Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alegere condensator 220V


turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare, am realizat un circuit de alimentare dupa schema ( http://danyk.cz/ledzar_en.html ). Detin 2 tipuri de condensator :

1. condensator de pornire ( http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/35uf450v-p-3368 );

2. condensator X2 ( http://store.comet.srl.ro/en/Catalogue/Product/17331/ );

Care alegere e mai buna? Nu ma deranjeaza faptul ca primul are dimensiuni mai mari. Ma intereseaza rezistenta in timp.....

Link spre comentariu

Dimensiunea fizica e data de tensiunea de lucru, capacitate si tehnologia de fabricatie. Mai mare nu inseamna neaparat mai rezistent. In plus "rezistenta" de care spui tu e strict legata de tensiunea maxima de functionare a condensatorului.

Cel mic e cu poliester iar cel de pornire e electrolitic daca nu ma insel.

La ce vrei tu sa faci e excelent cel cu poliester. Eventual alege unu cu tensiune de lucru 400V

 

Edit:

In schema prezentata de tine vad doar un condensator de 330nF si unul polarizat de 47micro. Ce ne arati in cele doua link uri, au capacitate mult mai mare.

 

Condensatorul de 330nF il poti inlocui cu doua bucati inseriate din modelul asta

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/1uf250v-poliester-p-5004

astfel o sa ai tensiunea de lucru 500V si capacitatea aproximativ 500nF

 

iar pt al 2 lea ceva de genul asta

 

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/47uf160v-p-1684

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Trebuie condesator de tip "X2" , se pot gasi in sursele de la calculator.

De inlocuit cu condensator nepolarizat  eu n-as face, acele conzi de tip "x2" au alte caracteristici  in plus fata de cele normale (adica fara "x2" sau "y")

Editat de hixpp02
Link spre comentariu

,,iar cel de pornire e electrolitic daca nu ma insel.''Te inseli,e nepolarizat.Tine si ala,doar ca fizic e mai mare.Eu am unul de 14 uf de genul asta folosit la alimentarea unui led de 30W,n-am avut probleme pana acum.Singurul inconvenient e marimea,dar era greu de gasit unul de capacitatea si tensiunea aia de alt gen.

Link spre comentariu

,,iar cel de pornire e electrolitic daca nu ma insel.''Te inseli,e nepolarizat.Tine si ala,doar ca fizic e mai mare.Eu am unul de 14 uf de genul asta folosit la alimentarea unui led de 30W,n-am avut probleme pana acum.Singurul inconvenient e marimea,dar era greu de gasit unul de capacitatea si tensiunea aia de alt gen.

Deci lol.. E ca si cum ai spune" nu e dacie ca e verde" :) pai ce treaba are polarizat sau nepolarizat cu electrolitic ?

 

ete exemplu  http://www.ancoro.ro/cumpara/condensator-14-uf-400-450-nepolarizat-electrolitic-4950053

Link spre comentariu

Sincer habar n-aveam ca pot fi electrolitici nepolarizati.Vad ca pe diverse site-uri au de vanzare condensatori electrolitici nepolarizati,unul e cel pus de tine.

Condensatoarele electrolitice prezinta proprietati remarcabile (permitivitate si rigiditate mare) si posibilitatea de obtinere a unei pelicule sub un micron, ceea ce duc la realizarea de capacitati specifice mari (sute ).Ele se bazeaza pe proprietatea oxizilor unor metale ca aluminiul si tantalul, de a conduce intr-un sens si de a prezenta o rezistenta de blocare mare in celalalt sens. De aceea aceste condensatoare sunt polarizate.

Sursa -

www.urmatorulpas.com/condensatorul

 

Condensatorul electrolitic este un condensator care folosește un electrolit ca mediu dintre plăci, pentru a obține o capacitate electrică mai mare pe unitatea de volum. Este folosit în circuite de joasă frecvență ca, de exemplu, cele pentru netezirea (filtrarea) curentului pulsator produs de un redresor. După felul metalului din care este construit anodul se deosebesc:

- Aluminiu-condensatori

- Tantal-condensatori

- Niob-condensatori

Raportat la volumul construcției condensatorii electolitici au o capacitate mai mare decât cei ceramici sau in folie plastică. Condensatorii electrolitici sunt componente de circuit electric polarizate, au un pol plus și un pol minus.

 

 

sursa-  http://ro.wikipedia.org/wiki/Condensator_electrolitic

 

 O fi cum zici,eu pana acum nu stiam ca exista condensatori electrolitici nepolarizati.

Editat de marius_3004
Link spre comentariu

De acord cu domnul Rx-Tx.De curand am gasit intr-un TV Panasonic, mai vechi, un 3,3uF la 160V si ma uitam ca vitelul ca nu avea marcat minus , nici pe el nici pe placa.Din curiozitate l-am montat invers si nu s-a intamplat nimic.

Link spre comentariu

Probabil că era, am întâlnit și eu pe vremuri în niște televizoare ITT Graetz astfel de condensatori. Au capacitate mică, în comparație cu mărimea și tensiunea lor, dar sunt electrolitici.

 

”Electrolitic” înseamnă că își bazează funcționarea pe un electrolit, dar nu e obligatoriu să fie polarizat. Există tipuri de electrolitici care au două straturi de dielectric și se comportă ca și cum ar fi doi condensatori polarizați puși ”spate în spate”. Astfel că pentru utilizator ei sunt nepolarizați, pot fi montați oricum. Se utilizează pentru cuplaj în c.a. de-obicei, în situații când tensiunea continuă nu e tot timpul de același semn ( + sau - ) pe unul din terminale față de celălalt.

Editat de former_Alfred
Link spre comentariu

Cand doi iti spun ca esti beat,e cazul sa mergi la culcare:-) .De mine spun.Posibil sa se fi inventat condensatorul electrolitic nepolarizat,din ce teorie stiam eu e obligatoriu polarizat .Si mai stiam ca cei pentru pornirea motorului sunt cu polipropilena.Omul cat traieste invata...nu neaparat lucruri corecte:-)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări