Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor danturare arbore transmisie

philiprobz

Postări Recomandate

Nu am reusit sa identific tipul de dantura pe care arborele de transmisie  l-a avut presupunand ca acest tip de dantura are vre-o denumire specifica . Posibilitatea de incarcare cu sudura a picat asa ca nu ramane decat confectionarea unui alt arbore si danturarea acestuia. Are diametrul exterior de 20 mm si o adancime a canalului de 1.5 mm . Profilul danturii  este unul trapezoidal avand baza mare de 6,46 mm si cea mica de 4,89 - valori rezultate doar din calcul matematic cunoscand diametrele, nr de dinti (canale) si latimea canalului pinionului pe care arborele il antreneaza . Credeti.ma pe cuvant ca am cautat de mi-au sarit ochii din cap informatii despre acest tip de dantura si nu am gasit nimic. In targul de vechituri din Buzau in tonele de fiare scoase din fostele uzine de meseriasi si puse la vanzare  nu am gasit     decat o singura freza disc apropiata ca profil de ceea ce am eu nevoie. Nici macar producatorii gasiti pe net nu ofera freze sau  un minim de informatii despre acest tip de dantura. Trebuie neaparat sa gasesc freza potrivita  pentru aceasta operatie pentru ca voi fi nevoit sa o repet de mai multe ori . Freza gasita de mine are un profil trapez cu valori diferite fata de  ce am  nevoie. Ar fi o solutie sa polizez din inaltimea dintilor frezei pana ajung la valorile dorite dar nu pot sa fac eu asta si nici nu stiu cine ar putea. Deci va rog daca cineva are la vanzare/imprumut/schimb, o freza sau cunostinte unde as putea gasi asa ceva il rog sa posteze un raspuns.  Pun si cateva poze :   

post-208130-0-15969700-1412578883_thumb.jpg

post-208130-0-96543600-1412578888_thumb.jpg

post-208130-0-69112700-1412578893_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• philiprobz

9

• bcristian

1

• radu cnc

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ala se numeste arbore canelat, nu e nici un mare secret.

tu ai masurat cotele la roata, gresit, cel mai usor se masoara la arbore intre cele 2 fete paralele sau bagi ciocul sublerului intre fetele paral. din alezajul rotii.

mai bine cauta piesa la un magazin sau pe net, e vorba de siguranta ta si a celorlalti din trafic

Link spre comentariu

Canelat este .  Dupa termenul "spline" pe site-urile straine am gasit ceva informatii dar nu despre tipul de freza folosit la prelucrare. E un banal arbore de transmisie de la cutia de viteze a unui atv deci nu e vreo problema de siguranta . Masuratorile sunt facute la roata (pinionul interior) asa cum ai spus tu, intre fetele paralele pt ca la arbore nu am mai avut ce sa masor :) . Pentru toleranta aferenta imbinarii  valorile vor fi rotunjite un pic ce-i drept.

Link spre comentariu

revin, asa ai masurat tu "Profilul danturii este unul trapezoidal avand baza mare de 6,46 mm si cea mica de 4,89". Profilul canelurii vad ca e dreptunghiular.

cauta in stas arbori canelati si freze pt arbori canelati.

fiecare marime de arbore canelat are o scula anume.

dupa frezarea canelurii, aceasta se rectifica pt a avea jocul sau strangerea prescrisa in stas, altfel jocul creste si la cuplare se poate forfeca.

http://www.scrigroup.com/tehnologie/tehnica-mecanica/ASAMBLARI-PRIN-CANELURI-dreptu21623.php

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Corect ca si clasificare dantura este dreptunghiulara dar arborele va trebui prelucrat cu o freza cu profil trapezoidal ca sa iasa profilul dreptunghiular la creste.  Nu merg atat de departe incat sa rectific piesa. E suficienta prelucrarea grosiera a danturii atat cat sa intre in pinion desi la nivel teoretic nu strica sa stiu care sunt tolerantele. Idee buna cu cautarea dupa  stas, dar o sa-mi ia ceva timp . Caut ca sa stiu ce sa cer.

Link spre comentariu

Crestele de la arbore, se prelucreaza cu un joc de doua freze disc cu dinti drepti, avand un distantier calibrat intre ele si montate pe un dorn fixat in arborele orizontal si asigurat suplimentar cu lagarul reglabil al consolei. Divizarea se face in capul divizor, dupa ce s-a aliniat arborele cu comparatorul, astfel incat sa aibe axa paralela cu axa de deplasare a mesei. Cu un regim de aschiere adecvat, poti rezolva dintr-o singura trecere la fiecare creasta. Dupa ce ai realizat toate crestele in acest mod, vor ramane intre ele 6 zone unghiulare. Se frezeaza cele 6 vincluri cu o freza deget, sau tot cu una disc adecvata. Deoarece centrarea se face pe portiunea curba a interiorului rotii dintate, trebuie tatonat de asa maniera, incat jocul sa fie cat mai mic. De obicei se ajusteaza H8/h7, sau H7/h6. Desi pare simpla, lucrarea este laborioasa si cere indemanare si o anumita experienta in prelucrarea pe freza.

Link spre comentariu

Solutia propusa de dvs sa inteleg ca este o alternativa pentru situatia in care nu avem o scula dedicata care sa profileze canalul dintr-o bucata ca sa zic asa ? Insa profilul crestei nu va mai fi dreptunghiular si nici profilul canalului nu va mai fi trapezoidal la solutia descrisa.  Am trimis mai multe e-mail-uri unor firme producatoare de scule dar pana acum vad ca nu se inghesuie nimeni sa-mi raspunda . 

Acum am vizionat un desenn si am realizat ca aveti dreptate cu solutia propusa . Imi cer scuze pt graba cu care am dat replica. E chiar excelenta ideea.

Editat de philiprobz
Link spre comentariu

Solutia este tipica pentru productia de unicat si serie mica si este ilustrata schematic in atasament. Sculele dedicate (freze melc speciale) sunt prohibitive ca pret (orientativ, peste 350 $ per kilogramul de scula) si se utilizeaza doar in productia de serie mare, unde canelarea are loc prin rulare pe freze de danturat. Ele realizeaza si profilul rotund necesar la fundul canalului. Acest lucru este posibil si la tehnologia pentru serie mica si unicat, daca exista freze disc concave, avand raza specifica ceruta de arbore pe fundul canalului.

post-183846-0-78554700-1412672809_thumb.png

Link spre comentariu

La prima ora  m-am apucat de treaba . Am gasit doua freze disc cu diametru de 50 mm. Una era mai tocita si la frezare s-a cunoscut un pic diferenta de adancime dar am dres-o cu freza deget in final. Iata rezultatul : 

post-208130-0-94876900-1412680991_thumb.jpg

post-208130-0-68444900-1412680998_thumb.jpg

post-208130-0-57973000-1412681005_thumb.jpg

Link spre comentariu

Crestele a trebuit sa le fac undeva la 3.5 mm grosime deoarece micile erori care au intervenit la divizare si alinierea sculei fata de centrul piesei au produs abateri ce nu puteau fi contracarate altfel. per ansamblu sunt multumit de rezultat si piesa rezultata ar trebui sa fie functionala . Nu este un arbore ci doar o bucsa canelata dar modul de lucru il voi aplica si la momentul in care va trebui sa refac arborele integral si nu doar sa il bucsez in acest fel. Nu stiu cat o sa reziste pentru ca materialul ales nu cred sa fie vreun olc 45 ci un otel mai slab. Cert este ca acum stiu ce am de facut . Inca o data apreciez excelenta idee cu cele doua freze disc distantate si multumesc tuturor celor care au postat.   

Editat de philiprobz
Link spre comentariu

Felicitari pentru experienta reusita. Ca recomandari, ar fi bine sa folosesti niste freze disc mai groase si cu taiere bilaterala, deoarece la erorile pe care le-ai enumerat se adauga si cele legate de rigiditatea mica a sculelor. Pentru centrarea celor doua freze pe axa piesei, se poate utiliza un dorn de proba fixat in divizor. Dupa alinierea axei piesei cu cea de deplasare a mesei (care trebuie facuta cu un ceas comparator in cele doua plane care se intersecteaza dupa axa piesei) se vor face mai multe probe si reglaje pana ce la primul contact cu piesa, muchiile celor doua freze (care trebuie sa fie riguros egale in diametru) vor lasa doua urme identice. In acel moment pozitia frezelor fata de axa piesei este corecta si nu se va mai misca sania port-scula. Alinierea axei piesei cu cea a mesei se face prin intermediul reglajelor cu care este prevazut varful de sprijin, capul divizor fiind indexat pe pozitia "zero".

Link spre comentariu

Modalitatea de divizare este cea primitiva pe care o folosesc de ceva timp cu succes la danturarea pinioanelor din plastic doar ca am modificat sistemul de prindere a piesei de danturat si  rigidizat in ansamblu tot montajul. Mai e pana o sa am si eu un divizor.  Desigur ca in  locul dornului de control pot monta orice material de sacrificiu   cu diametrul identic cu cel al piesei de prelucrat .      

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări