Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator cu TDA 2005

naminator2003

Postări Recomandate

In plus am vazut la niste magazine niste surse de 12 V la 3 A din acelea in carcasa de final de metal cu 2 pini... daca stiti la ce ma refer... Ar fi o solutie buna? Bineinteles daca gasesc la 5A nu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naminator2003

18

• v3l0

5

• adrian_pintea

3

• ALEKS

3

Top autori în acest subiect

Seria 78XX defineshte nishte limitatoare/stabilizatoare de tensiune cu 3 pini care suporta un maxim de 1.5Amperi. XX din 78xx defineste voltajul stabilizat de integrat, ce poate lua valorile 05, 09, 12, 15, 18, 25 (daca am gresit vreo valoare ata ete :oops: ). aceste integrate au trei pini: IN(trare), GND(masa), OUT. daca se doresc mai mult de 1.5A se conecteaza la un punct comun piciorusele de IN, la masa toate piciorusele de OUT si la iesire toate piciorusele de OUT. IN principiu nu ar trebui sa se bazeze cineva pe toti cei 1.5A ai unui limitator pentru ca in general nu e bine sa duci la limita fizica nici un dispozitiv. 78XX pot fi precedate de LM, UA si cine shtie ce alte prefixuri ale diversilor producatori (lm78XX, UA78XX) si pot fi cumparate de la orice magazin online de componente electronice (adrese de magazine se gasesc pe site, ba chiar exista o sectiune dedicata magazinelor :wink: ). Variantele de gen 78LXX si 78MXX au diverse limitari si caracteristici specifice (78Lxx de exemplu "duce" doar 100mA). Aceste stabilizatoare trebuie puse pe o forma de radiator, fie chiar si carcasa metalica(daca exista) a montajului executat. Daca mai ai nevoie de detalii cauta pe google dupa cuvintele: "78XX voltage regulator regulator", "78XX datasheet". In datasheet afli care sunt pinii in/gnd/out cu ajutorul unui desen foarte exact al integratului plus alte informatii.

Link spre comentariu

Vezi c-a mai fost un subiect legat de 2005.Schimba integratul - recomended :) De ex TA8210H, TDA1514 , chiar si TDA2030 etc. Zau ca e pacat de trensformator :).Integratele 2003-2005 sunt mari pacatoase. Parerea mea este ca nu prea se merita. Au tot felul de probleme de stabilitate, functioneaza mai degraba pe 4 ohmi, unele dintre ele nu pot fi stabilizate nicicum iar la fidelitate sunt destul de varza.Ceea ce ti se intampla tie este mai degraba o problema de stabilitate ( de obicei integratul "idle" se incinge ca dracu chiar si la tensiuni de alimantare mici ), lasand deoparte supraalimentarea care poate sa il omoare.Ca sa evidentiezi treaba asta, pune un voltmetru pe AC la iesire si vezi ce ai acolo, cu intrarea in gol :). Daca ai ceva volti, integratul oscileaza pe frecvente ultrasonore.Oricum condensatoarele de 100n de pe alimentari, iesire, etc, care la alteintegrate sunt mai mult optionale , aici devin obligatorii . Nu exista o solutie universala pentru a stabiliza integratul. Incearca sa jonglezi din deculpari, micoreaza rezistenta de intrare ( cea de la intrare la masa, in unele scheme este chiar potentiometrul ), vezi cu firele, bucle de masa, etc.

Link spre comentariu

Mersi mult pentru sfaturi dar daca eu am vreo 4 amperi s-ar putea sa am nevoie de vreo 3 din astea... Din cate am vazut eu unul din asta e cam scump (150-200 mii). E usor de adaptat placa mea cu TDA 2005 la un TDA 2030 (la pini ma refer)? Voi ce solutie imi recomandati???

Link spre comentariu

Deci care ar fi cea mai buna solutie in cazul meu? Alt integrat (preferabil unul care cu transformatorul ala sa scoata bine) si sa nici nu coste o avere :) :) :d ... Deci ideea cu facut 12...18V din aia 22V nu e chiar asa buna nu?

Link spre comentariu

Pune tda2009, asta e mai nou (a aparut dupa tda2003..tda2005). ii potzi da alimentare mai mare (cred ca pana la 30V, dar asta trebe verificat) shi curent de ieshire pe la vreo 4-5 amperi, deci l-ai putea shi lega in punte pe 4 ohmi alimentat pe la vreo 20. Are acceashi capsula, aceleashi functzii la pini cu 2004/2005 daca imi aduc aminte bine. Ar trebui sa se poata inlocui fara probleme. Iarashi de stabilitate: mai ales rahaturile de cipuri ne-originale oscileaza. eu le-am compensat prin inlocuirea condensatorului din snubberu de pe ieshire, trebe pus de 0.47uF mica sau stiroflex. Daca modulul l-a facut cineva mai amator trebuie vazute traseele de masa.Inca o chestie: la amplificatoare nu se folosesc in general stabilizatoare. Daca chiar insishti se poate face cu un 7815 shi un repetor cu un 2n3055, asha scoate vreo 14V, iar daca eshti chiar pretentzios pune un 7812 shi un BD250 cu 47ohmi intre baza shi emitor, colectorul pe ieshire, baza in intrarea stabului, emitorul in intrarea circuitului, ieshirea circuitului in colectorul lui BD250. Asha scoate 12V, mult mai stabilizat.

Link spre comentariu

TA8210 contine 4 amplificatoare ( cate 2 in punte pe canal ). Iar ca schema externa nu ai nevoie decat de ceva electrolitici.Cu 2030 ai sanse mai multe, trebuie in principiu sa polarizezi intrarea neinversoare cu un divizor rezistiv, la 1/2 din tensiunea de alimentare, iar reactia negativa trebuie sa functioneze si in curent continuu !!!Sunt scheme care aduc in intrarea neintversoare a lui TDA2005 semnalul de la iesire divizat, dar separat galvanic printr-un condensator ... Din pacate au aparut contrafacaturi ( grosolane ) si ale lui 2030 care au deasemenea mari probleme de stabilitate.Personal am obtinut rezultate bune cu 2030, 2003 in urma cu catva ani, cu cele ST ( nu stiu cat de originale mai sunt si astea )

Link spre comentariu

Stabilizator schema pls ca nu prea inteleg sigur cum vin alea si n-am chef sa fac vreo prostie doamne fereste :oops: ca poate mai bulesc ceva.... In orice caz daca pun TDA 2009 asta nu inseamna ca toate componentele de pe schema trebuie modificate in functie de ce vrea asta? Sau se asemana atat de mult cu 2005?

Link spre comentariu

Salut M-am uitat pe schema shi vad ca exista ceva deosebiri intre 2004-2005-2009. Dar sunt minore. Se poate inlocui direct, iar cum 2009 are Vcc max pe la 28V, potzi sa-l lashi shi fara stabilizator, daca ai alimentarea mai mica de 28V. Eventual, daca ai rezistorul de 120K (sau 100K) intre Vcc shi pinul 3, ar fi bine sa il iei afara. In rest potzi sa-i lashi conzii de bootstrap de 47-100uF de pe pinii 7 shi 11. De stabilizatoare gaseshti scheme pe net gramada, poate shi ceva topic pe forumul asta. Spor la lucru.

Link spre comentariu

Mersi mult lume!In sfarsit merge.... Se aude bine, tare, nu distorsioneaza dect daca dau prea tare (e normal nu?). Am pus masa de la semnal intrare direct pe pinul 6 al integratului. Acolo era si pana acum, dar numai ca mai trecea si prin alte locuri. Facusem contactul dintre masa traf + masa boxe +masa amplif + masa intrare, toate astea oricare cu oricare faceau contact. Dupa cum am mai zis, acum am pus masa de la intrare dupa alimentarea la amplif... Desi nu are nici o logica ,merge. Inainte era masa legata inainte de amplif acum e dupa... pe ACELASI FIR. Daca masa de la traf face contact direct cu cea de la sursa semnal pot sa ard sursa de semnal??? (radio, CD player, PC sound card?). Exista vreun circuit de protectie?

Link spre comentariu

mai ai o varianta. sa pui diode in serie ca sa mai scazi din tensiune. pe o dioda iti cad cam 0.6 V, iti faci singur calculul cate tre sa pui. asta daca te mai intereseaza sa scazi tensiunea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări