UDAR Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Te înțeleg Emil ( Da , e Radu ) . Eu am făcut laboratoare acolo și am învățat cu un Bodea și alții .... Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Mulțumesc , eu cred că și tu ai făcut aceași școală chiar dacă altă ”specializare” , cum îi zicea atunci . Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 IPRS mai exista? Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Nu, nu mai există. Link spre comentariu
em2006 Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Eu am o idee extrema si traznita. Ati putea folosi in loc de condensator un acumulator? ... Hm, Relativ la intrebare, interesant e ca, una din solutiile anterioare utilizarii condensatoarelor EN din poza, pe care mi le-a fabricat IPRS (repet, la o calitate impecabila), solutie pe care am adoptat-o cu mai mult timp in urma (nu la mult timp dupa '77, anul marelui cutremur), consta tocmai in... baterii de acumulatoare, pe care le aveam din belsug in sectie (pt electrocare si locomotiva)... Da, era o aplicatie in care acumulatoarele puteau rezolva problema care ulterior avea sa fie rezolvata de catre bateriile de condensatoare bipolare. E vorba de eliminarea (compensarea) componentei continue care apare inerent in prezenta arcului de sudare AC in argon (sudare wig aluminiu si aliaje), arcul avand efect de redresare. Ideea nu-mi apartine, am avut ocazia sa vad practic ceva de genul, eu am facut doar adaptarea la utilajele mele dupa ce am inteles principiul... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 (editat) Seria tipărită pe acei condensatori ENxxxx chiar asta înseamnă, Electrolitic Nepolarizat. Par să fie fabricaţi ptr a trece curent zdravăn prin ei, după cose. 40Vca înseamnă cam 63Vcc, dacă e să mă iau după cei Elko nemţeşti din aceeaşi perioadă. Aş putea ghici că dimensiunile carcasei sînt cele ale cond de 4700uF/40V cunoscuţi, practic înfăşurarea internă ocupă acelaşi spaţiu. Editat Octombrie 11, 2014 de zal Link spre comentariu
valangjed Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Cine incepuse acest topic?De ce?Vad ca s-a ajuns la "orgolii" si "amintiri".Uneori, mi se pare ca "former Alfred" are dreptate.Nu inteleg cum dar facem, dintr-un tantar rahitic, un armasar "pur-sange arab" sau macar, un mustang de preerie. Link spre comentariu
em2006 Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 ...Aş putea ghici că dimensiunile carcasei sînt ... EN7540 are 34mm diametru si 65mm lungime, exclusiv terminalele. In poza atasata se poate vedea gabaritul, comparativ cu ale altor doua modele cu caracteristici electrice similare. Diametrul capsulei e acelasi, 34mm, la toate cele 3 tipuri de condensatoare lungimile fiind 78mm pentru cel SK (Al-Elko), respectiv 85mm (exclusiv surub fixare) pentru cel FRAKO. Se vede pe ambele modele marcajul "West Germany". De asemenea "bipolar" pe FRAKO si "ungepolt" pe SK. Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Am avut si eu niste conzi dinaia "bipolari" ELWA si i-am pierdut. Mai am unul dar nu e bipolar, e simplu. Prin diverse procedee tehnice se puteau construi in aceleasi carcase si socluri atat bipolari cat si simplii. Elwa cred ca erau polonezi sau din rdg. mai am acestia [/url]">http:// Asta e cel elwa simplu de 47 micro. Daca-l incarcam la 220V in c.c redresat cu o dioda puteam apoi sa alimentez printr-o rezistenta un un tub de descarcare cu neon cam 5 minute[/url]">http:// Cea mai mare capacitate care o mai am e asta [/url]">http:// L-am folosit mai demult cu montajul acela de redresare din poza cu punte de diode si bobina pt atenuarea pulasatilor. Redresarea si netezirea pulsatiilor era atat de bine realizata incat era aproximativ lafel ca si tensiunea si curentul date de o baterie. Nu exista "zgomot" deloc. Nu aveam miez pt bobina respectiva si improvizasem eu un miez din surub de fier si niste resturi de tole. Cu cat aveai miez mai bun inductanta bobinei era mai mare si netezirea mai buna. Acum sta degeaba. Bobina era de 12V parca si o alesesem atent ca sa pot avea suficient curent in montajul respectiv, o bobina de tensiune mai mare ar fi avut o rezistenta prea mare. Montajul era la 4,5V-6V maxim. Mai am si acestia prin cutii, stau degeaba sunt IPRS 680microf si 25V c.c evident, posibil sa fie electrolitici cu carcasa de Al [/url]">http:// si o gramada de altele de toate tipurile mici, [/url]">http://inclusiv rusesti de capacitati de ordinul zecilor de nanofarazi si tensiuni mari facuti din folie de aluminiu rulata in dielectric de plastic precum un cozonac rulat, cel putin asa cred ca sunt facuti dupa aspect Ma bate gandul ca decat sa arunc mai bine pun de o colectie de piese electrice, doar ca spatiul e marea problema ca e groaznic de limitat si colectie cu gramada bagate in cutii numai colectie nu e Editat Octombrie 12, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 În principiu nu păstrez electroliticii vechi, decît dintre mărcile ce produceau unii buni atunci, în care am încredere. Din prima poză, cel românesc e cu hîrtie, rezistă la 220Vca dar nu l-aş încerca la mai mult, ceilalţi sînt cu folie. Cei de 680uF sînt cu carcasa de aluminiu, se vede clar asta, dar eu i-aş arunca, la fel şi mulţi din cutia aia. Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) El e metalic extern, dar e cu hartie inauntru? nu electrolitic? asta e bine inseamna. Cred ca e din cei care se puneau pe la "neoane". Aia de 680 au o folie f subtire albastruie pe ei, nu se vede in poza insa. Elwa cu ce o fi? are o borna iar celalat contact este de fapt carcasa externa. care-i plus care minus, ca de cand nu l-am mai folosit nici nu mai stiu. Se incarca in orice directie insa intr-una se incarca mai bine si inmagazina mai multa energie Mai am unul sovietic, azi am dat de el ca am cautat sa vad ce mai e, nu i-am facut poza, insa e metalic rorund de Al, iar pe soclul intern din mijloc are 2 borne notate cu plus si minus. datele sunt 2000 micro si 40V, cam 6 cm lungime si 4 diametru, o fi cu hartie sau electrolitic? Mai am 2 tot de aluminiu la 25V si 4700 microf tot de c.c. si tot iprs Editat Octombrie 12, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
em2006 Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 ... Elwa cu ce o fi? are o borna iar celalat contact este de fapt carcasa externa. care-i plus care minus, ca de cand nu l-am mai folosit nici nu mai stiu. ... E electrolitic, minusul e la carcasa. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 12, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Am gresit pentru ca nu am dat mai multe detalii. Condensatorul era folosit pentru a alimenta 18 led-uri de 1w serie, dupa schema de la prima pagina. Pana la urma am folosit 2 condensatori 2.2uF X2 275 V in paralel. Curentul obtinut este undeva la 0.2 A. Insa am incercat si cu condensatorul mare si binenteles ca functioneaza. Ma interesa mai mult din pct de vedere al durabilitatii. Cam despre asta este vorba: ........ practic, se vor inlocui 2 tuburi neon a cate 20W fiecare. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Sper că ai făcut varianta din drepta , cea cu condensator electrolitic. Schema nu oferă nicio protecție la supratensiunile care există în rețea deci durata de viață a LED-urilor poate fi afectată simțitor . Varianta din stânga are în plus dezavantajul că nu protejează la vârfurile de curent posibile la cuplarea tensiunii , cea din dreapta le atenuează cu ajutorul condensatorului. Editat Octombrie 12, 2014 de UDAR Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum