AlpHso Postat Decembrie 16, 2006 Partajează Postat Decembrie 16, 2006 am si eu o nelamurire da sa nu radeti de mine.. I-mi putetzi explica shi mie care e chestia cu db? Adica un difuzor de putere mai mica dar cu db mi multi face mai multa galagie ca un difuzor ceva mai mare dar cu db mai putini din cauza ca e mai sensibil sau ce? Link spre comentariu
radue Postat Decembrie 16, 2006 Partajează Postat Decembrie 16, 2006 Exact.Eficienta este in principiu parametrul care ne spune cati dB are un difuzor la 1 W. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat difuzorul este mai sensibil, adica are mai multi dB.Luam spre exemplu o incinta inchisa, unde difuzorul are la 1 W 90 dB, deci la 100 W are 110 dB,masurati, in ambele cazuri la 1 m de incinta; si luam un horn, care are la 1 W 110 dB. Poate pare ciudat, dar din punct de vedere al dB cel in incinta inchisa are nevoie de 100 W pt a suna la fel de tare ca cel din horn, care are nevoie doar de 1 W; acum ca datorita distorsiunilor, noua ni se va parea ca cel in incinta inchisa suna mai tare este partea a doua.Sper ca intelegi. Link spre comentariu
AlpHso Postat Decembrie 17, 2006 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2006 am inteles lucrul asta dar mai vreau sa stiu daca exista un raport intre putere shi db adica daca acel difuzor care la 1w are 90db iar la 100w are 110dbla 50w are 100 db iar la 200w are 130db; exita vre-un raport db/W fix sau depinde de difuzor? Link spre comentariu
adi_0106 Postat Decembrie 17, 2006 Partajează Postat Decembrie 17, 2006 da ..... existacel mai usor calculezi asa: la fiecare dublare de putere bagata in difuzor - mai "apar" 3 dbadica daca la la 1 w ai 95 dbla 2 w ai 98 dbla 4 w ai 101 dbla 8 w ai 104 dbla 16 w ai 107 dbla 32 w ai 110 dbla 64 w ai 113 dbla 128 w ai 116 db la 256 w ai 119 dbla 512 w ai 122 db ..... si cam asa Link spre comentariu
radue Postat Decembrie 17, 2006 Partajează Postat Decembrie 17, 2006 Sau formula matematica:la sesiblitatea pe care o au boxele mai adaugi 10*log(X), unde X mare e puterea, iar log este logaritmul in baza 10.Un exemplu: luam o boxa care are 100 dB la 1 W si ii dam 300 W.atunci la 100 dB vom adauga 10*log(300)=10*2.47=24 dB, deci la 300 W vei avea 124 dB. Link spre comentariu
AlpHso Postat Decembrie 18, 2006 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2006 Pana in prezent am inteles; o intrebare mai am si anume: cum se aduna dB, adica daca doua difuri de ex unu de 120 dB la putere max. si unu de 125 dB la putere max. iar sensibilitatea lor e de 100 dB la 1w folosite simultan cati dB i-mi vor scoate.Si inca ceva, db este un submultiplu al unitatii de masura pentru presiune acustica sau reprezinta ,,alta mancare de peste" ? Link spre comentariu
AlpHso Postat Decembrie 18, 2006 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2006 Inca o intrebare: la chinezarii cum pot sa-mi dau seama care dif are db mai multi (difuzoare la aceiasi putere shi ce lucreaza cu frecvente identice dar ca forma si volum diferit)? Link spre comentariu
radue Postat Decembrie 18, 2006 Partajează Postat Decembrie 18, 2006 E destul de multa teorie ca sa intelegi perfect, si din pacate pt tine nu am timp acum sa explic tot, asa ca voi fi succint.Bell se foloseste pt a clacula, sau a "numara" o diferenta intre 2 nivele.In cazul nostru masori diferenta intre 2 nivele ale presiunii sonore.Deoarece diferenta ar fi prea mare daca am masura in B ( beli ) folosin submultiplul dB, deciBell. Acest are scara logaritmica.La fiecare dublare de putere, presiunea sonora creste cu 3 dB. La fiecare dublare de suprafata care creeaza rpesiune sonora, ambele suprafete lucrand in aceeasi gama de frecvente, presiunea creste cu 3 dB, in cazul in care puterea care intra intr-na singura este egala cu puterea ce intra in ambele la un loc. Daca fiecare are puterea identica cu aceea care intre in rpima,a dica in ambele intra o putere de 2 ori mai mare fata de una singura, atunci ai o crestere de 6 dB. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum