tepeleacatalin Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 buna ziua tuturor am o intrebare ...ce parere aveti despre un condensator ceramic care nu a functionat mult timp...cativa ani .....care a fost recuperat dintr-un montaj de televizor decedat....si care la masuratoare pleaca de la o valoare de 11 nano ajungand pe la 20 dupa vreo 45 secunde....valoarea lui este de 22 nano inscrisa pe el...si nu e singurul...am intalnit o groaza de ceramici care dupa un timp de nefunctionare avand si o oarecare vechime....pleaca de la valori mai mici si le tot creste valoarea sau pleaca de la o valoare nominala sau apropiata si ajung chiar la dublul valorii lor. care ar fi fenomenul?....mai pot fi folositi cei care dupa 1 min ajung in apropierea valorii nominale ....cresterea e rapida la inceput apoi devine din ce in ce mai lenta ca si cum s-ar incarca... comparatia e facuta cu cei noi care au valoare standard de la inceput, cu tolerantele lor fireste, dar ramane stabila imediat cu respect poate e o aiureala ce am intrebat asa ca va rog ...nu radeti. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 (editat) E posibil şi asta, eu am întîlnit ambele variante, cu creştere şi cu scădere la acelaşi model de cond ceramic disc, însă se întîmplă foarte lent şi se accelerează un pic dacă-i încălzesc, după care revin un pic spre valoarea iniţială la răcire. Dacă asta se întîmplă la absolut toţi cond ceramici verificaţi, mai bine suspectezi aparatul cu care-i testezi, sau modul de testare. Îi ţii cu mîna cînd îi testezi? Editat Octombrie 6, 2014 de zal Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Octombrie 6, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2014 (editat) evit sa ii tin in mana...efectiv ii pun pe masa si ii fixez cu varfurile de la aparatul de masura......si valorile lor variaza...sa mai am incredere in asa ceva?....sau direct la gunoi ii las sa fie la temperatura camerei....dupa dezlipire e firesc sa varieze dupa dezlipire....asa ca ii las sa se.....linisteasca.... unii au valoare clara si ferma...altii, multi altii variaza daca aveam dubii privitor la aparat, masuratorile erau la fel pentu toti ceramicii.....dar nu....sunt si valori ferme deci am scos din ecuatie aparatul un DT9205A....nu e stralucit dar ma descurc cu el cu respect Editat Octombrie 6, 2014 de tepeleacatalin Link spre comentariu
feri.visky Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Problema condensatoarelor, mai ales a celor de capacitate mai mica, este variatia capacitatii fata de temperatura. Daca suportul (ceramic) isi modifica marimea atunci se modifica ... tot. Una din inovatiile nemtilor inainte de WW2 a fost si o ceramica speciala care asigura o mare stabilitate dielectrica si dimensionala acceptabila chiar si la frecvente mai mari (100 MHz). Cand mai multe condensatoare trebuiau sa aibe aceleasi constante in cadrul unui circuit, se obisnua ca ele sa fie integrate pe aceeas placuta de ceramica. ...daca e asa cum spui atunci la gunoi cu ele... Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Nu vreau sa fiu Nae contra dar marea majoritate a condensatorilor ceramici cam asa este normal sa se se comporte. Am cumparat condensatori ceramici noi, cu valori cuprinse intre 10pF si 100nF unii fiind produsi de firme foarte serioase si toti se comporta la fel. Dat fiind faptul ca, in general, se efectueaza o masuratoare scurta, la un moment dat, nu prea se depisteaza ce fel de migratie a valorii au acesti condensatori. Majoritar, condensatorii ceramici sunt realizati pe suport din pasta cu coeficient de temperatura pozitiv dar exista si condensatori care au coeficient de temperatura negativ lucru care permite combinarea acestora pentru a obtine o stabilitate ridicata a grupului realizat. De remarcat faptul ca s-au fabricat condenasatori de valori mici pe suport ceramic tip A care sunt excelenti pentru oscilatoare. Revenind la discutie, ar finteresnat sa plasati un senzor de temperatura pe oricare condensator ceramic supus probei si se va constata ca acesta se incalzeste pe timpul functionarii si, implicit isi modifica valoarea pina cind temperatura se stabilizeaza la o valoare impusa de regimul de functionare (bineinteles ca se stabilizeaza si capacitatea). Sunt perfect utilizabili la decuplari, in circuite de curent continuu sau oriunde altundeva nu este vorba de oscilatoare. In alta ordine de idei, nu am gasit pina acum sa cumpar condensatori ceramici care sa nu se incalzeasca. Din fericire mai am pe aici condensatori fabricati de defunctul IPEE iar acestia se comporta decit condensatorii noi pe care i-am cumparat din considerente estetice. Eu unul nu i-as arunca deoarece daca voi cumpara alti condensatori ceramici noi se vor comporta la fel. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Chiar azi am verificat doi cond identici de 2,2nF/4kV nemţeşti şi unuia îi creşte capacitatea, celuilalt îi scade, mai ales dacă-i încălzesc cu degetele. Nu e deranjant, e vorba de cîteva procente faţă de valoarea lor la prima măsurare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Si eu am avut probleme cu niste plachete zilele trecute intr_un Marantz 4400.In tuner,amplificatorul FI, am gasit o gramada de ceramici cu curent de fuga mare (leakage ) care unii pe capacimetru aratau ok in schimb rezistentza de izolatzie era mica.Le_a venit de hac asta: Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Aveam butoane modelul ăla şi nu ştiam de unde... ............... Io tot insist pe forum cu verificatul rez de izolaţie la cond, mai ales la electrolitici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Am gasit o gramada de condensatori electrolitici (in general aia din filtrele de la boxe) care masuratzi pe LCR digital (si cred ca am unul destul de bun U1731 Agillent,am dat 350€ pe el) aratau ok ,insa sub tensiune e altceva.Pt asta am luat vechitura aia de Heathkit IT-11 care testeaza pana la 600V curentul de pierderi la electrolitici si la condensatorii cu hartie,mica,ceramici.Am gasit condensatori cu tensiune de lucru de 100V de ex care pana la 50V erau ok apoi crestea curentul de pierderi si erau sarma.Pe langa capacitate si ESR eu cred ca trebuie verificat si curentul de pierderi (leakage,rezistentza de izolatzie) mai ales prin vechiturile astea pe care le restauram.O chestie interesanta la IT-11 asta e ca potzi formata electroliticii neutilizatzi o vreme si ii readuci la viatza.O vechitura cu lampi care m_ salvat din multe situatzii jenante cand totul parea ok si totusi nu functiona cum trebuie. Link spre comentariu
vera Postat Octombrie 7, 2014 Partajează Postat Octombrie 7, 2014 Imi pare rau ca nu mai am o punguta cu electrolitici pe tantal, dar cei nascuti mai devreme, poate isi aduc aminte. In acea punguta era o eticheta, pe care era trecuta data fabricatiei si recomandarea, daca nu au fost utilizati de la acea data mai mult de 6 luni, sa fie tinuti sub Un/2 timp de 30 minute iar apoi la Un alte 30 minute.Asa ca nimic nou sub RaLa condensatorii ceramici de capacitate mica (pana in 5 nF), variatia cu temperatura este acceptabila, cat de cat. La cei de valoare mare lucrurile stau mai rau, mai ales daca prezinta fisuri ale rasinii, pe margini (patrunde umiditatea)- condensatorul este compromis. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 (editat) De departe ăia pătraţi de 68 şi 100nF româneşti mi s-au părut cei mai nereuşiţi, mari, incomozi, fragili, microfonici, toleranţele în bălării. Nici înainte de '89 nu-i lăsam neschimbaţi cu unii tip folie metalizată. ............. Faza comică e că-i puteai ajusta prin rupere cîte puţin din ei. Editat Octombrie 8, 2014 de zal Link spre comentariu
PINTI Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Cred ca va amintiti de condensatoarele ceramice (de culoare rosie ) din televizoarele color importate din URSS dupa anii 90. Erau o catastrofa. Te trezeai cu clientul la atelier care spunea ca ecranul este tot rosu sau verde sau albastru. Puneam mana pe pistol, scoteam condensatorul, il inlocuiam si totul era OK. Ii invatasem pe de rost, nu mai trebuia sa masor nimic. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Erau echivalenţi cu ai noştri, culmea e că acum sînt căutaţi ptr recuperarea de metale rare. Link spre comentariu
mosu20 Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 (editat) Cei romanesti fabricati de IPRS, inaine de a prelua IPEE productia si chiar, o perioada, cei facuti de IPEE cu pasta adusa de la francezi se comportau mult mai bine decit ceramicii adusi acum din import. Problemele au inceput cind a intervenit "tovarasa", doctor in chimie fiind, care a aflat ca importam pamint de la francezi. A sarit de 2 metri in sus de parca ar fi pus-o cu dosul pe plita si a zis "Avem pamintul nostru asa ca faceti bine si folositi-l!" Bineinteles ca baietii de la IPEE au fost obligati sa gaseasca "solutia" si fiindca era o caramidarie pe linga fabrica au scos argila de acolo si au inceput sa ca "condinsatori". Se fabricau condensatori adevarati doar pentru fabricatia selectoarelor de canale ale televizoarelor de atunci, pentru export si pentru aparatura facuta de sectiile speciale. Este adevarat, se puteau rupe usor. Cei rusesti despre care se face vorbire o luau razna deoarece sub tensiune incepeau sa se comporte ca niste diode. Asta a fost cind a inceput sa ii apuce si pe ei economia, hi. De recuperat se poate recupera argintul si terminalele, daca au. Editat Octombrie 8, 2014 de mosu20 Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 9, 2014 Partajează Postat Octombrie 9, 2014 Măsor cîţiva cond de 100nF şi găsesc valori ca 64,68,74nF, cel mai mare avînd 82,1nF(+/-). De aia mergeau toate brici. Apropos, verific şi un puţometru dublu IPRS de 4,7M liniar, o pistă 4,74M alta 6,78M... să tot pui ciocanul pe el. ........... Într-adevăr, se pare că tot ce s-a produs prima dată a fost cu simţ de răspundere făcut şi cu materiale sau piese bune, din import. S-a stricat după ce obsesia ptr asimilare a fost dusă prea departe, combinată cu indolenţa muncitorilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum