modoran Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Eu zic sa reduci caderea aia maxima de 25V prin prize la transformator comandate de relee, cum e prin sursele comerciale. Alta varianta e preregulator in comutatie urmat de stabilizator liniar. Nu as disipa 250W in nici un caz. Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) Desigur sunt de acord cu ce zice @modoran dar întrebarea era dacă se pot disipa 240W cu radiatorul ăla . De aceea n-am făcut alte sugestii, am presupus că soluția e stabilită deja. @gigimargaus Nu mă refeream la radiator sau la cutie ci la schemă și tranzistorii pe care vrei să-i folosești . Asta doar pentru a aprecia cât ar putea fi temperatura maximă a radiatorului - cu cât mai mare, cu atât mai eficientă răcirea respectiv mai mică viteza aerului dar și cu atât mai dificile condițiile de lucru ale tranzistorilor sau la limită cu atât mai redusă fiabilitatea. EDIT . Fiind multe elemente necunoscute și răspunsul fiind (după părerea mea) la limită va trebui probabil să încerci sau să supradimensionezi radiatorul, la siguranță. Cred că cele sugerate de @BRANCA sunt mai mari dar nu știu dacă încap în cutie. Iar legat de faptul că majoritatea încep cu alegerea cutiei .... Nu întotdeauna majoritatea are dreptate. Editat Iunie 5, 2021 de UDAR Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Dacă e cutie de versatester cred că pot intra 2 buc radiatoare mici de la Tony.Chiar dacă sunt din cele mari pot fi scurtate.În plus se pot folosi două radiatoare cu 2 ventilatoare,înseriate. Am fãcut sugestia când am văzut de unde şi la ce preţ erau cele dorite a fi achiziţionate!Din "kitul" Tony pot rămãne şi tunele pentru o sarcină electronică.Vezi proiectul lui Zvonacfirst de pe forum... Link spre comentariu
gigimargaus Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) Salut. Multumesc pt. raspunsuri.@ @modoran: Sursa va avea la iesire de la 0v la 50...70v in functie de solutia aleasa. Sunt pana la 6 transformatoare de cate 18v comutabile intre ele in functie de tensiunea de iesire( fiecare sursa va avea 3 transformatoare de 18v). Tensiunea nu este batuta in cuie, depinde cum reusesc sa le bag in cutie(spatiu este limitat). Surwsa in comutatie iese din discutie, pentru ca doresc o sursa cu zgomot cat mai mic. Probabil se pot construi surse in comutatie cu zgomot foarte mic, dar nu sunt eu in stare sa le construiesc. Defapt doresc ca in sursa nu existe surse care sa genereze semnale digitale, tot din acelasi motiv sau cat mai putine. @UDAR: Am pus schita carcasei si cum vreau s-o organizez(sper sa se inteleaga desenul facut de mine). Am uitat sa desenez transformatoarele, dar sunt dispuse langa partile laterale ale radiatorului. Toate sunt la limita, Adica transformatoarele au diametrul de 97mm. Daca pun un radiator de 60mm plus trafurile 2x 97mm, raman cativa centrimetri pentru montarea tranzistoarelor pe radiator, cate doi, trei pe rand si doi pe coloana pe fiecare fata laterala a radiatorului, adica in total 8 sau 12 tranzistori. Ai dreptate in ceea ce priveste ordinea in care faci proiectul. Dar intodeauna, cel putin eu, am avut probleme cu carcasele. Sa-ti faci singur, presupune sa ai un atelier specializat si tot nu-ti iese foarte bine, sau sa faci comanda la cineva care se ocupa ce asa ceva, dar costa foarte, foarte mult. De aceea am inceput proiectul in felul asta. Intai am avut ceva in cap, am gasit o cutie care sa se potriveasca cat de cat. Apoi sa vad cum fac sistemul de racire, cum asez trafurile si la urma electronica in functie de restul. Orcie sfat sau solutie sunt binevenite. @BRANCA: Am vazut la vanzari modulele cu radiator respective dar nu cred ca pot face fata la nevoile mele. Eu vreu ca radaitorul sa fie compact, nu din doua bucati, pentru ca nu intodeauna cele doua surse o sa mearga impreuna sau o sa disipe aceeasi putere pe radiatoare, asfel trazistoarele de pe o sursa pot beneficia de tot radiatorul atunci ca cealalta nu este folosita. Multumesc. Editat Iunie 5, 2021 de gigimargaus Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 D-le gigimargaus ,până la urmă ce înălțime utilizabilă are carcasa aleasă?....soluția cu 6 trafuri este....exagerată din punctul meu de vedere!....un singur traf ,bobinat cu înfășurări duble ,cu prize adecvate este soluția optimă! Un exemplu de traf cu specificații asemănătoare realizat pentru un coleg de forum: Link spre comentariu
gigimargaus Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) Salut. @flomar60: Aveti dreptate. Dar sunt limitat de dimensiunile carcasei. Locul unde pot pune un traf este de aproximativ 100mm x 100mm x 150mm. Iar necesarul de putere este de 350...400W. Daca cunoasteti o firma sau pe cineva care poate executa un asemenea traf( prefer toroidal), astept un mesaj privat(doar daca se considera reclama). Multumesc. Editat Iunie 5, 2021 de gigimargaus Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 5, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2021 Înțeleg că sursa e cu comutarea secundarelor. Ar trebui să ai în vedere în acest caz ce se întâmplă la scurtcircuit când ești pe o tensiune mare la ieșire. Toate estimările anterioare privind solicitarea tranzistorilor se pot transforma în vise frumoase. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Dacă se înlătură placa de borne la traful de mai sus ,dimensiunile fizice sunt 100 x 95 x 130mm....iar puterea disponibilă este 350W....un traf toroidal poate avea înălțimea mai mică de 100mm dar,cu siguranță are diametrul mai mare....însă doar dvs știți cu exactitate ce se potrivește acolo .....pentru toroidal puteți încerca la Petra Iași...spor! Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 În dimensiunile indicate pt plasare nu intră un traf toroidal de 400w,numai pe cant.La Petra preţul sare sigur de 300 lei bucata. Nici un traf pe miez E nu intră acolo. Link spre comentariu
gigimargaus Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 (editat) Salut. @UDAR: Da. Este cu comutare, dar incerc sa-l fac cu comutare automata, asa ca, nu exista pericolul de avea cadere de tensiune pe tranzistori mai mare decat cea proiectata. Doar in cazul defectarii. Am gasit o alta varianta de radiator cu o sectiune ceva mai mica, care merg puse unul peste celalat. Asa ca o sa am o sectiune de 40mm x 80mm. Daca are o lungime 250mm si cu doua ventilatoare, credeti ca o sa faca fata? @flomar60 & @BRANCA: Luni sau marti o sa incerc sa iau legatura cu cei de la Petra. Mai cunoasteti si altii care fac trafuri la comanda? Poate sfatuindu-ma cu ei o sa gasesc o solutie. Editat Iunie 5, 2021 de gigimargaus Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Acum 7 minute, gigimargaus a spus: Mai cunoasteti si altii care fac trafuri la comanda? Da, eu! Ati spus 100 x 100 x 150 si 350-400W....si eu am spus 100 x 95 x 130 si 350W.....deci? Link spre comentariu
gigimargaus Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Am uitata sa atasez link-ul cu radiatorul. https://www.aliexpress.com/item/4000830433676.html Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Recomand cu caldura userul @flomar60. Link spre comentariu
gigimargaus Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Salut. @flomar60 Da. cred ca incape. Daca se poate 370..380W ar fi perfect. Multumesc. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 5, 2021 Partajează Postat Iunie 5, 2021 Astept PM cu datele exacte... curenti, tensiuni... si eu va spun daca se poate in dimensiunile indicate... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum