Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema alimentare plotter Graphtec fc7000

Vizitator tomi01_2000

Postări Recomandate

Vizitator tomi01_2000

Fulgerik,

NU gasesc alta explicatie ...dar

trebuie sa recunosc ca NU sunt un electronist cu o vasta experienta (am reusit sa repar cateva harddisk-uri care aveau diode busite si cateva monitoare) si NU am nici o foarte buna intelegere a fenomenului in sine ...

astfel in mod logic, nu imi pot permite sa te contrazic

Imi dau singur cu presupusul ...

In gol, sau cu consumatori mici - nu intervine releul!

La 4 becuri puse in serie - releul - trece la treaba ...

Condensatorii care sunt pe circuitul de control sunt in parametri (de fapt toti condensatorii sunt ok)... Curentul iesit este in plaja data de 40v ....

... sa mai fie o dioda undeva pe care am sarit-o din vedere, si sa fie intr-un fir de par inainte de deces??

imi dau seama ca nu reusesc sa inteleg cine da de fapt puterea (amperi) circuitului. Ar putea fi transformatorul central?

pentru ca firea mea este una optimista - In tot raul asta gasesc un lucru bun -  acum stiu sigur ca placa de baza este ok!

post-237135-0-24522200-1414009344_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Releul este comandat de un circuit de detectie a suprasarcinii, trebuie identificat acea zona din schema care realizeaza acest lucru. Este posibil ca o rezistenta sa fie putin devalorizata. Trebuie identificat putin traseul care alimenteaza bobina releului si vazut care este logica de comanda. Este poisibil ca acest circuit sa implice numai cateva piese si se poate identifica usor.

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

Cum ai gasit "bobine - fara scurt " ?

aparatul cu care masor este un my-68 de duzina china, luat din Romania de la taraba ca asta http://www.hobby-hour.com/electronics/my68.php

am masurat continuitatea

Releul este comandat de un circuit de detectie a suprasarcinii, trebuie identificat acea zona din schema care realizeaza acest lucru. Este posibil ca o rezistenta sa fie putin devalorizata. Trebuie identificat putin traseul care alimenteaza bobina releului si vazut care este logica de comanda. Este poisibil ca acest circuit sa implice numai cateva piese si se poate identifica usor.

de acord - am un circuit care face asta.

maine sper sa reusesc sa am timp sa fac identificarea ....

solutia comoda pe care o adopt in asemenea situatii - caut datashet-ul integratelor existente ca sa vad ce stiu si ce fac componentele  (fac asa ca tot avem internet si baza de date online - si astfel am o idee exacta)

Multumesc domnilor pentru sprijin!

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

mi se pare ok sa il fac nebun pe releu!

asta este solutia finala

imi fac timp azi vreo doua ore sa vad daca reusesc sa inteleg mai mult si daca este de schimbat vreo alta piesa care o gasesc la pret mai de Doamne Ajuta!!! ...

pe modul control fata - am un integrat L6561D care ar putea fi vinovat ... datasheet-ul, o sa vad daca este 100% functional ...

in datasheet -

VERY PRECISE ADJUSTABLE OUTPUT

OVERVOLTAGE PROTECTION

MICRO POWER START-UP CURRENT (50 μ ATYP.)

VERY LOW OPERATING SUPPLY CURRENT (4mA TYP.)

INTERNAL START-UP TIMER CURRENT SENSE FILTER ON CHIP

DISABLE FUNCTION

1% PRECISION (@ Tj=25°C)

INTERNALREFERENCE VOLTAGE

TRANSITION MODE OPERATION

TOTEM POLE OUTPUT CURRENT:

± 400mA

DIP8/SO8 PACKAGES

PS in L6561-circuits.jpg este o schema similara cu circuitul pe care il am eu .. m-am uitat acum si cam difera la componentele care fac protectiile

post-237135-0-68428500-1414134657_thumb.jpg

post-237135-0-51687500-1414134664_thumb.jpg

post-237135-0-09636100-1414134669_thumb.jpg

post-237135-0-34502100-1414134912_thumb.jpg

post-237135-0-90425600-1414134954_thumb.jpg

post-237135-0-89688500-1414135354_thumb.jpg

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

cred ca am facut o greseala in - power supply verso strap.jpg

locul unde am marcat strap-ul pe desen de fapt pun bobina releului in scurt ....

dupa ce am compilat,

am constatat ca de fapt strap-ul trebuie sa fie pe comanda releului care in mod normal nu da drumul la curent - este pozitie inchis - si eu trebuie sa il fac sa dea drumul la curent indiferent de ce se petrece acolo

.... asta pentru cazul in care fac strap!

insa am comandat deja integratul (2.50 euro) si in principiu imi vine pana miercuri

post-237135-0-42160500-1414154582_thumb.jpg

Link spre comentariu

Garantat 100% nu este el vinovat de acea manifestare.

Acel integrat este un PFC si asigura reducerea factorului deformant introdus in retea datorat conductiei diodelor redresoare. Acel circuit este folosit pentru a asigura o conductie continua a diodelor din puntea redresoare, este un fel redresor care nu deformeaza forma de unda a curentului absorbit din retea. Curentul absorbit va fi sinusoidal.

Verifica care este  circuitul de comanda al bobinei releului si eventual intrerupe traseul care duce la bobina dupa care verifica cum sta tensiunea de iesire cu un consumator de 1 A.

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

Fulgerik ...

tot ce pot sa spun : Multumesc ca m-ai infiat, in cazul dat!

dupa ce am rumegat putin

de fapt 

ai dreptate, pentru ca la un consum mic - am curent la 39,7v! .. cand sar peste amper, incepe sa clantane treaba

privind un pic la schema de principiu

L6561-circuits.jpg - Imagine 4 din 6 din postul #21 constat ca problema de decizie poate fi pe rezistenta sau condensator  sau o dioda zenner sau o dioda simpla ce sunt pe pinul 5 al PCF-ului ...
se strange treaba!
Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

buun! mi-ai mai luminat o camera!

din pacate azi nu am reusit sa ating nimic ...

daca am liber de la familie, la noapte ma pun pe mestereala vreo cateva ore ca asa nu ma deranjeaza nimeni si apuc sa ajung la o varianta

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

primit integrat

schimbat integrat

se schimba timpul de cuplare/decuplare ... insa ramane simptomul ...

la operatia de test cu 4 becuri x12v am avut parte de un fir - care era lipit pe primul bec - dezlipit, si bonus - am facut un scurt intre plusul si minusul de 40vcc.

A facut scantei

dupa care am continuat constatarea ...

am ajuns unde eram ...

cred ca pun un strap deseara

Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

tot cascand gura la placa si dezlipind si relipind componente ...

am constatat ca mai am un control pe placa cu optocuplorul

sk8120

in circuitul ala - era arsa dioda zenner  ... nu stiu ce ar mai fi putut pica acolo

.... nu gasesc datashhet pentru sk8120, si nu prea am habar ce face ala acolo

si un TLP741G-The TOSHIBA TLP741G consists of a photo-thyristor optically coupled to a gallium arsenide infrared emitting diode in a six lead plastic DIP package.

Elodia!

este lunga treaba

post-237135-0-16506200-1414577341_thumb.jpg

post-237135-0-10568000-1414577914_thumb.jpg

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

pus vechiul L6561

.... gasit si o rezistenta care de fapt trebuia sa fie la 470k - la 180k ... (noroc ca scrie pe ea!!!)

schimbat rezistenta!

releul la datorie! ... mult mai rar ...

am incercat cu strap pe releu - nici o chestie! ... in continuare nu da drumul la curent

consumul placii de baza de fapt bate de la 1.43A (masurat cu ampermetrul)  pana la 2.9A - sa zicem aleatoriu

fara sarcina tine 39.78 v - 39.82 v

... trebuie sa iau la citit forumul, poate imi pica vreo idee inspiratoare

Editat de tomi01_2000
Link spre comentariu
Vizitator tomi01_2000

de fapt acum sursa este ok. intra in protectie pentru ca intre + si - pe motherboard/placa de baza (nu pe alimentare/power supply), la rece am 7 ohmi (masurat cu un al doilea aparat mai vechi si mai tantalau nu trec de 22 ohmi)!!!!

mie mi se pare ca seamana cu un scurt in placa de baza

are cineva idee daca ma insel?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări