gigimargaus Postat Iunie 6, 2021 Partajează Postat Iunie 6, 2021 (editat) Salut. @UDAR: Cred o sa adopt aceasta solutie. La celalate radiatoare calculele le-am facut cu anumite aproximari pentru ca nu am gasit un calculator care sa se potriveasca cu tipul asta de profil(tunel).Cu toate acestea razultatele au iesit mai prost(2...3C/W). Sper ca in final sa pot adopta aceasta solutie. Acest proiect, cred o sa se intinda pe o perioada mai lunga de timp. O sa mai apelez la rabdarea si bunavointa, binenteles daca o sa vrei, atunci cand o sa calculez timpul maxim de comutare intre infasurari si in sittuatia de scurt circuit pana intra protectia, pentru a nu iesi fum din tranzistori. Multumesc inca odata pentru ajutor. Editat Iunie 6, 2021 de gigimargaus Link spre comentariu
audio1984 Postat Iunie 24, 2021 Partajează Postat Iunie 24, 2021 Bună dimineața ! Sunt începător (am mai făcut eu una alta dar...) și mă bucur să mă aflu pe acest forum ! Am și eu o întrebare : In calculul dimensiunii unui radiator , a suprafeței sale se includ și "aripioarele" și cum se procedează/calculează ? Evident dacă îl faci din tablă de aluminiu e mult mai simplu . Mulțumesc și multă sănătate ! Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 24, 2021 Partajează Postat Iunie 24, 2021 Salut. Contează cam multe la calculul rezistenţei termice. Fiindcă nu am habar cum se calculează în funcţie de material, culoare şi formă, de cele mai multe ori folosesc informaţiile din foile de catalog sau, dacă am vreunul necunoscut, caut calculatoare online. Pînă acum am reuşit să nu ard nimic. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iunie 24, 2021 Partajează Postat Iunie 24, 2021 Salut ! Știu , e greu să calculezi până și un radiator din tablă de aluminiu groasă . Ce nu știu eu dacă în suprafața rezultată intră acele "aripioare" cu care este dotat un radiator , intră și ele în suprafața necesară ? Cum folosești foile de catalog la un amplificator audio de putere de ex. în calculul unui radiator ? Mulțumesc ! Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2021 (editat) Acum 5 ore, audio1984 a spus: In calculul dimensiunii unui radiator , a suprafeței sale se includ și "aripioarele" și cum se procedează/calculează ? Așa cum zicea și colegul @ratza mai sus, calculul exact al rezistenței termice a unui radiator este complex. Dacă vorbim de un radiator care folosește exclusiv convecția naturală atunci, da, se includ toate suprafețele care contribuie la convecție. Din păcate contribuția lor nu este egală dar pentru o aproximare putem ignora acest lucru . Foarte importantă în această situație este poziția radiatorului. La un radiator cu aripioarele relativ distanțate (să zicem peste 7-8mm) și dispuse vertical putem estima suprafața radiatorului ca find suma suprafețelor aripioarelor plus a celor două fețe (dacă ambele fețe contribuie la răcire , de multe ori una din fețe, cea fără aripioare, nu este în contact direct cu aerul liber). Totuși dacă radiatorul este mai înalt decât lat eficacitatea răcirii scade. Dacă așezăm radiatorul cu aripioarele orizontale eficacitatea răcirii scade drastic . Un calculator download-abil găsești de pildă aici https://sound-au.com/download.htm#hsink. Mi se pare ușor pesimist pe partea de convecție și ușor optimist pe partea de radiație deci una peste alta cred că e destul de OK. EDIT Merită citit tot ce scrie despre răcire pe site-ul sus menționat. Editat Iunie 24, 2021 de UDAR Completare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum