Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator frecventa pentru alungat caini

wally_gatter

Postări Recomandate

Am postat la  sectiunea  "Mici proiecte" deoarece doresc sa realizez un asemenea aparat , in asa fel incat toata lumea sa poata vedea proiectul cap coada. Deocamdata caut o schema , sper ca ma veti ajuta cu asa ceva cei care au mai realizat sau macar au habar despre ceea ce doresc sa fac.. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

6

• wally_gatter

5

• Terry34

3

• ubaqiry

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum vreo 2 ani am incercat mai multe scheme luate de pe net , le am pe undeva pe vreun hard, daca le gasesc le postez.Montajele sunt usor de facut insa punctul nevralgic al aparatului este traductorul care trebuie sa aibe o frecventa de rezonanta de 20-22 khz si un nivel audio de 110-120 db pentru o raza de actiune de 10-15 m.Nu am gasit asa ceva.am incercat cu fel si fel de traductoare piezo sau cu twitere dar  nu am obtinut rezultate bune desi semnalul la iesirea montajului avea si frecventa si amplitudinea bune.

Deci cheia problemei este traductorul.Am sa reiau si eu sapaturile si revin cu alte date.

Link spre comentariu
post-179973-0-13155900-1413692726_thumb.png
post-21106-139829690747_thumb.gif

Eu am făcut acu vre-un an unul care folosea un CD4047 ca generator de bază și un 555 care-i modula frecvența.Mergea bine la câțiva metri, eu atâta aveam nevoie.Foloseam un piezo de la o instalație de pom muzicală  :rade: .Postez și varianta mea, am mai postat-o pe vechiul forum la un topic identic, se poate omite circuitul step-up din dreapta, care ridică doar tensiunea de la 3V la 9V.Cea mai complexă schemă e preluată după un produs industrial de calitate (Pest repeller multifuncțional)

Cele mai bune rezultate se obțin cu frecvențe fluctuante, modulate, nu cu frecvență fixă.Din cele puse mai înainte de colegul Capabilu, cea cu 555 (schema galbenă) face acest lucru, modulează frecvența de bază cu impulsuri luate de pe traful de rețea.

Editat de validae
Link spre comentariu

si daca folosim un horn cu bobina in locul piezo si o schema cu un etaj de putere cred ca putem face ceva competitiv fata de cele din comert la 180 lei, banuiesc ca sunt niste pleznitori chinezesti...

Link spre comentariu

Au şi cele comerciale efect, dar diferă acest efect de la animal la animal, cele mai sensibile sunt animalele tinere. Binenţeles că o putere mare dată de un difuzor mai mare ar avea efect mai bun, dar ţineţi cont că tweeter-ele bobinate nu sunt concepute totuşi pentru frecvenţe ultrasonice, deci nu vor rezista la asemenea frecvenţe.Tot cele piezo fac faţă, dar se pot folosi unele cu horn şi cu cristal serios, nu de 5 mm.

Link spre comentariu

Au şi cele comerciale efect, dar diferă acest efect de la animal la animal, cele mai sensibile sunt animalele tinere. Binenţeles că o putere mare dată de un difuzor mai mare ar avea efect mai bun, dar ţineţi cont că tweeter-ele bobinate nu sunt concepute totuşi pentru frecvenţe ultrasonice, deci nu vor rezista la asemenea frecvenţe.Tot cele piezo fac faţă, dar se pot folosi unele cu horn şi cu cristal serios, nu de 5 mm.

si unde as putea gasi un asemenea piezo?  

Link spre comentariu

Pai la distribuitorii de componente . Eu am folosit unul cu diametrul de 120 mm , am facut o baie de spalare cu ultrasunete ... si alte chestii ! Se gasesc si pe la alarmele de incendiu , unele si cu un embrion de con deflector , pentru difuzia sunetului ... si pe la alte gadgeturi . Mai e o solutie legarea serie - paralel de elemente mai mici , usor de gasit prin instalatii de pom si alte minuni venite din Asia . Avantajul e si o " coloratura " mai bogata a sunetului in cazul a ceva cu frecventa si modulatie variabile , au frecvente de rezonanta usor diferite ... O solutie rapida e achizitionarea a ceva tweetere piezo , din incintele electroacustice ( boxe ... ) , au putere suficienta . Se impune un etaj final de atac cu ceva putere , si banda de trecere acoperitoare .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări