Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semineu

romicap

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• romicap

4

• validae

2

• ianhus

2

• adrian lucian

1

Top autori în acest subiect

Sufrageria unde este montat semineul are cam 30mp. (6/4,7 si H 2,5m) si nu era nevoie de adus aer de afara . Initial asa am crezut si eu ca trebuie aer suplimentar 

(da afara ) dar nu e nevoie.

Editat de romicap
Link spre comentariu

Ideea e că tirajul șemineului va face ca un volum de aer rece să trebuiască să pătrundă oricum în locul celui evacuat pe coș, altfel focul s-ar stinge.Acel volum de aer rece poate fi deranjant, se creează așa-numitul ,,curent,, pe la partea inferioară a camerei, mai ales pe lângă uși.

Link spre comentariu

Ideea e că tirajul șemineului va face ca un volum de aer rece să trebuiască să pătrundă oricum în locul celui evacuat pe coș, altfel focul s-ar stinge.Acel volum de aer rece poate fi deranjant, se creează așa-numitul ,,curent,, pe la partea inferioară a camerei, mai ales pe lângă uși.

Sigur ca da ,de aceea focarul semineului este prevazut cu orificii aflate in zona cenusarului ,tocmai pentru a lasa aerul rece sa patrunda in el .

Cat priveste asazisul curent din zona usilor este insesizabil atunci cand volumul incalzit este suficient de mare ( in cazul meu un dormitor si o sufragerie cu o suprafata totala de circa 45mp.

Link spre comentariu

Mai demult, în Tehnium (nu mai ştiu exact numărul revistei) se trata exact acest aspect, al aducerii aerului rece de afară prin tub de secţiune suficientă focarului utilizat. Astfel se înlătură aducerea da aer rece în cameră (aer necesar tirajului sobei) şi tirajul creşte datorită diferenţei mari de temperatură dintre aerul din cameră şi cel adus direct de afară. S-a mai discutat chestiunea pe forum, specialiştii în domeniu pot da mai multe amănunte.

Link spre comentariu

felicitari.si eu am un vis al meu de a mi face asa ceva ..dar sa fie din piatra de rau sa caramida nefinisata doar la urma dat un strat de lac ..la tine a iesit super felicitari

Sunt suficient de scumpe focarul (fonta) circa 350 de Euro si auxiliarele (burlanele si coturile din otel de 2mm) v`o 150Eu , iar vata bazaltica cu folie de  aluminiu de asemenea ,in rest daca este vointa se poate orisice.  

Editat de romicap
Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Salutare. Ma intereseaza daca cineva dintre dvs a masurat vreodata temperatura gazelor arse la un semineu. Ma intereseaza o plaja de temperaturi, banuiesc ca depinde de calitatea lemnului etc. Vreau sa pun un schimbator de caldura primar in hornul semineului si voiam sa stiu daca rezista...multumesc.

Link spre comentariu

Bineinteles ca poti monta un schimbator de caldura in semineu. Poti chiar mai aproape, in imediata apropiere a evacuarii, in focar, nu neaparat in horn. Acolo gazele sunt mai reci, si nu stiu daca te avantajeaza.

Contextul clar nu e prezentat, mai multe nu pot spune.

Posted Image

Link spre comentariu

Salutare. Nu am insistat cu explicatia dar incerc sa rectific acum: ideea mea e sa montez niste schimbatoare primare din centrale mai vechi "junkers" intr un semineu de 10kw. Avand in vedere ca acele centrale erau pe gaz...de aici dilema. Le am trimis la aia de la bosch un mail (erau facute de bosch chestiile) si un tip binevoitor mi o trimis ceva documentatie la centralele alea din '95 de unde am descoperit ca ele rezista la max 1100grd. De aici curiozitatea mea in legatura cu gazele din horn. Semineul nu il am montat inca deci nu pot proba eu. La centrala mea termica ferolli 30kw, am masurat si 750grd in conditii mai exceptionale. Stiu ca este si termosemineu dar eu am deja semineul, imi place si nu l as schimba, plus ca schimbatoarele alea primare care le am, au 28kw si randament f bun. Ma gandeam ca poate cineva a fost curios sa masoare gazele in diferite puncte de aia am intrebat. Oricum, multumesc de raspuns.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări