Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schemă comandă ventilator 12V funcție de temperatură !

XAN77

Postări Recomandate

Au început să se adune ceva surse de alimentare, încărcătoare de acc etc care conțin și ventilatoare. E enervant să meargă mereu în maxim și să facă zgomot chiar și cînd nu e nevoie.

Doresc o schemă ușor de multiplicat cu componente ieftine și la îndemînă, să nu necesite comenzi pe net.

Termistori nu vreau să folosesc, majoritatea sunt pernuțe ce nu se pot pune pe radiator, exclus. LM35 e în capsulă TO92 și îl găsesc doar pe net, exclus.

În acest sens mă gîndesc ca senzorul de temperatură să fie o joncțiune de tranzistor în capsulă TO126/TO220, avînd avantajul că se poate pune ușor pe radiatoare. Cred că are aceeași caracteristică termică de -2mV/grad Celsius ca și o diodă. Probabil e nevoie și de un AO.

Deține cineva o astfel de schemă?

Link spre comentariu

Interesantă schema, mulțumesc.

Ar fi fost mai bine dacă era un AO mai banal și nu LM311 care nu e chiar peste tot. Știu, risc să devin cîrcotaș. Cred că ar merge totuși și alt AO, un LM358 că tot merge cu alimentare simplă. Confirmă cineva?

Se poate folosi la senzor un NPN? Cu emitorul la masă mă gîndesc.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

LM311 e comparator nu operațional și se găsește la toate magazinele on line cât de cât ... .

Dar , da , merge LM358 .

PS Bănuiesc că ai observat că schema nu e proporțională ci ON-OFF . Că tot vorbeai de cârcoteală...

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@Feretech Am o obiecție la schema de mai sus , nu are histerezis . La releu n-ar fi o problemă , are el destul , dar la ventilator s-ar putea să conteze .

@XAN77 ”Un AO poate face pe comparatorul.” Nu orice OpAmp și nu în orice situație , dar în cazul ăsta da . 

Link spre comentariu

Ai putea incerca un UC3843. Dioda sau tranzistorul, senzor de temperatura, inseriat cu un semireglabil de cca 10K, spre masa.. Cursorul in pinul 2, celalalt capat la pin 8. Pinul 1 in aer, 3 la masa, restul conform datasheet. Ventilatorul, intre pinul 6 si masa, daca e de curent mic. Daca e nevoie de curent mai mare, un mosfet comandat de UC, ventilatorul intre drena si plus. Cresterea temperaturii, ar duce la scaderea tensiunii in pin 2, respectiv la cresterea umplerii pe iesire.

Ceva de genul acesta, dar cu dioda inspre masa...

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Amplificatoarul de eroare din UC384x are o variație de tensiune la ieșire ( spre intrarea în comparatorul PWM ) de 6 - 0,7 = 5,3V . Amplificarea tipică este de 90dB adică de 30000 de ori . Deci variația de tensiune la intrare necesară pentru ”cursa  completă ” este de 5,3/30000 = 0,18mV adică  0.1°C !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Se doreste o precizie mai buna de 0,1 grade, sau ce sa inteleg ? 

PS

AO se poate desensibiliza foarte simplu, sau pur si simplu, sari peste el, comandandu-se cu senzorul,  printr-un tranzistor, pinul 1. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Să înțelegi că , așa cum ai sugerat tu, amplificatorul de eroare din UC384x ar funcționa ca și comparator , deci va face o comandă ON-OFF , fără histerezis chiar .

Trebuie o reacție negativă din pin 1 în pin 2 pentru a limita amplificarea . Cu 0.1°C am vrut doar să spun că la variația aia ( teoretic ) se va trece de la DC = min la DC = max.

Da , exact , ce ai scris în editare - prima parte , că direct pe pinul 1 cădem în extrema cealaltă , amplificare prea mică . Dar ideea rămâne interesantă. 

Noapte bună.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Stiam ce vrei sa spui, era poate suficient sa spui ca trebuie micsorata amplificarea si cum. N-am testat, dar e foarte posibil sa functioneze chiar si asa, cu amplificare mare, datorita inertiei termice foarte mari a radiatorului. 

Link spre comentariu

Inerția termică a radiatorului înseamnă doar variație lentă nu și variație mică . Deci dacă la 39.9 grade am viteza la minim , la 40 grade va fi la maxim indiferent că asta se întâmplă după 1 - 10 - 100 secunde.

Link spre comentariu

Interesantă variantă. Mă bucur că am deschis topicul. Cum s-ar perfecționa schema ca să comande variabil turația ventilatorului?

Menționez că se va alimenta de la 12V și ventilatoarele în cauză sunt tip ”ATX”. Deci UC ar putea comanda direct ventilatorul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări