sesebe Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Hai ca aici m-ai prins............pe atunci nu stiam ca nu conteaza culoarea, si .........testul nu l-am facut eu ci trainerul exact ca sa ne demonstreza asta. Link spre comentariu
cavit Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Mai am radiatoarele alea pentru experiment cand o sa pot le duc la servici sa le fptografiez cu camera de termoviziune le pun cu rezitenta in jos sanu apara in poza. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) Testul tau va fi corect numai daca ambele sint eloxate sau nu sint eloxate, pt ca altfel ai sa ajungi la aceleasi rezultate eronate, pt ca radiatoarele negre sint eloxate (de obicei)iar cele albe sint natur - ne eloxate. Mai bine iei numai o rezistenta de 10-16W, o pui la o sursa ca sa disipi macar 50% din puterea ei, si faci doua poze, una nu toata rezistenta natur si apoi inca o poza in care jumatate de rezistenta o colorezi negru cu un marker. Editat Mai 11, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Dragilor, va incordati de pomana, termoviziunea arata ce emite o suprafata. Insa racirea "produsa" de un radiator nu este doar radiativa, iar procentele in care conteaza convectia si conductia sunt diferite de la radiator la radiator, deci masurand sau punand in evidenta niste emisii sub forma de radiatii nu este relevant. Ce intereseaza este cantitatea de energie pe care o absoarbe radiatorul de la elementul de racit sau cantiatea totala de energie pe care acelas radiator o elibereaza in mediu. Si voi nu puneti deloc in evidenta conductia si convectia, doar radiatia. Spuneam mai sus ca in general un radiator mai cald (pe care voi il veti interpreta ca fiind mai prost) este defapt mai bun, pentru ca dreneaza mai multa energie. Si este evident ca la temperatura mai mare pompa termica care este corelata cu convectia functioneaza la debit mai mare, deci drenajul energetic este mai mare. Deci faceti singura masuratoare relevanta - aceea fiind temperatura pe jonctiune! Desi pare imposibil, totusi exista metode foarte bune de a determina precis temperatura exact in jonctiunea de lucru. Uitati aici o discutie interesanta despre asa ceva: http://www.elforum.info/topic/95342-masurare-temperatura-jonctiune-led/ Link spre comentariu
gabitzu2006 Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) am si eu o propunere: la discutiile astea mai savante (nu sunt ironic, nici sarcastic) de ce nu invitati o personalitate in domeniu (fizica, electronica) care sa-si dea cu parerea? ma refer aici la vreun profesor universitar (academician cred ca cer prea mult, nu) sau macar de liceu, care sa fie avizat...na, am zis si eu...ca noi astia incepatorii cel putin, sa nu invatam gresit...pentru mine cel putin, forumul este o sursa de materiale de invatat.. personal tind sa merg pe varianta lui Dxxx...este cea mai plauzibila. Editat Mai 11, 2017 de gabitzu2006 Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) Da, stiu de acele teste si le-am urmarit cu atentie mai ales ca de vreo 2-3 ani testez intensiv asa ceva pe la servici. https://www.mentor.com/products/mechanical/micred/t3ster/ https://www.mentor.com/products/mechanical/resources/overview/thermal-measurement-and-modeling-of-multi-die-packages-4579dfa6-83f7-47ca-8c82-58fff8b727c5 Camera de termoviziune este ideala pt a masura care radiator "radiaza" mai bine caldura. Discutia este numai intre radiator negru vs radiator alb de forme si dimensiuni identice. PS: putini profesori, universitari chiar, au tinut legatura cu ultimile descoperiri din domeniu, nu va fie cu suparare. Editat Mai 11, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Gabitzu, pai chiar asta este frumusetea forumurilor, desigur daca ai timp... citesti opinii diverse, le cataresti bine si dupa aia iti tragi propriile concluzii. Este partea poetica, artistica pe care merita sa o savurezi... Si sa nu crezi ca cineva (indiferent de pregatire sau status) este detinatorul adevarurilor absolute, sau ca nu poate gresi... Conteaza deci ce anume se spune si mai putin cine face afirmatia. Iar ca experienta de viata sa stii ca eu am gasit mai multa intelepciune in vorbele unui cioban dintr-un varf de munte decat in platitudinile debitate de multi semidocti promovati de televiziuni sau incarcati de titluri universitare... Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 11, 2017 Autor Partajează Postat Mai 11, 2017 @gabitzu2006 Sau putem propune ca cei neavizați să se abțină , e echivalent . On topic . Este poate ultima mea intervenție legată de culori . Am pregătit două radiatoare identice , eloxate într-o culoare deschisă (un gri-verzui) . Urmează să găsesc o soluție de vopsire în negru-ulei care are , teoretic , cea mai mare emisivitate , pentru unul din ele . Teoretic , prin calcule, am stabilit deja că diferențele vor fi foarte mici . De aceea nu mă grabesc, vreau să fac o măsurătoare cât pot eu de precisă. @sesebe .În principiu am fost tot timpul de acord cu tine la subiectul emisivitate vs. culoare . Radiația determinantă la radiatoarele care fac obiectul discuției noastre se face la un infraroșu MULT îndepărtat de vizibil. Deci nu avem niciun motiv să presupunem că un corp ”negru” va radia la fel aici ca și în vizibil . Dar nici pentru contrariu. Experiența mea , destul de redusă, spune că un radiator NEGRU, eloxat , cu aripioare , va fi cu CEVA, FOARTE PUȚIN , mai eficient în condiții echivalente . Asta înseamnă așezare corectă din p.d.v. al convecției - nu cum a pus colegul cu câteva postări mai devreme , o placă albă situată orizontal - și asigurarea circulației aerului . Link spre comentariu
Freaka666 Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Am revenit cu problema radiatoarelor. Mi-am facut timp si am masurat cu un termistor pe capsula si pe radiator. Problema e ca "a fost o problema" la inceput cand am avut eu impresia ca cel negru e mai eficient, care acum cred ca nu au fost suficient de stransi tranzistorii pe el si contactul termic a fost partial sau chiar foarte prost. TDC03C310 -3mm10k @ 25CRadiator albpe capsula pe radiatorterm start rece 10.8 k@2min ---------- 6 k @2min ---------- 6.6 k@4min ---------- 4.3 k aprox 45C @4min ---------- 4.8 k@6min ---------- 3.45k @6min ---------- 3.8 k@8min ---------- 2.9 k aprox 55C @8min ---------- 3.22k@10min --------- 2.6 k @10min --------- 2.87k@12min --------- 2.4 k aprox 60C @12min --------- 2.65k@14min --------- 2.3 k @14min --------- 2.5 k@16min --------- 2.22k @16min --------- 2.38k@18min --------- 2.13k @18min --------- 2.29k@20min --------- 2.08k @20min --------- 2.21k@22min --------- 2.04k @22min --------- 2.20k@24min --------- 2.02k @24min --------- 2.14k@26min --------- 2.00k @26min --------- 2.1 k................ 2.00k aprox 65CRadiator negrupe capsula term start rece 10.8 k@2min ---------- 4.40k @4min ---------- 2.95k@6min ---------- 2.38k@8min ---------- 2.05k aprox 65C@10min --------- 1.98k Aici m-am oprit cu monitorizarea pt ca am considerat ca nu are rost, e mult mai slab la eficienta decat cel alb. Asta negru duce doua TDA7293 dar nu mai mult. Si pe cel alb stau capsulele la aprox 65 celsius, nu este prea fierbinte? Ce as putea sa fac cu el sa ii cresc eficienta? Daca dau cu smirghel pe aripioare poate sa radieze un pic mai bine? As evita sa ma bazez pe racire activa pt ca si ventilatoarele se mai gripeaza si daca moare ventilatorul cam devine incendiu . Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Nu inteleg de ce sa imbunatateasca smirgheluirea aripioarelor evacuarea caldurii. Cel mult poti "lustrui" suprafata de contact dintre radiator si tranzistori, daca radiatorul are o rugozitate mare. Eu as pune racire activa plus senzor / termostat mecanic pentru decuplarea amplificatorului (MUTE) la depasirea unei anumite temperaturi. Nu am inteles la ce putere pe iesire si in cat timp ai 65 de grade? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Este o oarecare logica pentru ca un finisaj aspru sau foarte aspru presupune o marire artificiala a suprafetei de contact cu aerul, fata de finisajul lucios, nu stiu insa si cat de mare ar putea fi diferenta. Link spre comentariu
Freaka666 Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Nu stiu ce putere doar volumul la 20% adica ascultat normal. Aprox in 25min ajunge in jurul la 65 de grade. In postul anterior am postat rezistentele termistorului din 2 in 2 minute. Dupa cca 30min a ajuns sub 2k, adica 1.95k sau ceva de genul. Si radiatorul este in permanenta un pic mai rece decat capsula cu 0.5-1 grad sau cat rezulta ~100 ohmi pe termistor. Link spre comentariu
Ticu Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Uite ce mai zic altii despre emisivitate: http://www.engineeringtoolbox.com/emissivity-coefficients-d_447.html Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Este o oarecare logica pentru ca un finisaj aspru sau foarte aspru presupune o marire artificiala a suprafetei de contact cu aerul, fata de finisajul lucios, nu stiu insa si cat de mare ar putea fi diferenta.Nu cred ca este gresit ce spui. Dar, aici e marea intrebare, mai toate radiatoarele eloxate - atat de bune disipatoare - sunt foarte fine si lucioase la atingere. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 18, 2017 Partajează Postat Mai 18, 2017 Eu am o ideie de ceva timp si in final tot am sa o testez, mai ales ca am tot ce-mi trebuie pt test - mai putin timpul: Un radiator aluminiu standard - alb, sa-i "masor factorul de radiatie" cu el natur si apoi sa--i aplic un tratament cu soda caustica ca sa-l fac microporos si sa " masor factorul de radiatie" din nou si sa vad daca obtin o diferenta notabila care sa poata exclude orice eroare de masura. Cind o sa reusesc sa fac asta o sa aveti si voi rezultatele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum