc. hai sa-mi reformulez intrebarea: credeti ca un adaptor usb-serial cu chip FTDI va functiona pentru programatoare de PIC si AVR? sa fie vorba doar de nivelurile de tensiune mici date de aceste adaptoare pe care le-am mentionat mai sus?

Link spre comentariu

Nu, nu va functiona, pentru ca problema nu este la chip-ul FTDI, ci la cipul  care se afla dupa el !!!

Am adaptoare USB cu FTDI (FT232), Prolific (PL2303), Silabs (CP2102), am placi PCI cu circuite de la Moschip.

Am adaptoare seriale izolate de la Adam, Pixys, Red-Y care sunt construite in general cu FT232 dar nu numai. Nu sunt fanul niciunei marci.

Singurele pe care va recomand sa le evitati sunt chip-urile chinezesti de tipul CH340 si derivate.

Link spre comentariu

Interesant ce se spune despre CH340. Eu am cumparat aceste chip-uri (cateva zeci) si sunt foarte multumit de ele. Cel putin pentru ce le folosesc eu si anume comunicatie cu microcontrollere care nu au port USB.

Sunt foarte ieftine si pentru mine nu este nici-o diferenta intre FT232 si CH340. In afara de pret.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări