Vizitator Andreea Stefana Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Imi poate spune cineva cum se numeste acesta componenta si care este rolul ei. Multumesc. Stiu ca am starnit cateva zambete, dar mai bine intreb decat sa nu stiu niciodata Are un cablu rosu gros care merge la tub. O imagine mai buna nu am gasit. Link spre comentariu
milo01miau Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Transformatoarele de linii Transformatoarele de linii – prezentare generala, defecte, rolul acestora in televizoarele color cu tub crt In anii 90, mai exact pe la inceputul acestora dupa caderea regimului comunist, in piata romaneasca de electrocasnice, in special pe segmentul televizoare. S-a facut o injectie masiva cu produse second hand aduse in special din germania, totodata facandusi aparitia in peisajul romanesc diverse firme axate pe “servisarea” acestor televizoare. Vorbind despre o cantitate asa mare de televizoare second-hand, in care multe dintre acestea aveau deja la activ chiar si 10 ani de functionare, blocurile functionale erau suficient de slabite, in acest articol vom vorbi despre transformatoarele de linii, despre care putem spune ca intr-un televizor cu tub clasic ( CRT – cathode ray tube) este inima televizorului. Multi dintre voi probabil ati mai auzit despre el, pana acum 10 ani fiind o componenta extrem de scumpa, as putea compara transformatorul de linii in banii de acum 10 ani cu display-urile din zilele astea. Era o piesa dificil de schimbat, cum am mai spus, era scumpa, si fiind tot felul de meseriasi, parerile erau oarecum impartite cand venea vorba de inlocuirea acestei piese. Ce face transformatorul de linii mai exact, ca orice transfomator, principiul este de a transforma una sau mai multe tensiuni. La televizoarele color, rolul principal al acestei componente este de furnizare a tensiuii inalte (24 000 – 27 000 volti) pentru tub (ecran). Pe langa aceea tensiune, mai distribuie o tensiune “de focalizare” avand o valoare ridicata (4000-6000 volti), apoi ar mai fii cateva tensiuni joase sa le zic asa de 12-200volti necesare pentru diverse blocuri functionale (baleajul vertical, etajele finale video RGB) Transformatoarele de linii sunt niste componente mai speciale, datorita tensiunilor foarte inalte pe care le furnizeaza. Lucrul cu asemenea tensiuni dezvolta niste conditii de stres electric, cumulate cu socuri electrice datorate comutatiei foarte rapide ( 15625 comutatii pe secunda ), la care mai adaugam si caldura dezvoltata. Transformatoarele de linii le intalnim in blocul baleajului orizontal (liniile), acesta fiind comandat la randul sau de un comutator (tranzistor de linii), din fericire preturile fata de acum 10-12 ani au scazut considerabil, astazi marea majoritate a modelelor comercializate de firma spaniola HR DIEMEN nu depasesc 30-60 de lei. SURSA: http://electronisttimisoara.net/ Link spre comentariu
Vizitator Andreea Stefana Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Multumesc frumos! Am gasit ceva interesant pentru incepatori ..imi poti zice si ce are in interior si cum ajunge curentul de la 220v la tensiuni atat de mari? Link spre comentariu
palcu ion Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 in interior doar sirma bobinata,nu curentul ci tensiunea de la 220v ajunge la cca 25-28kv fiind "procesata" de un etaj sincro cu f=15625hz care "ajuta"u1=110-140v sa fie "multiplicata" ceva teorie ajuta dar e ceva mai mult de discutat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum